Очковий ведмідь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ведмідь андський)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Очковий ведмідь

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Родина: Ведмедеві (Ursidae)
Підродина: Tremarctinae
Рід: Tremarctos
Вид: Очковий ведмідь
Tremarctos ornatus
(Cuvier, 1825)
Ареал розселення очкового ведмедя
Ареал розселення очкового ведмедя
Посилання
Вікісховище: Tremarctos ornatus
Віківиди: Tremarctos ornatus
EOL: 328076
ITIS: 621849
МСОП: 22066
NCBI: 9638
Fossilworks: 97841

Очковий[1][2] або окулярний[3] або андський ведмідь[1] (Tremarctos ornatus) — ссавець з родини ведмедевих, представник окремої підродини Tremarctinae.

Назва[ред. | ред. код]

Назву «очковий ведмідь», попри її непритаманність українській мові, для роду Tremarctos подано у зоологічному словнику О. Маркевича та К. Татарка (1983: с. 219). Рід є монотипним, тому назва виду й роду може бути ідентичною, проте використання назви іншого роду для виду, що дистанційований на рівні підродини, є недоречним, але питання на сьогодні не розв'язано. Допоки не з'явиться наукова публікація з українською назвою цього роду, необхідно послуговуватися цим біноменом «очковий ведмідь». Відповідно до прийнятих рекомендацій щодо наукових назв, відсутніх в українській мові[4], альтернативою може бути калька з латини — «Тремарктос», проте така назва поки не має авторитетного джерела.

Етимологія: дав.-гр. τρῆμα — «діра», дав.-гр. ἄρκτος — «ведмідь», що стосується незвичної діри в плечовій кістці; лат. ornatus — «барвистий».

Загальний опис[ред. | ред. код]

Це відносно невеликий звір, що походить з Південної Америки. Має чорне кошлате хутро і характерні світлі смуги та плями на морді та верхній частині грудей. Самці на третину більші від самиць[5], важать 130—300 кг, а самиці 35–82 кг[6]. Вид мешкає в кількох районах Південної Америки, включаючи східну Панаму[7], західну Венесуелу і Бразилію[8], Колумбію, Еквадор, Перу, західну Болівію і північно-західну Аргентину. Очковий ведмідь — єдиний сучасний вид ведмедів, що походить з Південної Америки та єдиний сучасний вид підродини Tremarctinae.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Це звір середньої величини: довжина його тіла 170—220 см, хвоста — 7–10 см, висота в плечах 110—125 см; важить від 130 кг (самиці) й до 300 кг (самці). Найбільша маса очкового ведмедя у світі зафіксовано у Аргентинському зоопарку 2014 року — 575 кг. Хутро кудлате, вугільно-чорне або чорно-буре до 15 см, кігті 10–20 см. Навколо очей білі або жовтуваті кільця (звідси назва), що з'єднуються з білим півкругом на горлі. Втім, у деяких особин плями відсутні. Морда коротша, ніж у інших ведмедів.

Середня тривалість життя в природі — 21 рік.

Місця проживання[ред. | ред. код]

Мешкає переважно в гірських лісах (на висоті до 3000 м) західного схилу Анд, часом з'являється на відкритих лугових схилах і навіть в низовинних саванах і чагарниках. Ареал його проживання включає захід Венесуели, Еквадор, Перу, захід Болівії і Панаму.

Живлення та поведінка[ред. | ред. код]

Біологія очкового ведмедя вивчена погано. Це нічні і присмеркові тварини, що не впадають в сплячку (хоча вони можуть влаштовувати собі барлоги).

Вважається, що цей вид в найбільшій мірі рослиноїдний ведмідь з усієї родини. Живляться ці ведмеді головним чином листям, травою, плодами і кореневищами, іноді залазять на високі пальми, ламають гілки, а потім поїдають їх на землі, охоче розривають мурашники і термітники; відносно вузька морда і довгий язик дозволяють очковим ведмедям здобувати комах з глибини зруйнованого житла. В деяких районах очковий ведмідь шкодить посівам кукурудзи. Припускають також, що він може нападати на оленів, гуанако і вікуній. Не гидуватиме падлом.

Очкові ведмеді — зазвичай одиночні, не територіальні тварини.

Статус популяції[ред. | ред. код]

Чисельність очкових ведмедів невисока (зникаючий вид), вони внесені до червоного списку МСОП — статус «уразливий».

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Elizabet Kolbert (переклав з англійської Володимир Плискін). Шосте вимирання: Неприродна історія. — Київ : Наш формат, 2017. — С. 155.
  2. Маркевич, О. П. Номенклатура // Маркевич О. П., Татарко К. І. Російсько-українсько-латинський зоологічний словник. — Київ : Наук. думка, 1983.
  3. Українська Радянська Енциклопедія
  4. Загороднюк І., Харчук С. Українська зооніміка та взаємний вплив наукових і вернакулярних назв ссавців // Вісник ННПМ. — 2017. — Том 15. — С. 37–66.
  5. Brown, Gary (1996). Great Bear Almanac. с. pp.340. ISBN 1-55821-474-7. {{cite book}}: |pages= має зайвий текст (довідка)
  6. Spectacled, or Andean, Bear — National Zoo. Архів оригіналу за 9 травня 2008. Процитовано 6 серпня 2008.
  7. Bunnell, Fred (1984). Macdonald, D. (ред.). The Encyclopedia of Mammals. New York: Facts on File. с. 96. ISBN 0-87196-871-1.
  8. Spectacled bear, Andean bear, ucumari. BBC - Science & Nature - Wildfacts. BBC. Архів оригіналу за 26 червня 2013.