Велика жупа Брибір-Сидрага

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Велика жупа Брибір-Сидрага

хорв. Velika župa Bribir-Sidraga

Адм. центр Книн
Найбільше місто Книн
Країна Хорватія
Частина області Далмація
Частина області Герцеговина
Межує з: великою жупою Ліка-Гацька,
великою жупою Крбава-Псат,
великою жупою Цетина,
Королівством Італія
Котари 3
Офіційна мова хорватська, німецька
Населення
 - повне
Площа
 - повна
Дата заснування 1941
Дата ліквідації 1945
Нині є частиною: Хорватія Хорватія,
Боснія і Герцеговина Боснія і Герцеговина
Реєстраційний знак BS
Положення у межах НДХ
Положення у межах НДХ

Положення у межах НДХ

Велика жупа Брибір-Сидрага (хорв. Velika župa Bribir-Sidraga) — адміністративно-територіальна одиниця Незалежної Держави Хорватії (НДХ), що існувала на території сучасних Хорватії та Боснії і Герцеговини під такою назвою з 27 червня 1941[1] до 30 жовтня 1943 року, після чого її було розширено, розформовано, і вона дістала нову назву «велика жупа Брибір», а друга частина колишньої назви перейшла до новоствореної великої жупи Сидрага-Равні-Котари.

На самому початку назва мала вигляд «Брибір і Сидрага». Адміністративним центром був Книн. Складалася з нижчеперелічених районів, які називалися «котари» або «котарські області» (хорв. kotarske oblasti) і збігалися в назві з їхніми адміністративними центрами[1][2]:

Крім того, окремою адміністративною одиницею було котарське відділення Дрвар.

Цивільною адміністрацією у великій жупі керував великий жупан, якого призначав поглавник Анте Павелич.

Із падінням Італії до великої жупи Брибір-Сидрага 26 жовтня 1943 року було включено місто Шибеник та однойменний котар, тоді ж адміністративний центр було перенесено з Книна в Шибеник[2]. 30 жовтня 1943 її ліквідовано. 1 грудня 1943 на її місці офіційно розпочала діяльність нова велика жупа Брибір.[2] Оголошення 20 травня 1944 року надзвичайного стану у прибережній зоні торкнулося і території цієї великої жупи. Цивільну владу змінила військова. Питання цивільного управління перейшли до командувача військ берегової ділянки Ліки, а з 28 березня 1945 ці питання було передано спеціально призначеному при цьому командувачі керівникові цивільної адміністрації.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б ARHiNET — Velika župa Bribir [Архівовано 25 квітня 2018 у Wayback Machine.], процитовано 23 квітня 2018 р.
  2. а б в Rajka Bućin: Prilog poznavanju institucija: zakonski okvir rada velikih župa NDH [Архівовано 20 жовтня 2020 у Wayback Machine.], Arh. vjesn., god. 44 (2001.), str. 209—225