Тварини-символи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вид-символ)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Велика панда — символ охорони природи у світі (зокрема на логотипі МСОП)

Тварини-символи — представники тваринного світу, що виступають як об'єкти першочергової уваги, зокрема в галузі охорони природи.

Види тварин — символи в охороні природи[ред. | ред. код]

Згідно з Пан'європейською стратегією збереження ландшафтного та біотичного різноманіття (Софія, 1995)[1], відтвореною і в Концепції збереження біологічного різноманіття України (1998), один з 11 ключових пріоритетів у збереженні різноманіття — охорона видів-символів.

Згідно з цим, актуалізація природоохоронних програм в очах громадськості має бути зосереджена на визначенні і обґрунтуванні потреб охорони добре відомих пересічним громадянам видів. На цьому має бути зосереджена й увага природоохоронців.

Саме у зв'язку з цією ідеєю набули надзвичайної популярності такі суспільні рухи, як bird watching (спостереження птахів), Боннська і Бернська конвенції (з очевидним переважанням у переліках раритетної фауни птахів), угоди ACCOBAMS та EUROBATS тощо.

ЄС практикує оголошення року того чи іншого виду або групи видів. Зокрема, 2011 рік визнано роком кажана в Європі (див. також Український_центр_охорони_кажанів).

Давня символіка[ред. | ред. код]

До тварин-символів відносяться найчастіше різноманітні види хребетних, здавна відомі людині. Прикладами є слон, кажан, змія, лелека та ін.

Зокрема,

  • слон — символ помірності, співчуття, вічності, верховної влади. У Таїланді, Камбоджі та М'янмі білий слон став символом родючості і злив.
  • лелека — символ щастя і дітородства.
  • рись — у скандинавській міфології рись була священною твариною богині Фреї. Вважалося, що рисі впряжені в її колісницю.

Види тварин — символи країн і регіонів[ред. | ред. код]

Кенгуру гігантський — символ Австралії
Дельфіни на гербі Мальти 19641975 рр.

Тваринна символіка є дуже поширеною в різних країнах. Наприклад,

У трьох американських штатах (Техас, Оклахома, Вірджинія) офіційним символом є кажан[2].

Містичні та напівмістичні істоти[ред. | ред. код]

У цій групі — низка персонажів повір'їв, казок, обрядів, у тому числі

Тварини на монетах[ред. | ред. код]

Роль монет фауністичної тематики очевидна. Як показує аналіз,

  • «Монети є однією з форм уваги до важливих і актуальних тем, зокрема й теми збереження природної спадщини. Важливою є як сама увага до об'єктів фауни, так і стала тенденція до її зростання, проте темпи такого зростання явно недостатні» та
  • «За підсумками аналізу переліку зображень можна говорити про увагу до раритетних видів ссавців з-поміж внесених до Червоної книги України та видів тотемної групи (в широкому розумінні); в усіх випадках — переважно найбільших представників фауни»[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Всеєвропейська стратегія збереження біологічного та ландшафтного різноманіття (Софія, 23-25 жовтня 1995 р.). — Київ: Мінприроди, 1995. — 94 с. — http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/994_711 [Архівовано 8 грудня 2015 у Wayback Machine.]. Документ 994_711, від 25.10.1995. — (Первинний текст стратегії — http://www.sib.admin.ch/uploads/media/PEBLDS_SN74_en.pdf[недоступне посилання з липня 2019] сайт стратегії: http://www.peblds.org/ [Архівовано 13 жовтня 2013 у Wayback Machine.])
  2. Official state bats. netstate.com. NSTATE, LLC. Архів оригіналу за березень 9, 2011. Процитовано 13 лютого 2011.
  3. Загороднюк І. Монети України із зображеннями ссавців [Архівовано 29 березня 2020 у Wayback Machine.]. Theriologia Ukrainica. — 2019. — Т. 17. — С. 141—150.