Вдовичка садова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вдовичка садова
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Вдовичкові (Viduidae)
Рід: Вдовичка (Vidua)
Вид: Вдовичка садова
Vidua wilsoni
(Hartert, 1901)
Посилання
Вікісховище: Vidua wilsoni
Віківиди: Vidua wilsoni
ITIS: 563677
МСОП: 22719967
NCBI: 243222

Вдовичка садова[2] (Vidua wilsoni) — вид горобцеподібних птахів родини вдовичкових (Viduidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в тропічній Африці від Гамбії до Південного Судану. Живе у саванах з чагарниками і деревами, на плантаціях та в галерейних лісах.

Опис[ред. | ред. код]

Дрібний птах, завдовжки до 10 см, вагою до 11-14 г. Це стрункий на вигляд птах, із закругленою головою, міцним і конічним дзьобом, загостреними крилами та хвостом з квадратним закінченням. У самців оперення чорне, лише махові пера темно-коричневі. У самиць верхня частина тіла коричнева, темніша на крилах і хвості і з темними смугами на окремих перах, а горло і груди світло-сірі. Голова світло-сіра з двома смугами від лоба до боків шиї. В обох статей дзьоб світло-сірий, очі темно-карі, а ноги помаранчеві.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

У негніздовий період трапляється у змішаних зграях з астрильдовими і ткачиковими. Живиться насінням трав, яке збирає на землі. Рідше поїдає ягоди, дрібні плоди, квіти, комах.

Розмноження[ред. | ред. код]

Сезон розмноження триває з липня по вересень у західній частині ареалу і з жовтня по січень у східній. Гніздовий паразит. Підкладає свої яйця у гнізда астрильдів Lagonosticta rufopicta. За сезон самиці відкладають 2-4 яйця. Пташенята вилуплюються приблизно через два тижні після відкладення: вони народжуються сліпими і немічними. Вони мають мітки на сторонах рота і горла, ідентичні тим, як у пташенят астрильдів, внаслідок чого їх не можна відрізнити. Пташенята ростуть разом з пташенятами прийомних птахів, слідуючи їхньому циклу росту. Вони залишають гніздо через три тижні після вилуплення, але незалежними стають до півторамісячного віку. Часто ці пташенята після досягнення зрілості залишаються у зграї своїх прийомних батьків.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Vidua wilsoni: інформація на сайті МСОП (версія 2020.1) (англ.) 6 липня 2020
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.