Ведмідь бурий кадьяцький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ursus arctos middendorffi
Фотографія ведмедя на Алясці (США)
Фотографія ведмедя на Алясці (США)
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Родина: Ведмедеві (Ursidae)
Рід: Ведмідь (Ursus)
Вид: Ведмідь бурий (Ursus arctos)
Підвид: U. a. middendorffi
Ursus arctos middendorffi
(Merriam, 1896)
Ареал виду
Ареал виду

Ведмідь бурий кадьяцький (Ursus arctos middendorffi) — підвид бурого ведмедя, що живе на островах Кадьякського архіпелагу[en] на південному заході штату Аляска, США. Є одним з найбільших хижаків Землі, який мешкає на суходолі.

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Жива маса окремих тварин може сягати близько 780 кг, довжина 2,8 м, висота в плечах до 1,6 м. В кінці літа маса самців сягає 590 кг, а самок 415 кг, а на початку зими дорівнює 750 кг та 600 кг у самців і у самок відповідно. Найбільший ведмідь цього підвиду, спійманий для Берлінського зоопарку, важив 1134 (за іншими даними 1136) кг. Після смерті цього гіганта з'ясувалось що він важив 1200 (1238) кг.

Поведінка[ред. | ред. код]

Спосіб життя в цілому відповідає способу життя інших бурих ведмедів. Вони живуть поодинці, але території їх проживання істотно менші, ніж у ведмедів в інших частинах Північної Америки. Під час холодних місяців вони впадають у зимову сплячку. Вони є всеїдними і можуть живитись як травами, ягодами і корінням, так і м'ясом і мертвечиною. Важливу роль в їх живленні відіграє риба. Під час нерестових міграцій лосося влітку і восени десятки ведмедів збираються на мілководних річках щоб діставати рибу з води або ловити її в повітрі, коли та вистрибує, долаючи пороги.

Розмноження також нагадує поведінку інших бурих ведмедів. Парування проходить, як правило, в червні або липні, однак запліднена яйцеклітина починає розвиватися лише в листопаді. Під час зимової сплячки в січні або лютому на світ з'являються від одного до трьох дитинчат. Молодняк залишається біля матері аж до трирічного віку.

Систематика[ред. | ред. код]

На сьогодні наукою визнаються лише два сучасні підвиди бурих ведмедів в Північній Америці: кадьяк і грізлі. Вони майже не відрізняються між собою зовнішнім виглядом. Ведмеді на південному узбережжі Аляски за своїми розмірами майже ідентичні з кадьяком і ведуть схожий спосіб життя.

Кадьяк і людина[ред. | ред. код]

Через полювання популяція кадьяків сильно скоротилася і в 1941 році вони були взяті під захист держави. Сьогодні в рік дозволено відстрілювати 160 особин, а загальна чисельність кадьяків оцінюється в 3000 тварин. Кадьяк приваблює туристів, проте, через посилену увагу, ведмідь може не набрати достатньої ваги перед зимівлею.

Кадьяком був і найзнаменитіший ведмідь Барт, який знімався в кіно. Він зіграв важливі ролі у фільмах «Ведмідь» і «На межі».

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]