Вдовичка сапфірова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вдовичка сапфірова

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Вдовичкові (Viduidae)
Рід: Вдовичка (Vidua)
Вид: Вдовичка сапфірова
Vidua hypocherina
Verreaux & Verreaux, 1856
Посилання
Вікісховище: Vidua hypocherina
Віківиди: Vidua hypocherina
ITIS: 563667
МСОП: 22719972
NCBI: 187450

Вдовичка сапфірова[2] (Vidua hypocherina) — вид горобцеподібних птахів родини вдовичкових (Viduidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в Східній Африці. Трапляється в Ефіопії, Кенії, Сомалі, Південному Судані, Танзанії та Уганді. Живе у сухій савані та лісах міомбо.

Опис[ред. | ред. код]

Дрібний птах, завдовжки 10–11 см, вагою 11-13 г. Це стрункий на вигляд птах, із закругленою головою, міцним і конічним дзьобом, загостреними крилами та хвостом з квадратним закінченням. Самці чорні з синюватим металевим відблиском на потилиці, спині, грудях і стегнах, лише махові пера та кінчик хвоста коричневі. Чотири центральних пера хвоста у шлюбний період виростають до 30-32 см завдовжки і теж стають коричневого кольору. На боках тіла є біла пляма, яку видно лише під час розмахування крилами. У самиць верхня частина тіла світло-коричнева, горло та груди сірі. Над очима є світло-сірі брови. В обох статей очі коричневого кольору, а ноги світло-чорнуватого кольору, а дзьоб темно-сірого кольору.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Поза сезоном розмноження трапляється у змішаних зграях з астрильдовими і ткачиковими. Живиться насінням трав, яке збирає на землі. Рідше поїдає ягоди, дрібні плоди, квіти, комах.

Розмноження[ред. | ред. код]

Сезон розмноження триває з травня-червня до вересня. Гніздовий паразит. Підкидає свої яйця у гнізда астрильдів Estrilda erythronotos та Estrilda charmosyna. За сезон самиці відкладають 2-4 яйця. Пташенята вилуплюються приблизно через два тижні після відкладення: вони народжуються сліпими і немічними. Вони мають мітки на сторонах рота і горла, ідентичні тим, як у пташенят астрильдів, внаслідок чого їх не можна відрізнити. Пташенята ростуть разом з пташенятами прийомних птахів, слідуючи їхньому циклу росту. Вони залишають гніздо через три тижні після вилуплення, але незалежними стають до півторамісячного віку. Часто ці пташенята залишаються у зграї своїх прийомних батьків.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Vidua hypocherina: інформація на сайті МСОП (версія 2020.1) (англ.) 1 липня 2020
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.