Велика побутова техніка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сучасна газова плита
Сучасна пральна машина з переднім завантаженням

До великої побутової техніки відносять великі машини, що використовуються для повсякденних господарських завдань, таких як приготування їжі, прання або збереження продуктів харчування, і які, на відміну від сантехніки, використовують для своєї роботи електрику або паливо.

Велика побутова техніка відрізняється від дрібної розмірами і вагою. Великі прилади можуть мати спеціальні електричні з'єднання, з'єднання з джерелами газо- і водопостачання, системами водовідведення та вентиляції, які можуть бути постійно підключені до приладів. Це обмежує їх розміщення в будинку.

Багато великих побутових приладів виготовлено з листової сталі з емалевим покриттям, яке в середині XX століття було зазвичай білого кольору. Звідси походження терміну «білі товари» (англ. white goods)[1], який набув поширення насамперед у країнах, де говорять на британській англійській, хоча визначення терміну «білі товари» можуть різнитися. У США термін «білі товари» також може відноситися до білизни.[2] Оскільки великі побутові прилади споживають значну кількість енергії, країни і компанії-виробники стали приділяти велику увагу підвищенню їхньої енергоефективності.[3] Підвищення енергоефективності може вимагати змін у конструкції приладів або вдосконалених систем управління.

Бренди[ред. | ред. код]

У перші роки електрифікації багато побутових приладів виготовлялися тими ж компаніями, які виготовляли обладнання для генерації і розподілу електроенергії. Хоча деякі з цих брендів збереглися і понині, навіть якщо лише в якості ліцензованого використання старих популярних торговельних марок, сьогодні багато великих побутових приладів виробляється компаніями, що спеціалізуються на конкретних приладах.

Типи[ред. | ред. код]

Основні великі побутові прилади можуть бути грубо розподілені наступним чином[4]:

Сушильна шафа

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Словарь рекламиста[недоступне посилання] : [арх. 22.02.2011] // Мегаполис. — Дата звернення: 09.07.2018. — Цитата: «White goods (дословно «белые товары») - Термин розничной торговли, объединяющий все крупное домашнее оборудование, которое традиционно выпускалось с белой эмалированной поверхностью».
  2. Merriam-Webster Online Dictionary: «'white goods' — Definition» [Архівовано 15 липня 2020 у Wayback Machine.]
  3. Бытовая техника должна быть экономной : [арх. 28.04.2017] // Consumers Compass. — 2013. — 20 июня. — Дата звернення: 09.07.2018.
  4. AAA Appliance // Aaa-applianceinc.com. — Дата звернення: 04.10.2016.

Посилання[ред. | ред. код]