Велика жупа Сидрага-Равні-Котари

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Велика жупа Сидрага-Равні-Котари

хорв. Velika župa Sidraga-Ravni Kotari

Адм. центр Задар (формально)
Країна Хорватія
Частина області Далмація
Межує з: великою жупою Ліка-Гацька,
великою жупою Винодол-Підгір'я,
великою жупою Брибір,
оперативною зоною Адріатичного узбережжя
Котари 4
Офіційна мова хорватська, німецька
Населення
 - повне
Площа
 - повна
Дата заснування 1943
Дата ліквідації 1945
Нині є частиною: Хорватія Хорватія
Адміністративний поділ НДХ
Адміністративний поділ НДХ

Адміністративний поділ НДХ

Велика жупа Сидрага-Равні-Котари (хорв. Velika župa Sidraga-Ravni Kotari) — адміністративно-територіальна одиниця Незалежної Держави Хорватії (НДХ), що існувала на території нинішньої Хорватії з 1 грудня 1943[1] до 8 травня 1945 року.

Адміністративний устрій[ред. | ред. код]

Адміністративним центром був Задар. Складалася з районів, які називалися «котари» або «котарські області» (хорв. kotarske oblasti) і збігалися в назві з їхніми адміністративними центрами. Райони були такі[1][2]:

Крім того, в окрему адміністративну одиницю було виділено місто Задар.

Цивільною адміністрацією у великій жупі керував великий жупан, якого призначав поглавник Анте Павелич.

Історія[ред. | ред. код]

Перша офіційна назва великої жупи — Сидрага і Равні-Котари. З 1944 р. написання назви змінилося на «Сидрага-Равні-Котари».

Після падіння Італії передбачалося на підставі спеціальної постанови від 14 жовтня 1943 року створення великих жуп на раніше анексованій Італією території, щоб інтегрувати ці землі в адміністративно-територіальну систему НДХ. Зміни було проведено до початку листопада 1943 р. Засновано одну нову велику жупу, а багато інших розширили межі своїх територій. Чисельність великих жуп зросла до 23. Нова велика жупа Сидрага і Равні-Котари з центром у Задарі охопила залишену італійцями територію районів Бенковаць, Біоград, Преко і Задар. Проте у Задар зі своєю військовою адміністрацією увійшли німці, тому «тимчасовим» центром жупи став Земуник.[2] 20 травня 1944 року у прибережній зоні було оголошено надзвичайний стан, який поширився на всю територію цієї великої жупи. Цивільну владу замінила військова. Питання цивільного управління перейшли до командувача військ берегової ділянки Ліки, а з 28 березня 1945 ці питання було передано спеціально призначеному при цьому командувачі керівникові цивільної адміністрації.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б ARHiNET — Sidraga-Ravni Kotari [Архівовано 25 квітня 2018 у Wayback Machine.], процитовано 24 квітня 2018.
  2. а б Rajka Bućin: Prilog poznavanju institucija: zakonski okvir rada velikih župa NDH [Архівовано 20 жовтня 2020 у Wayback Machine.], Arh. vjesn., god. 44 (2001.), str. 213
  3. ARHiNET — Velika župa Vinodol-Podgorje [Архівовано 14 червня 2018 у Wayback Machine.], процитовано 24 квітня 2018