Верховний суд Болгарії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Верховний суд Болгарії
болг. Върховен касационен съд
Будівля Верховного суду Болгарії, Судова палата
Країна Болгарія
Юрисдикція Болгарія Болгарія
Заснований 25 травня 1880
Розташування Софія

Верховний касаційний суд Болгарії (болг. Върховен касационен съд) — вища судова установа республіки Болгарія.

Розташований у столиці республіки, місті Софія.

Верховний суд Болгарії є вищою судовою інстанцією у цивільних, кримінальних та комерційних справах. Згідно з конституцією Болгарії головним завданням верховного суду є нагляд за однаковим застосуванням правових норм та узгодження судової практики[1].

Склад та організація[ред. | ред. код]

Верховний суд Болгарії складається з трьох судових колегій, кожна з яких відповідає за окрему галузь судочинства, кримінальну, цивільну чи комерційну, колегії у свою чергу поділяються на відділення. Головою колегії може бути голова верховного суду чи його заступники. Голова Верховного суду призначається на семирічний термін президентом республіки Болгарія за поданням вищої судової ради. Судові засідання проводяться трьома суддями[2].

Пленуми верховного суду[ред. | ред. код]

Рішення про скликання пленуму приймається колегіями, в пленумі беруть участь судді верховного суду його голова, генеральний прокурор, голова союзу адвокатів, голови апеляційних судів. Рішення на пленумі приймається звичайною більшістю. Пленуми проходять у закритому режимі[3].

Завдання та повноваження[ред. | ред. код]

Верховний суд Болгарії: 1. Здійснює правосуддя у цивільних комерційних і кримінальних справах як суд касаційної інстанції. 2. Слідкує за дотриманням закону у судах нижчої інстанції. 3. Забезпечує єдність судової практики.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.parliament.bg/bg/const [Архівовано 2021-02-08 у Wayback Machine.] глава 6 конституції Болгарії
  2. http://www.vks.bg/vks_p04_06.htm#Раздел [Архівовано 2 червня 2016 у Wayback Machine.] VIII розділ VII закону про судочинство
  3. http://www.vks.bg/vks_p04_06.htm#Раздел [Архівовано 2 червня 2016 у Wayback Machine.] VIII стаття 111 закону про судочинство