Державна Рада Удмуртської Республіки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Державна Рада Удмуртської Республіки
удм. Удмурт Элькунлэн Кун Кенешез
 
 
Загальна інформація:
Юрисдикція: Росія Росія
Тип: однопалатний парламент
Структура:
Депутатів: 90
Політичні
групи:
Партії:
голова ради: Невоструєв Володимир Петрович (Єдина Росія)
з 25 червня 2013 року
Адреса:
Мапа
Адреса: м.Іжевськ, пл.50 років Жовтня, б.15
Офіційний вебсайт:
www.udmgossovet.ru


Державна Рада Удму́ртської Республіки (Державна Рада Удмуртії; рос. Государственный Совет Удмуртской Республики, удм. Удмурт Элькунлэн кун кенешез) — законодавчий (представницький) однопалатний орган державної влади Удмуртської Республіки (Росія), є постійно діючим вищим та єдиним органом законодавчої влади республіки.

Комісії[ред. | ред. код]

При парламенті діють такі комісії:

  • бюджету, податкам та фінансам;
  • соціальної політики;
  • економічної політики, промисловості та інвестиціям;
  • агропромислового комплексу, земельним відносинам, природокористування та охорони навколишнього середовища;
  • державного будівництва та місцевого самоуправління;
  • охорони здоров'я, демографічній та сімейній політики;
  • науки, освіти, культури та молодіжної політики;
  • національної політики, цивільної безпеки, регламенту та організації роботи Державної Ради

Історія[ред. | ред. код]

З моменту утворення Удмуртської АРСР (28 грудня 1934 року) і до прийняття конституції Удмуртії (14 березня 1937 року) вищим органом державної влади був з'їзд Рад Удмуртської АРСР, який вперше відбувся 12 січня 1935 року. У період між засіданнями з'їзду влада переходила до Центрального виконавчого комітету Удмуртської АРСР, який був обраний ще на першому з'їзді. ЦВК розглядав і затверджував проекти законів та законодавчих пропозицій, що вносились республіканськими відомствами, видавав власні закони, постанови та розпорядження. Як розпорядчий орган він утворював уряд та народні комітети, контролював роботу місцевих рад. У його віданні знаходились також керівництво народним господарством, його планування та затвердження бюджету. ЦВК працював сесійно і підпорядковувався з'їзду Рад. Для роботи в міжсесійний період обиралась Президія ЦВК Удмуртської АРСР як постійно діючий оперативний орган влади, що керував засіданнями ЦВК, вів підготовку до них, виносив на затвердження і розгляд сесії проекти законів, спостерігав за виконанням постанов. Президія складалась з голови, секретаря та членів.

Згідно з новоприйнятою конституцією Удмуртії на заміну з'їзду Рад 26 червня 1938 року була обрана Верховна Рада Удмуртської АРСР, при цьому ЦВК, президія та його комісії були ліквідовані. Верховна рада контролювала виконання конституції Удмуртії, затверджувала адміністративно-територіальний поділ, планувала народне господарство та бюджет, організовувала роботу органів державної влади і управління республіки. Верховна рада обирала голову і 2 замісників. Голова керував засіданнями ради, яка працювала сесійно. На першій сесії обиралась Президія Верховної Ради Удмуртської АРСР, яка складалась із голови, заступників, секретаря і членів із числа депутатів. Вперше така президія була обрана 25 липня 1938 року. Президія була вищим органом державної влади у період між сесіями, вона скликала сесії Верховної ради, видавала накази, вносила зміни у діючі закони, відміняла постанови і розпорядження Ради міністрів Удмуртської АРСР, рішення місцевих рад, утворював та ліквідовував органи державного управління, відав нагородженнями та присвоєнням почесних звань, назначав вибори до Верховної ради та місцеві ради. Після розпаду СРСР Верховна рада Удмуртської АРСР була перетворена у Верховну раду Удмуртської Республіки, а 26 березня 1995 року була обрана вже Державна рада Удмуртії, яка стала правонаступницею Верховної ради Удмуртії.

Керівники[ред. | ред. код]

Голови ЦВК Удмуртської АРСР[ред. | ред. код]

Голови Верховної ради Удмуртської АРСР[ред. | ред. код]

Голови президії Верховної ради Удмуртської АРСР[ред. | ред. код]

Голова Верховної ради Удмуртії[ред. | ред. код]

Голови Державної ради Удмуртії[ред. | ред. код]

Склад[ред. | ред. код]

Нинішня Державна рада 5-го скликання була обрана у жовтні 2012 року за мішаною виборчою системою. 45 депутатів обирались за одномандатними виборчими округам та 45 депутатів обирались по республіканському виборчому округу пропорційно кількості голосів, поданих за республіканські списки кандидатів у депутати, висунуті виборчими об'єднаннями. У відповідності з конституцією Удмуртії депутати Державної ради одного скликання обираються на термін 5 років.

У Державній раді виділяються 4 фракцій:

Фракція Керівник Кількість депутатів
Єдина Росія Прасолов Олексій Михайлович 72
КПРФ Чепкасов Володимир Геннадійович 11
ЛДПР Кулішов Дмитро Володимирович 6
Справедлива Росія Соломенников Веніамін Васильович 1

Посилання[ред. | ред. код]