Анрі (великий герцог Люксембургу)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Великий герцог Анрі)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анрі
Henri
Анрі
Анрі
9-й великий герцог Люксембургу
Початок правління: 2000

Попередник: Жан

Дата народження: 16 квітня 1955(1955-04-16)[1][2] (68 років)
Місце народження: Betzdorf Castled
Дружина: Марія-Тереза Местре
Діти: Гійом, Фелікс, Луї, Олександра, Себастьян
Династія: Бурбони, Нассауський дім
Батько: Жан
Мати: Жозефіна Шарлотта Бельгійська
Нагороди:

Анрі (Генріх) (фр. Henri, повне ім'я Анрі Альбер Габріель Фелікс Марі Гійом; нар. 16 квітня 1955, Бецдорф, Люксембург) — регент Великого герцогства Люксембургу з 7 жовтня 2000 року, Великий герцог Люксембургу. Старший син великого герцога Жана та бельгійської принцеси Жозефіни-Шарлотти, а також двоюрідний брат Короля Бельгії Філіпа I.

Біографія[ред. | ред. код]

Представник Бурбон-Пармської гілки династії Бурбонів. За материнською лінією онук короля Бельгії Леопольда III і принцеси Астрід Шведської. Двоюрідний брат нині правлячого короля Бельгії Філіпа I.

Великий герцог Анрі має двох сестер: ерцгерцогиня Марі-Астрід Австрійська (1954) і княгиня Маргарита Ліхтенштейн (1957); а також двох братів: принц Жан Люксембурзький (1957, брат-близнюк Маргарити) і принц Гійом Люксембурзький (1963).

Освіта[ред. | ред. код]

Анрі здобув середню освіту в Люксембурзі, потім навчався у Франції, де здобув ступінь бакалавра 1974 року. 1975 року закінчив Королівську військову академію в Сандгерсті у Великій Британії. Потім навчався в Женевському університеті, де в 1980 році здобув ступінь ліценціата політології. Стажувався в США. Йому присуджено почесний ступінь доктора гуманітарних наук університету Найсвятішого Серця, Феєрфілд, штат Коннектикут (США), а також почесний ступінь доктора юридичних наук університету Маямі, Оксфорд, штат Огайо (США). Він також почесний доктор економіки університету Кхон Каен, Таїланд і почесний доктор політології Трірського університету, Німеччина.

Нині має два військових звання — полковника люксембурзької армії і почесного майора парашутного полку Великої Британії (з 1989 року).

Громадська і політична діяльність[ред. | ред. код]

З 1980 по 1988 роки був членом Державної ради Люксембургу (консультативний орган при герцогу). У березні 1998 року був призначений представником великого герцога. Великим герцогом Люксембургу став 7 жовтня 2000 року після зречення з престолу герцога Жана. З лютого 1998 року — член Міжнародного олімпійського комітету. Активний захисник дикої природи, особливо багато зусиль докладає до збереження унікальної екосистеми Галапагоських островів (Еквадор).

Приватне життя[ред. | ред. код]

Серед захоплень герцога — читання, класична музика, мисливство та спорт (гірські та водні лижі, плавання, яхти, теніс). Окрім люксембурзької мови, також володіє англійською, французькою і німецькою мовами.

Родина і діти[ред. | ред. код]

Під час навчання в Женевському університеті Анрі познайомився з кубинкою Марією-Терезою Местре (народилась 22 березня 1956 в Маріанао, Гавана, Куба), яка також вивчала політологію. Її батьки, Хозе Антоніо Местре (1926) і Марія Тереза Батіста (19281988), обидва народилися у Ведадо (Гавана, Куба) і є нащадками буржуазних і знатних іспанських сімей, і навіть конкістадорів. Вони покинули Кубу під час революції в жовтні 1956 року і переїхали в Нью-Йорк. У Нью-Йорку Марія-Тереза здобула початкову і середню освіту, відвідувала уроки співу і балетну школу.

Анрі та Марія-Тереза одружилися 14 лютого 1981 року в Люксембург у, попередньо отримавши згоду великого герцога Жана 7 листопада 1980 року. У герцогського подружжя п'ятеро дітей:

Генеалогія[ред. | ред. код]

Роберт Пармський

 
Марія Антонія Португальська
 
Вільгельм IV
 
Марія Анна Португальська
 
Альберт I
 
Єлизавета Баварська
 
Карл Шведський
 
Інгеборга Данська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фелікс Бурбон-Пармський
 
 
 
 
 
Шарлотта Люксембурзька
 
 
 
 
 
Леопольд III
 
 
 
 
 
Астрід Шведська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Жан Люксембурзький
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Жозефіна Шарлотта Бельгійська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Анрі
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]