Вибір гри

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Зони сутінків»
«Вибір гри»
Сезон № 1
Серія №
Перший показ 1985
Режисер(и) Вес Крейвен
Запрошені зірки
Ден Хідейа, М. Еммет Волш, Гаррет Морріс, Барні Мартін, Морган Фрімен
Хронологія
Попередня Наступна
Розпечений чоловік Черевики мертвої жінки

Вибір гри (англ. Dealer's Choice) — третій сегмент 8-го епізоду 1-го сезону телевізійного серіалу «Зона сутінків».

Сюжет[ред. | ред. код]

Четверо завзятих гравців у карти — Тоні, Джейк, Марті та Піт — збираються в помешканні одного з них, щоб зіграти ряд партій у покер. Серед них знаходиться ще один чоловік, якого вони не дуже добре знають. Під час гри один з учасників помічає, що у того самого п'ятого гравця на ім'я Нік виграшні комбінації завжди мають у своєму складі три «шістки». Це його насторожує і, коли Нік на деякий час покидає чотирьох друзів, вони починають ділитися один з одним своїми підозрами, що мають справу з самим дияволом. Коли Нік повертається до компанії, інші гравці починають прямо говорити йому про свої підозри, натякаючи на дивні комбінації з трьох «шісток», які, до того ж, завжди виявляються виграшними. Нік, недовго сперечаючись, урешті-решт розповідає їм, що насправді є дияволом. Далі він збирається йти, однак при цьому пропонує зіграти всім іншим членам компанії у дуже просту гру, за правилами якої той, хто витягує з колоди «найстаршу» серед інших учасників карту, відправляється разом з дияволом у пекло. Чоловіки погоджуються на пропозицію — крім Марті, який в цей момент відсутній.

Відсутність Марті не бентежить Ніка — адже він впевнений, що той все одно не витягнув би «старшу» карту, навіть якби брав участь у змаганні. В процесі гри двоє її учасників, Тоні та Джейк, витягують дрібні карти, чим знижують ризик залишити цей світ, вийшовши з будинку разом з Князем Темряви. Натомість програє Піт, витягнувши крупну карту. Нік вже готується забрати з собою гравця-невдаху, проте Піт починає впиратися, пропонуючи дияволу зіграти ще раз. Нік спочатку відхиляє цю пропозицію, однак через деякий час погоджується на це, запропонувавши Пітові зіграти в більш складну гру, в якій треба витягнути п'ять різних карт, натомість серед них ні в якому разі не повинно бути однакових. Піт витягує чотири «п'ятірки», а Нік — три «шістки» та карту під назвою «смерть», внаслідок чого Пітер начебто «програє». Однак це — обман, який раптом розкриває Марті, доторкнувшись до цієї таємничої карти. Внаслідок цього вона перетворюється на четверту «шістку», а маневр диявола розгадується. Наприкінці епізоду Нік покидає компанію гравців, нікого не забравши з них, натомість проявляє щедрість, подарувавши їм повний стіл їжі та повний холодильник пива.

Оповіді[ред. | ред. код]

Початкова оповідь[ред. | ред. код]

«Дружня вечірка за картами. Як тут не вступити у гру? Ось тільки вийти з неї виявиться набагато складніше, адже колоду перетасовують та знімають руки самого Князя Темряви».

Кінцева оповідь[ред. | ред. код]

«Є приказка: „хто вечеряє з дияволом, хай запасається довгою ложкою“. З дияволом взагалі краще не зв'язуватися, але, якщо вже довелося, знайте — він теж вміє бути великодушним. На такій вечірці за картами в колі хлопців, які ладні зіграти навіть з самим Князем Темряви».

Ролі виконують[ред. | ред. код]

Реліз[ред. | ред. код]

Прем'єрний показ епізоду відбувся у Великій Британії 15 листопада 1985.

Посилання[ред. | ред. код]