Видавництво та друкарня Отців Василіян «Місіонер»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Видавництво та друкарня Отців Василіян «Місіонер»
Видавництво «Місіонер»
Тип видавництво і друкарня
Галузь видавнича справа
Засновано 1895, відновлення — 1991
Штаб-квартира Жовква
 Австро-Угорщина,  Польська Республіка і  Україна
Адреса 79019 Львів, вул. Б. Хмельницького, 40
Ключові особи директор: о. В'ячеслав Сеник, ЧСВВ
missioner.com.ua

Видавництво та друкарня Отців Василіян — друкарня в місті Жовква Львівської області, заснована в 1895 році, належить видавництву «Місіонер».

До 1939 року друкарня стала одним з найголовніших українських видавництв Галичини — тут друкувались наукові й науково-популярні праці, молитовники та катехизми, а також відомі часописи «Місіонар» та «Рідна Мова».

Історія[ред. | ред. код]

У 1895 році за сприяння Андрея Шептицького, який був тоді ще ігуменом монастиря святого Онуфрія у Львові, відкривається друкарня у жовківському василіянському монастирі (що виріс з церкви Різдва Христового)[1].

Популярність мав католицький часопис «Місіонар», заснований у 1897 році, та додаток до нього малий «Місіонарчик». Також друкувалося науково-історичне видання «Записки ЧСВВ».

У 1926 році в друкарні вперше була видана книга Дмитра Донцова «Націоналізм».

До 1939 року було видано велику кількість богослужбової катехитичної, літургічної літератури, прозових і поетичних творів релігійного змісту, дитячої духовної літератури та іншого.

Після першого приходу комуністів у 1939 році в Галичину видавнича діяльність ЧСВВ була перервана. Жовківська друкарня стала державною.

У 1993 році Львівська обласна влада повернула Жовківську друкарню у власність Василіян.

З 1994 року книги Видавництва «Місіонер» друкуються у Жовкві. Це філософсько-богословські праці, історичні видання, духовна література, прозові та поетичні твори духовного змісту, богослужбова література, документи Апостольського Престолу (енцикліки, повчання, апостольські листи) та праці Вселенських архієреїв.

Керівники[ред. | ред. код]

  • Герман Бідолах (1869—1942) — український монах василіянин, видавець, друкар, префект і директор Жовківської друкарні отців василіян.
  • Климентій Стасів (*1973) — український ієромонах василіянин, письменник, перекладач, есеїст, генеральний директор видавництва «Місіонер» у Львові у 2005 до 2017 роках.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Зауваги до історії Жовкви. www.ji.lviv.ua. Архів оригіналу за 13 жовтня 2014. Процитовано 30 жовтня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]

  • missioner.com.ua — офіційний сайт видавництва «Місіонер»