Вертіївський районний військово-історичний музей імені М. П. Кирпоноса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вертіївський військово-історичний музей імені М.П.Кирпоноса
Тип музей
Країна  Україна
Розташування с. Вертіївка (Ніжинський район, Чернігівська область)
Адреса вул. Шевченка, 6
Засновано 1960
Відкрито 23 лютого 1977 року
Режим роботи 9:00 — 17:00
Директор Р. І. Люленко

Вертіївський районний військово-історичний музей імені М. П. Кирпоноса — військово-історичний музей, що висвітлює історію села, а також життя його вихідця — видатного воєначальника, Героя Радянського Союзу, командувача Південно-Західним фронтом СРСР Великої Вітчізняної Війни (з червня по вересень 1941 року) Михайла Петровича Кирпоноса (18921941), розташований у селі Вертіївці Ніжинського району, Чернігівської області.

Загальні дані[ред. | ред. код]

Музей міститься у невеликому цегляному будинку і розташований за адресою:

вул. Шевченка, буд. 6, с. Вертіївка—16620 (Ніжинський район, Чернігівська область, Україна).

Біля музею встановлено пам'ятник Михайлові Петровичу Кирпоносу (1960).

Директор закладу — Раїса Іванівна Люленко.

З історії музею[ред. | ред. код]

Музей М. П. Кирпоноса

Вертіївський військово-історичний музей імені М. П. Кирпоноса створений на базі краєзнавчої музейної кімнати, що існувала при середній школі № 2 починаючи від 1960 року.

У 1976 році для музею збудовано нове спеціальне приміщення площею 120 кв.м.

Урочисте відкриття музею з постійною експозицією в стаціонарному приміщення відбулося 23 лютого 1977 року.

З 2000-х років музейний заклад працює не на постійній основі. Тут, як і за СРСР, організується і ведеться пошукова робота, підтримуються зв'язки з ветеранами Другої світової війни.

Експозиція[ред. | ред. код]

Експозиція Вертіївського історико-меморіального музею М. П. Кирпоноса розміщена у 5 залах.

Експонати першого залу висвітлюють історію села Вертіївка, життя і побут селян. Ряд матеріалів розповідає про дитинство та юнацькі роки М. П. Кирпоноса. Окремий розділ присвячено участі М. П. Кирпоноса у подіях 1917-1921 років. В цей період він був одним з керівників серпневого повстання 1918 року на Чернігівщині, заступником командири Першої української радянської дивізії.

Наступні зали присвячені воєнним подіям ХХ століття, і зокрема, участі в них уродженця села Михайла Петровича Кирпоноса.

Другий зал музею розкриває тему становлення М. П. Кирпоноса як воєначальника та його зв'язків з земляками. В цьому залі особливо багато меморіальних речей. Це і учбові посібники, якими користувався Кирпонос під час навчання у Військовій академії ім. М. В. Фрунзе, частина особистої бібліотеки та багато інших речей.

Третій зал розкриває тему Великої Вітчізняної Війни . Тут зберігаються матеріали про бійців Південно-Західного фронту, очолюваного М. П. Кирпоносом. Тут же — земля з урочища Шумейково Лохвицького району на Полтавщині, де 20 вересня 1941 року у бою з німецькими військами загинув генерал-полковник М. П. Кирпонос. Наявні матеріали вертіївчан — учасників Другої світової війни, їх особисті речі, документи, нагороди, грамоти і подяки командування.

Четвертий зал висвітлює сьогодення батьківщини Героя Радянського Союзу М. П. Кирпоноса. Зібрані тут матеріали розповідають про відбудову і розвиток Вертіївки в перші післявоєнні роки, життя села в теперішній час.

Експозиції п'ятого і останнього залу музею розповідають про вшанування та увічнення пам'яті воєначальника.

У музейній експозиції чимало меморіальних предметів — особисті речі, документи, нагороди вертіївців-учасників Другої світової війни. Окремі експозиції музею присвячені повоєнній Вертіївці, вшануванню солдатів сучасниками. На місці загибелі М. П. Кирпоноса встановлено гранітний пам'ятник-саркофаг. 18 вересня 1976 року відкрито величний монумент на честь воїнів Південно-Західного фронту в урочищі Шумейково Полтавської області. Ім'я М. П. Кирпоноса носять вулиці в Києві, Чернігові, Ніжині, Вертіївці, площа у місті Лохвиця на Полтавщині, школи[1].

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела та посилання[ред. | ред. код]