Убивство Майкла Брауна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вбивство Майкла Брауна)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Акція протесту у Фергюсоні. 15 серпня 2014

Убивство Майкла Брауна сталося 9 серпня 2014 року в містечку Фергюсон, штат Міссурі (США, передмістя Сент-Луїса).

Інцидент[ред. | ред. код]

Беззбройний 18-річний чорношкірий юнак загинув, після того як у нього кілька разів вистрілив поліцейський Даррен Вілсон. У Брауна не було судимостей або приводів в поліцію. Відповідно до джерела в поліції міста, Браун підозрювався у пограбуванні, скоєному за кілька хвилин до інциденту, хоча первинний контакт між ним і Вілсоном не був пов'язаний з цим пограбуванням. Вілсон служив чотири роки в Департаменті поліції Фергюсона, два роки в іншому відділі місцевої поліції, дисциплінарних стягнень не має.

Інцидент викликав гостру реакцію в передмісті Сент-Луїса і на національному рівні, у вигляді мирних демонстрацій, протестів, актів вандалізму та інших форм соціальних хвилювань, а також заклики до проведення відкритого розслідування. З настанням темряви протести набули більш агресивний характер: люди почали трощити і грабувати магазини, а також бити автомобілі.

Інцидент широко висвітлюється американськими та міжнародними ЗМІ.

Президент США Барак Обама виступив із заявою, висловивши співчуття родині Брауна, і звернувся до Міністерства юстиції США з проханням провести розслідування.

Версія приятеля Брауна[ред. | ред. код]

За заявою приятеля Брауна, Вілсон відкрив вогонь, коли хлопець підняв руки і сказав: «Не стріляй!». Протестувальники тепер викрикують цю фразу і пишуть її на плакатах.

Версія поліції[ред. | ред. код]

Поліція оприлюднила відеозапис, на якій Браун краде в крамниці коробку сигар і відштовхує продавця, який намагався йому перешкодити. За 15 хвилин після цього, Брауна і його приятеля, що поверталися з вкраденим додому, зупинив Вілсон. На той момент Вілсон не знав, що Браун скоїв пограбування, і зажадав, щоб хлопці не заважали дорожньому руху і перейшли з проїжджої частини на тротуар. Подруга Вілсона розповіла, що Браун, який мав зріст близько двох метрів і важив близько 150 кг, кинувся на поліцейського і намагався відняти зброю. При цьому підліток пошкодив полісмену очну ямку. За законом, поліцейський має право відкрити вогонь, якщо йому або довколишнім людям загрожує смерть або тяжка фізична травма.

Ставлення американського суспільства[ред. | ред. код]

Згідно з опитуванням Расмуссена, вважають, що Вілсона слід визнати винним у вбивстві:

Ставлення до заворушень у Фергюсоні:

  • законне вираження справедливого обурення бунтарів — 25 %,
  • на вулиці вийшли «ледаща», які просто користаються ситуацією — 52 %,
  • не мають вираженої думки з цього приводу — 23 %.

Бунтарів вважають злочинцями:

Суспільний резонанс[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]