Вест-Кантрі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Один з варіантів інтерпретації кордонів Вест-Кантрі, ідентичний території Південно-Західній Англії, яка включає графства Бристоль, Корнуолл, Девон, Дорсет, Глостершир, Сомерсет і Вілтшир

Вест-Кантрі (англ. West Country, дослівно — Західна країна) — територія південно-західної Англії[1], яка зазвичай включає графства Корнуолл, Девон, Дорсет, Сомерсет і Бристоль і часто поширюється також на графства Вілтшир і Глостершир[2]. У Вест-Кантрі поширений характерний регіональний англійський діалект і акцент[3], а також цей регіон є батьківщиною для корнської мови.

Кордони[ред. | ред. код]

Вест-Кантрі обмежена Ла-Маншем на півдні та Бристольською затокою, дельтою річки Северн або графством Герефордшир на півночі. Східна межа виражена менш чітко. Згідно найбільш поширеним визначенням східні кордони Вест-Кантрі відповідають офіційному регіону Південно-Західної Англії[4][5][6]. Згідно найконсервативніших визначень, до Вест-Кантрі входять лише три графства: Корнуолл, Девон і Сомерсет[7], в той час як найбільш широке визначення включає до Вест-Кантрі крім усіх графств Південно-Західної Англії додатково ще й Герефордшир (який офіційно є частиною регіону Західний Мідленд).

В опитуванні YouGov у 2019 році 72 % респондентів відносили до Вест-Кантрі графства Корнуолл і Девон, 70 % відносили до цієї території Сомерсет, 69 % — Бристоль і 55 % — Дорсет. Інші округи отримали менше ніж 50 %: 28 % опитуваних включали до складу Вест-Кантрі Вілтшир, 27 % — Глостершир, 12 % — Герефордшир і 9 % включали Вустершир[8].

Специфічне використання терміну[ред. | ред. код]

Торговий кетч Вест-Кантрі, термін, який широко використовувався у XVIII столітті

Термін Вест-Кантрі дербі використовується для позначення спортивних змагань між такими містами, як Бристоль і Бат[9] або Глостер і Бат.[10]

«West Country Lamb» і «West Country Beef» є захищеними географічними позначеннями ЄС (PGI), що охоплюють продукти від тварин, народжених і вирощених у Корнуоллі, Девоні, Дорсеті, Сомерсеті, Вілтширі або Глостерширі[11]. «West Country Farmhouse Cheddar» — це захищене найменування походження (PDO), обмежене сиром чеддер, виготовленим традиційним способом у Корнуоллі, Девоні, Дорсеті чи Сомерсеті[12].

ITV West Country — франшиза ITV, яка транслює місцеві новини, погоду та програми поточних подій у двох регіонах: ITV West Country West охоплює острови Сіллі, Корнуолл, Девон і частини Дорсета й Сомерсета, а ITV West Country East охоплює решту Сомерсета й Дорсета разом із Бристолем, Глостерширом і Вілтширом. ITV West Country West була окремою франшизою ITV до 2014 року, коли вона об'єдналася з франшизою ITV West, раніше HTV West, яка спочатку була запущена як Westcountry Television з головною студією в Плімуті в 1993 році.

Карнавали Вест-Кантрі проводяться в багатьох містах графства Сомерсет та його околиць. Атлас музеїв, галерей і головних визначних пам'яток, що підтримується урядом[13], відповідає Південно-Західному регіону, за винятком Глостершира. В історії швейного району Вест-Кантрі можна знайти особливі товари, що експортувались зі східного Сомерсета та частини Вілтшира, Глостершира, а іноді й Оксфордшира та Беркшира. Його головний регіональний суперник навколо Тівертона та Ексетера на південному заході спеціалізувався на власному текстилі та одязі.

Колишня пивоварня в Челтнемі реалізовувала свій товар під маркою Елі Вест-Кантрі (англ. West Country Ales) і їхні керамічні таблички все ще можна побачити вбудованими в стінах пабів[14].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. the West Country. Dictionary.cambridge.org. Процитовано 2 травня 2017.
  2. Town Hall - The West Country. 140townhall.com. Архів оригіналу за 5 лютого 2018. Процитовано 8 листопада 2018.
  3. THE DEVON DIALECT CHALLENGE. Процитовано 20 листопада 2019.
  4. BBC - "ITV West Country staff to be axed", referring to Bristol and Plymouth. BBC News. 30 вересня 2008. Процитовано 20 листопада 2019.
  5. Blue Badge Tourist Guides - The West Country. Blue-badge-guides.com. Архів оригіналу за 8 July 2011. Процитовано 22 травня 2010.
  6. The West Country. Pictures of England. 2 серпня 2007. Процитовано 20 листопада 2019.
  7. Latest local news from Thisisthewestcountry.co.uk covering Cornwall, Devon and Somerset. Thisisthewestcountry.co.uk. Процитовано 8 листопада 2018.
  8. «Which counties make up the West Country?», YouGov.co.uk, 23 October 2019. Retrieved 22 June 2021
  9. Derby match excites Hill & Meehan. BBC News. 4 липня 2008. Процитовано 20 листопада 2019.
  10. The Times & The Sunday Times. Thetimes.co.uk. Процитовано 8 листопада 2018.
  11. West Country meat wins EU protection. BBC News. 8 листопада 2018. Процитовано 8 листопада 2018.
  12. PDO - our provenance. West Country Farmhouse Cheesemakers. Архів оригіналу за 4 жовтня 2018. Процитовано 20 листопада 2019.
  13. West Country - Icons of England. Icons.org.uk. Архів оригіналу за 27 August 2010. Процитовано 22 травня 2010.
  14. West Country Ales Ceramic Plaques. CAMRA Gloucestershire. Архів оригіналу за 3 січня 2022. Процитовано 20 листопада 2019.