Черевики рибалки (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Взуття рибалки (роман))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Черевики рибалки»
Файл:TheShoesOfTheFisherman.jpg
Автор Морріс Вест
Назва мовою оригіналу The Shoes of the Fisherman
Країна Австралія
Мова (англ.)
Тема Холодна війна
Жанр політичний романd
Видавництво William Morrow and Company
Видано 1963
Тип носія Мягка та Тверда обкладинки
Попередній твір Daughter of Silenced
Наступний твір The Ambassadord

Черевики рибалки — політико-фантастичний роман про наближене майбутнє австралійського письменника Морріса Веста[en], вперше опублікований у 1963 році.

У романі йдеться про обрання українського папи та є розбором політики Ватикану.[1] Вест описує Кирила Павловича Лакоту, якого попередній Папа висвячує на кардинала in pectore, надихається життям двох українських католицьких єпископів: кардинала Йосифа Сліпого та єпископа Григорія Лакоти. Й.Сліпий був звільнений адміністрацією Микити Хрущова із сибірського ГУЛАГу в 1963 році, в рік публікації роману, після політичного тиску з боку папи Івана XXIII і президента США Джона Ф. Кеннеді. Сліпий прибув до Риму вчасно для участі у Другому Ватиканському Соборі. Лакота помер у 1950 році в радянському ГУЛАГу. Підсюжет розповідає про стосунки Кирила з суперечливим теологом і вченим отцем Телемондом. Багато характеристик отця Телемонда були засновані на суперечливому французькому палеонтологові — єзуїті П'єрі Тейярі де Шардені.

Книга випадково була опублікована 3 червня 1963 року, у день смерті папи Івана XXIII.[2] 30 червня 1963 року книжка посіла перше місце в списку бестселерів для дорослих за версією The New York Times, а за даними Publishers Weekly, стала першим у списку бестселерів у Сполучених Штатах того року. У сюжеті Кирило Лакота, головний герой і архієпископ Львівський, був створений кардиналом з титулом святого Атанасія. У 1965 році Йосифа Сліпого, архієпископа (пізніше Верховного Архиєпископа) Львівського, Папа Павло VI проголосив кардиналом з титулом Сант'Атанасіо[en] (Святого Атанасія).

Кіноверсія режисера Майкла Андерсона вийшла на екрани в 1968 році.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. William H. Honan«Morris West, Popular Novelist Focusing on Faith, Dies at 83», The New York Times, 12 October 1999
  2. Tony Stephens, «Last Rites», Sydney Morning Herald, Spectrum, 3 June 2000

Посилання[ред. | ред. код]