Великий Гетсбі (фільм, 2013)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Великий Гетсбі
The Great Gatsby
Жанр драма
Режисер Баз Лурманн
Продюсер Дуглас Вік
Люсі Фішер
Кетрін Мартін
Кетрін Непмен
Баз Лурманн
Сценарист Баз Лурманн
Крейг Пірс
На основі роман «Великий Гетсбі» Френсіса Скотта Фіцджеральда
У головних
ролях
Леонардо Ді Капріо
Тобі Маґвайр
Кері Малліган
Айла Фішер
Джоел Едґертон
Оператор Саймон Дагган
Композитор Крейг Армстронг
Монтаж Метт Вілла
Джейсон Баллантайн
Джонатан Редмонд
Художник Catherine Martind
Кінокомпанія Village Roadshow Pictures
Bazmark Productions
A&E
Red Wagon Entertainment
Дистриб'ютор Warner Brothers
Тривалість 143 хв.
Мова англійська
Країна США США
Австралія Австралія
Рік 2013
Дата виходу Україна Україна:
16 травня 2013;
світова прем'єра:
10 травня 2013
Кошторис 105 млн $[1]
Касові збори 351 млн $[1]
IMDb ID 1343092
Рейтинг MPAA: PG-13
thegreatgatsby.warnerbros.com(англ.)]
CMNS: Великий Гетсбі у Вікісховищі

«Великий Гетсбі» (англ. The Great Gatsby) — австралійсько-американський драматичний фільм у форматі 3D, знятий у 2012 році режисером Базом Лурманном на основі роману Френсіса Скотта Фіцджеральда «Великий Гетсбі». У головних ролях — Леонардо Ді Капріо, Тобі Маґвайр та Кері Малліган. Стрічка відкрила 66-й Каннський кінофестиваль і отримала суперечливі відгуки критиків та глядачів.

Сюжет[ред. | ред. код]

Нік Керравей — випускник Єльського університету і ветеран Першої світової війни. Улітку 1922 року він приїздить до Нью-Йорка, де оселяється у невеликому будинку на Лонг-Айленді, поряд з розкішною віллою дуже заможного і надзвичайно таємничого Джея Гетсбі. По той бік затоки, на протилежному березі, разом зі своїм чоловіком Томом, мешкає кузина Ніка — Дейзі Б'юкенен.

У своєму маєтку Гетсбі часто влаштовує гучні вечірки, хоча сам у них участі не бере. Несподівано, на одну з таких вечірок отримав запрошення й Нік Керравей. Згодом вони з Джеєм Гетсбі стали приятелями і Нік дізнався, що той багато років кохає його кузину Дейзі.

Історія створення[ред. | ред. код]

Зняти свою версію «Великого Гетсбі» Баз Лурманн вирішив ще у 2004 році під час подорожі транссибірським експресом з Пекіна через північ Росії до Парижа, десь посеред Сибіру прослухавши аудіокнигу Фіцджеральда[2]. На той час продюсери Дуглас Вік та Люсі Фішер вже протягом двох років намагалися здобути права на екранізацію цього роману. Лурманн запропонував об'єднати зусилля і таким чином вони зрештою досягли своєї мети[2].

Попередньо знімати фільм планувалося у Нью-Йорку[3], але зрештою, з огляду на те, що так буде більш ефективно, майже все знімання првели в Австралії[2].

Костюми та декорації[ред. | ред. код]

Головний фасад маєтку «Beacon Towers». Фото 1922 року
«Сади Олд Вестбері»

Працюючи над відтворенням стилю 20-х років, команда База Лурманна вивчила численні фото та відеоархіви тих часів, відвідала місця подій, а також ретельно дослідила тексти самого роману й інших творів Фіцджеральда[2].

Так, архітектура та інтер'єри маєтків, зображених у картині, мають реальне підґрунтя: джерелом натхнення для декорацій будинку Джея Гетсбі став палац «Beacon Towers[en]» (зруйнований 1945 року), а для садиби Дейзі Б'юкенен — обійстя «Сади Олд Вестбері[en]» у графстві Нассау на Лонг-Айленді[4]. До того ж дослідники стверджують, що Фіцджеральд свого часу жив поряд з «Beacon Towers», і саме його, як помешкання Гетсбі, описав у своєму романі[5].

Не менш ретельним був підхід і до створення костюмів героїв. Художник-постановник Кетрін Мартін, лауреат премій «Оскар» і «БАФТА», дружина База Лурманна і його незмінний партнер на знімальному майданчику, тривалий час присвятила вивченню одягу епохи у бібліотечних фондах та архівних колекціях нью-йоркського Музею мистецтва Метрополітен[2].

Розробка чоловічих костюмів відбувалася у співпраці з відомою американською компанією «Brooks Brothers», яка виготовила для фільму понад 2000 одиниць одягу та в цілому допомогла створити близько 1200 костюмів. Деякі елементи вбрань було дещо модернізовано, особливо у жіночих моделях, до роботи над якими долучився італійський дім моди Prada. Дизайнер Міучча Прада розробила 40 суконь для сцен вечірок, а також стала автором вишуканої сукні та хутра, які були на Дейзі Б'юкенен під час її першого та єдиного візиту на одну з вечірок у Гетсбі (вони ж на актрисі на фото у постері до фільму). Доповненням костюма Дейзі стали діадема з перлами й діамантами від Тіффані та коштовна обручка, яку вона носить впродовж всього фільму[2].

Актори[ред. | ред. код]

Леонардо Ді Капріо та Кері Малліган
Тобі Маґвайр та Елізабет Дебікі
Актор Роль
Леонардо Ді Капріо Джей Гетсбі Джей Гетсбі
Кері Малліган Дейзі Б'юкенен Дейзі Б'юкенен
Тобі Маґвайр Нік Керравей Нік Керравей
Айла Фішер Міртл Вілсон Міртл Вілсон
Джоел Едґертон Том Б'юкенен Том Б'юкенен
Елізабет Дебікі Джордан Бейкер Джордан Бейкер
Джейсон Кларк Джордж Вілсон Джордж Вілсон
Амітабх Баччан Мейєр Вульфшім Мейєр Вульфшім
Джек Томпсон[en] доктор Волтер Перкінс доктор Волтер Перкінс
Аделаїда Клеменс Катерина Катерина
Баз Лурманн офіціант офіціант

Музика[ред. | ред. код]

Працюючи над стрічкою, Баз Лурманн прагнув максимально точно відтворити книгу та епоху, але так, щоб історія була цікава і для молодого покоління. Для цього було вирішено використати сучасну музику[2], над створенням якої Лурманн і репер Jay-Z, виконавчий продюсер картини та альбому з саундтреком, працювали протягом двох років[6].

Роман Френсіса Скотта Фіцджеральда рясніє згадками про сучасну музику того часу — 1922 року. Хоча ми усвідомлюємо, що це, як назвав її Фіцджеральд, «епоха джазу», і саме цей період зображено на екрані, ми — наша публіка — живемо в «епоху хіп-хопу» і хочемо, щоб наші глядачі зазнали впливу сучасної музики сьогодення так, як і Фіцджеральд зробив це свого часу з читачами роману.

— Баз Лурманн[6]

Альбом із саундтреком фільму, що вийшов 6 травня 2013 року, було також і подарункове видання.

The Great Gatsby: Music from Baz Luhrmann's Film
Саундтрек-альбом
Композитор Craig Armstrongd
Виконавець різні виконавціd
Дата випуску 6 травня 2013
Записаний 2012-2013
Жанр Хіп-хоп, джаз, поп, альтернативний рок
Тривалість 56:56
Лейбл Interscope Records
Продюсер Баз Лурманн, Антон Монстед, Jay-Z (виконавчий)
Професійні огляди
Сингли з 'The Great Gatsby: Music from Baz Luhrmann's Film'
  1. «Young and Beautiful»
    Випущений: 23 квітня 2013
  2. «A Little Party Never Killed Nobody (All We Got)»
    Випущений: 14 червня 2013
Список треків
#НазваАвтори / ВиконавціТривалість
1.«100$ Bill»Jay-Z3:20
2.«Back to Black»Бейонсе, Андре 30003:21
3.«Bang Bang»Will.i.am4:39
4.«A Little Party Never Killed Nobody (All We Got)»Fergie, Q-Tip, GoonRock4:01
5.«Young and Beautiful»Лана Дель Рей3:56
6.«Love Is the Drug»Браян Феррі2:41
7.«Over the Love»Florence + the Machine4:21
8.«Where the Wind Blows»Коко О з гурту «Quadron»3:50
9.«Crazy in Love»Емелі Санде3:08
10.«Together»The xx5:25
11.«Hearts a Mess»Ґотьє6:04
12.«Love Is Blindness»Джек Вайт3:18
13.«Into the Past»Nero5:17
14.«Kill and Run»Sia3:35
56:56

У чарті Billboard 200 альбом із саундтреком фільму стартував відразу з другої позиції — за перший тиждень було продано рекордних 137 тис. копій[11]. У багатьох музичних рейтингах він увійшов до першої п'ятірки.

Чарт (2013) Вища позиція
ARIA Australian Top 50 Albums[12] 2
Canadian Albums Chart[13] 3
Greek Albums Chart[14] 5
Italian Compilation Albums Chart[15] 3
New Zealand Albums Chart[16] 3
UK Compilation Albums Chart[17] 3
US Billboard 200[18] 2
US Alternative Albums[19] 1
US Rock Albums[20] 1
US Soundtrack Albums[21] 1

Відгуки критики[ред. | ред. код]

Зліва направо: Джоел Едгертон, Баз Лурманн, Елізабет Дебікі, Кері Малліган, Тобі Маґвайр і Кетрін Мартін на прем'єрі «Великого Гетсбі» у Сіднеї. 22 травня 2013

Стрічка отримала суперечливі, в цілому прохолодні відгуки критиків[22]. Але Баз Лурманн закликав не поспішати з висновками та зауважив, що за життя Фіцджеральд так і не дочекався визнання своєї книги, а деякі критики взагалі, свого часу, називали письменника клоуном[23]. Також режисер зазначив, що особисто для нього, найвищою оцінкою його роботи стали слова онуки Френсіса Скотта Фіцджеральда після перегляду фільму про те, що її дідусь пишався б такою екранізацією[24].

  • Джо Моргенштерн («The Wall Street Journal»), позитивно оцінивши лише чудові декорації та костюми, категорично розкритикував картину:

«Великий Гетсбі» База Лурманна — це беззмістовна, по-ідіотському розказана історія, повна галасу та несамовитості[25].

  • Ентоні Олівер Скотт («Нью-Йорк Таймс») назвав фільм «великим та галасливим, але надзвичайно приємним», а також відзначив майстерність режисера:

Особлива геніальність Лурманна — і з того шаленіють прихильники культурного пуризму різних мастей — полягає у його напруженому, ретельно вирахованому міксі вишуканості та вульгарності[26].

  • Метт Золлер Сейтц (rogerebert.com) назвав Гетсбі у виконанні Леонардо Ді Капріо «найбільш визначним і, водночас, простим спецефектом фільму» та в цілому, визнаючи прорахунки Лурманна, достатньо високо оцінив стрічку:

Адаптація База Лурманна «Великого Гетсбі» не є катастрофою. Кожен кадр щирий. Витоки його прорахунків — у бажанні уникнути надмірної «шанобливості» до класичного роману — теоретично, гідна мета[27].

У новій екранізації знаменитого роману «Великий Гетсбі» австралійцеві Базу Лурману вдалося поєднати свій ексцентричний, яскравий стиль із врівноваженою та багатою на метафори прозою Френсіса Скотта Фіцджеральда, і водночас передати драматизм та глибину першоджерела[28].

За рецензіями рейтинг стрічки на Rotten Tomatoes склав 49 %[29], українським глядачам вона прийшлася до вподоби більше — оцінка 9.39 з 10 ресурсу Kino-teatr.ua[30].

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації
Рік Нагорода Категорія Номінант Результат
2014 Премія «Оскар»[31] Найкраща робота художника-постановника, художника-декоратора Кетрін Мартін (постановник), Беверлі Данн (декоратор) Перемога
Найкращий дизайн костюмів Кетрін Мартін Перемога
Премія БАФТА[32] Найкраща робота художника-постановника Кетрін Мартін, Беверлі Данн Перемога
Найкращий грим Мауріціо Сільві, Керрі Ворн Номінація
Найкращий дизайн костюмів Кетрін Мартін Перемога
Премія «Супутник»[33] Найкраща оригінальна пісня «Young and Beautiful» Перемога
Найкраща робота художника-постановника та декоратора Кетрін Мартін, Беверлі Данн Перемога
Найкращий дизайн костюмів Кетрін Мартін Номінація
Нагорода Греммі[34] Найкраща збірка, що є саундтреком до візуального подання The Great Gatsby (Deluxe Edition) Номінація
Найкращий альбом, що є саундтреком до візуального подання Крейг Армстронг Номінація
Найкраща пісня, написана для візуального подання Лана Дель Рей, Рік Новелз («Young and Beautiful») Номінація
Премія Гільдії артдиректорів США[35] Премія за відмінну роботу художника-постановника (фільм минулого часу) Кетрін Мартін, Карен Мерфі, Єн Грасі, Демієн Дрю, Майкл Тернер, Саймон Елслі, Дженні Хічкок та інші Перемога
Премія Гільдії художників по костюмам США[36][37] Відмінна робота (фільм минулого часу) Кетрін Мартін Номінація
Премія AACTA Award[38] Найкращий звук Вейн Пашлі, Дженні Т. Вард, Фабіан Санджуріо, Філ Хейвуд, Стів Маслоу Перемога
Найкращий фільм Дуглас Вік, Люсі Фішер, Кетрін Мартін, Кетрін Непмен, Баз Лурманн Перемога
Найкраща режисерська робота Баз Лурманн Перемога
Найкращий адаптований сценарій Баз Лурманн, Крейг Пірс Перемога
Найкращий актор у головній ролі Леонардо Ді Капріо Перемога
Найкраща актриса у головній ролі Кері Малліган Номінація
Найкращий актор у ролі другого плану Джоел Едгертон Перемога
Найкраща актриса у ролі другого плану Елізабет Дебікі Перемога
Айла Фішер Номінація
Найкраща робота оператора Саймон Дагган Перемога
Найкращий монтаж Метт Вілла, Джейсон Баллантайн, Джонатан Редмонд Перемога
Найкраща оригінальна музика Крейг Армстронг Перемога
Найкраща робота художника-постановника Кетрін Мартін, Карен Мерфі, Єн Грасі, Беверлі Данн Перемога
Найкращий дизайн костюмів Кетрін Мартін, Сільвана Аззі Хераз, Керрі Томпсон Перемога
Видатні досягнення у візуальних ефектах Кріс Годфрі, Пруї Флетчер, Тоні Коул, Енді Браун Перемога
Премія AACTA International Award[39] Найкраща режисерська робота Баз Лурманн Номінація
Найкраща роль другого плану Джоел Едгертон Номінація
Кінопремія «Вибір критиків»[40] Найкраща робота художника-постановника Кетрін Мартін, Беверлі Данн Перемога
Найкращий дизайн костюмів Кетрін Мартін Перемога
Найкраща пісня Лана Дель Рей («Young and Beautiful») Номінація
Премія Вибір народу[41] Найкращий фільм-драма Номінація
Премія «Імперія»[42] Найкращий жіночий дебют Елізабет Дебікі Номінація
Премія Спілки кінокритиків Австралії[43] Найкращий фільм Дуглас Вік, Люсі Фішер, Кетрін Мартін, Кетрін Непмен, Баз Лурманн Номінація
Найкраща режисерська робота Баз Лурманн Номінація
Найкращий актор у головній ролі Леонардо Ді Капріо Номінація
Найкращий актор у ролі другого плану Джоел Едгертон Перемога
Найкраща актриса у ролі другого плану Елізабет Дебікі Номінація
Айла Фішер Номінація
Найкраща робота оператора Саймон Дагган Перемога
Найкраща музика Крейг Армстронг Номінація
Найкращий монтаж Джонатан Редмонд Перемога
Найкраща робота художника-постановника Кетрін Мартін Перемога
Премія Golden Reel Awards[44] Найкращий монтаж звуку в художньому фільмі Джейсон Рудер, Тім Раян, Крейґ Бекетт Перемога
Премія VES Award[45] Видатні другорядні візуальні ефекти в художньому фільмі Кріс Годфрі, Пруї Флетчер, Джойс Кокс Номінація
2013 Премія ASSG Award[46] Саундтрек року для художнього фільму Перемога
Найкращий звук Перемога
Найкращий звук у звуковому оформленні фільму Перемога
Премія Об'єднання кінокритиків Флориди[47] Найкраща робота художника-постановника Кетрін Мартін Перемога
Премія Асоціації кінокритиків Чикаго[48] Найкраща робота художника-постановника Кетрін Мартін, Карен Мерфі, Демієн Дрю, Єн Грасі, Майкл Тернер Номінація
Премія Спілки кінокритиків Фенікса[49] Найкращий дизайн костюмів Кетрін Мартін Перемога
Найкраща оригінальна пісня «Young and Beautiful» Номінація
Найкраща робота оператора Саймон Дагган Номінація
Найкращі декорації Кетрін Мартін, Карен Мерфі Номінація
Премія Спілки кінокритиків Сан-Дієго[50] Найкращі декорації Кетрін Мартін, Карен Мерфі Перемога
Найкраща робота оператора Саймон Дагган Номінація
Премія Асоціації кінокритиків Вашингтонської агломерації[51] Найкраща робота художника-постановника Кетрін Мартін, Беверлі Данн Перемога
Найкраща режисерська робота Баз Лурманн Номінація
Найкраща робота оператора Саймон Дагган Номінація
Міжнародний Фестиваль операторського мистецтва «Camerimage»[52] Найкращий художній фільм у форматі 3D Саймон Дагган Номінація
Премія Golden Trailer Awards[53] Найкраще шоу Warner Brothers, Trailer Park Номінація
Найкраща музика Warner Brothers, Trailer Park Номінація
Найкраща романтика Warner Brothers, Trailer Park Номінація
Премія Key Art Award[54] Найкращий маркетинг у цифрових медіа Warner Brothers, Think Hammond Productions 2 місце
Найкращий трейлер Warner Brothers, Trailer Park (реклама на ТБ «Epic Romance») 3 місце
Найкращий трейлер Warner Brothers, Wild Card («First Theatrical Trailer») 3 місце
Найкраще аудіо та візуальне виконання Jay-Z, Кенні Вест, Джек Вайт, Warner Brothers, Wild Card («First Theatrical Trailer») 3 місце
Премія Teen Choice Awards[55] Choice Movie: Драма Номінація
Choice Movie: Драматичний актор Леонардо Ді Капріо Номінація
Choice Movie: Драматична актриса Кері Малліган Номінація
Премія World Soundtrack Awards[56] Найкраща оригінальна пісня, написана для фільму Лана Дель Рей, Рік Новелз («Young and Beautiful») Номінація
2012 Премія ASSG Award[57] Найкращий звук у звуковому оформленні фільму Номінація
Саундтрек року для художнього фільму Номінація

Див. також[ред. | ред. код]

Екранізація База Лурманна стала вже п'ятою, попередніми були:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б The Great Gatsby (2013). Box Office Mojo (англ.). Архів оригіналу за 16 жовтня 2011. Процитовано 21 лютого 2014. 
  2. а б в г д е ж The Great Gatsby Production Notes. thegreatgatsby.warnerbros.com (англ.). Архів оригіналу за 24 серпня 2013. Процитовано 20 липня 2013. 
  3. Baz to make 'Gatsby' choice. nypost.com (англ.). Нью-Йорк Пост. 10 лютого 2011. Архів оригіналу за 24 серпня 2013. Процитовано 31 липня 2013. 
  4. Cathy Whitlock (26 квітня 2013). Designer Catherine Martin Teases the Decadence of Baz Luhrmann's 'The Great Gatsby'. hollywoodreporter.com (англ.). Архів оригіналу за 24 серпня 2013. Процитовано 31 липня 2013. 
  5. Mónica Randall. The mansions of Long Island's gold coast. — Rizzoli, 2003. — С. 275. — ISBN 978-0-8478-2582-0.(англ.)
  6. а б «The Great Gatsby» Soundtrack Boasts All-Star Lineup. businesswire.com (англ.). 4 квітня 2013. Архів оригіналу за 24 серпня 2013. Процитовано 21 липня 2013. 
  7. Allmusic review for The Great Gatsby (2013) (Original Motion Picture Soundtrack) (англ.). Allmusic. Процитовано 23 липня 2013. 
  8. Jody Rosen (3 травня 2013). Album Reviews. The Great Gatsby (Music from Baz Luhrmann's Film) (англ.). Rolling Stone. Архів оригіналу за 24 серпня 2013. Процитовано 23 липня 2013. 
  9. Critic Reviews. The Great Gatsby (Music from Baz Luhrmann's Film) (англ.). Metacritic. Архів оригіналу за 24 серпня 2013. Процитовано 23 липня 2013. 
  10. The Great Gatsby (Music from Baz Luhrmann's Film). Deluxe Edition. iTunes (англ.). Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 22 липня 2013. 
  11. Keith Caulfield (15 травня 2013). Lady Antebellum Scores Third No. 1 Album, 'Gatsby' Debuts Strong at No. 2. billboard.com (англ.). Архів оригіналу за 8 червня 2013. Процитовано 22 липня 2013. 
  12. Soundtrack - The Great Gatsby. australian-charts.com (англ.). Архів оригіналу за 24 серпня 2013. Процитовано 22 липня 2013. 
  13. Soundtrack - The Great Gatsby. billboard.com (англ.). Архів оригіналу за 11 серпня 2013. Процитовано 22 липня 2013. 
  14. Soundtrack - The Great Gatsby. webcitation.org (англ.). Архів оригіналу за 25 липня 2014. Процитовано 22 липня 2013. 
  15. Soundtrack - The Great Gatsby. fimi.it (англ.). Архів оригіналу за 24 серпня 2013. Процитовано 22 липня 2013. 
  16. Soundtrack - The Great Gatsby. charts.org.nz (англ.). Архів оригіналу за 24 серпня 2013. Процитовано 22 липня 2013. 
  17. Soundtrack - The Great Gatsby. officialcharts.com (англ.). Архів оригіналу за 24 серпня 2013. Процитовано 22 липня 2013. 
  18. Soundtrack - The Great Gatsby. billboard.com (англ.). Процитовано 22 липня 2013. 
  19. Soundtrack - The Great Gatsby. billboard.com (англ.). Архів оригіналу за 28 червня 2013. Процитовано 22 липня 2013. 
  20. Soundtrack - The Great Gatsby. billboard.com (англ.). Архів оригіналу за 23 липня 2013. Процитовано 22 липня 2013. 
  21. Soundtrack - The Great Gatsby. billboard.com (англ.). Архів оригіналу за 15 серпня 2013. Процитовано 22 липня 2013. 
  22. Oliver Gettell (10 травня 2013). 'The Great Gatsby' glitters but is not gold, reviews say. latimes.com (англ.). Лос-Анджелес таймс. Архів оригіналу за 24 серпня 2013. Процитовано 25 липня 2013. 
  23. Саша Пятницкая (16 травня 2013). 66-й Каннский международный фестиваль открылся показом фильма "Великий Гэтсби". kp.ua (рос.). Комсомольская правда в Украине. Архів оригіналу за 24 серпня 2013. Процитовано 25 липня 2013. 
  24. Baz Luhrmann: 'Fitzgerald's granddaughter loved my Great Gatsby adaptation'. telegraph.co.uk (англ.). The Telegraph. 16 травня 2013. Архів оригіналу за 24 серпня 2013. Процитовано 25 липня 2013. 
  25. Joe Morgenstern (9 травня 2013). The Grating 'Gatsby'. online.wsj.com (англ.). The Wall Street Journal. Архів оригіналу за 24 серпня 2013. Процитовано 25 липня 2013. 
  26. A.O. Scott (9 травня 2013). Shimmying Off the Literary Mantle. movies.nytimes.com (англ.). Нью-Йорк Таймс. Процитовано 25 липня 2013. 
  27. Matt Zoller Seitz (8 травня 2013). The Grate Gatsby. Review. rogerebert.com (англ.). Архів оригіналу за 24 серпня 2013. Процитовано 25 липня 2013. 
  28. Анна Купінська (17 травня 2013). Яскравий Нью-Йорк із «Великим Гетсбі» та похмурий космос у «Стартреку». life.pravda.com.ua. Українська правда. Життя. Архів оригіналу за 24 серпня 2013. Процитовано 25 липня 2013. 
  29. The Great Gatsby (2013). rottentomatoes.com (англ.). Архів оригіналу за 30 липня 2013. Процитовано 26 липня 2013. 
  30. Великий Гетсбі. kino-teatr.ua. Архів оригіналу за 24 серпня 2013. Процитовано 26 липня 2013. 
  31. The Winners 2014. oscar.go.com (англ). АКМН. Архів оригіналу за 10 січня 2013. Процитовано 3 березня 2014. 
  32. Awards. Film in 2014. bafta.org (англ.). Архів оригіналу за 9 жовтня 2014. Процитовано 21 лютого 2014. 
  33. 2013 nominations. pressacademy.com (англ.). Архів оригіналу за 31 січня 2013. Процитовано 16 січня 2014. 
  34. 56th Annual GRAMMY Awards Nominees. grammy.com (англ.). Архів оригіналу за 1 грудня 2011. Процитовано 16 січня 2014. 
  35. ADG Awards. Winners anf Nominees Crew. adg.org (англ.). Архів оригіналу за 22 квітня 2016. Процитовано 21 лютого 2014. 
  36. Nominees for the 16th Costume Designers Guild Awards Announced. costumedesignersguild.com (англ.). Архів оригіналу за 8 травня 2014. Процитовано 16 січня 2014. 
  37. Alex Lippin (2014-03). CDGA16. costumedesignersguild.com (англ.). Архів оригіналу за 8 лютого 2014. Процитовано 3 березня 2014. 
  38. AACTA Award. 2014. imdb.com (англ.). Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 21 лютого 2014. 
  39. 3rd AACTA International Awards Nominees. aacta.org (англ.). Архів оригіналу за 30 січня 2014. Процитовано 16 січня 2014. 
  40. Broadcast Film Critics Association Awards. Awards for 2013. imdb.com (англ.). Архів оригіналу за 4 жовтня 2014. Процитовано 16 січня 2014. 
  41. People's Choice Awards 2014. peopleschoice.com (англ.). Архів оригіналу за 8 січня 2016. Процитовано 16 січня 2014. 
  42. James White (31 березня 2014). Jameson Empire Awards 2014: The Winners. empireonline.com (англ.). Empire. Архів оригіналу за 8 квітня 2014. Процитовано 1 квітня 2014. 
  43. The 2013 FCCA Awards for Australian film. fcca.com.au (англ.). Архів оригіналу за 11 березня 2017. Процитовано 16 березня 2014. 
  44. 2014 Golden Reel Award Winners. mpse.org (англ.). Архів оригіналу за 6 жовтня 2014. Процитовано 3 березня 2014. 
  45. Visual Effects Society Awards. 2014. imdb.com (англ.). Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 3 березня 2014. 
  46. Australian Screen Sound Guild. Awards for 2013. imdb.com (англ.). Архів оригіналу за 13 липня 2015. Процитовано 16 січня 2014. 
  47. 2013 FFCC Award Winners. floridafilmcritics.com (англ.). Архів оригіналу за 22 грудня 2013. Процитовано 16 січня 2014. 
  48. 2013 - Winners. chicagofilmcritics.org (англ.). Архів оригіналу за 22 квітня 2016. Процитовано 16 січня 2014. 
  49. Phoenix Film Critics Society Awards. 2013. imdb.com (англ.). Архів оригіналу за 11 липня 2015. Процитовано 16 січня 2014. 
  50. San Diego Film Critics Select Top Films for 2013. sdfcs.org (англ.). Архів оригіналу за 7 грудня 2013. Процитовано 16 січня 2014. 
  51. The 2013 WAFCA Awards. wafca.com (англ.). Архів оригіналу за 8 грудня 2017. Процитовано 16 січня 2014. 
  52. Camerimage. Awards for 2013. imdb.com (англ.). Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 16 січня 2014. 
  53. The 14th Annual Golden Trailer Award Nominees. goldentrailer.com (англ.). Архів оригіналу за 24 серпня 2013. Процитовано 23 липня 2013. 
  54. 2013. Winners. keyartaward.com (англ.). Архів оригіналу за 13 грудня 2013. Процитовано 16 січня 2014. 
  55. First wave of "Teen Choice 2013" Nominees Announced. teenchoiceawards.com (англ.). 22 травня 2013. Архів оригіналу за 24 серпня 2013. Процитовано 23 липня 2013. 
  56. Awards for 2013 World Soundtrack Awards. imdb.com (англ.). Архів оригіналу за 6 жовтня 2014. Процитовано 7 листопада 2013. 
  57. Australian Screen Sound Guild. Awards for 2012. imdb.com (англ.). Архів оригіналу за 13 липня 2015. Процитовано 7 листопада 2013. 

Посилання[ред. | ред. код]