Виживання найпристосованіших

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вижива́ння найпристосо́ваніших (англ. survival of the fittest, поширений також неточний переклад «Виживання найсильніших») — афоризм, приписуваний Герберту Спенсеру, який Чарлз Дарвін використав у книзі «Походження видів»[1] (вперше — у п'ятому виданні 1869) як синонім природного добору, який є основною рушійною силою еволюції. Відповідно до теорії еволюції:

  • відтворення в будь-якому різновиді передбачає деякий ступінь природної зміни в характеристиках результату;
  • будь-яка зміна, яка збільшувала здатність виживання деяких членів виду стосовно інших, позбавлених таких змін, могла позитивно відбиратися для можливостей відтворення;
  • тисячоліттями цей процес вів до розвитку складних організмів із простих і до величезного різноманіття видів від малого числа початкових організмів.

У формі «виживання найсильніших» вираз вживають переважно в соціал-дарвінізмі. За сучасними уявленнями виживає не найсильніший, а найпристосованіший.

Критика терміна[ред. | ред. код]

Термін «виживання найпристосованіших» від початку зазнавав критики. Навіть у самій англійській мові фраза survival of the fittest здатна викликати складнощі та суперечки, тому що її можна по різному витлумачити через подвійне значення слова fit. Це слово може стосуватися як до здатності організму «пристосовуватися» (йдеться про виживання найадаптованіших до довкілля), так і до «хорошої фізичної форми» (йдеться про виживання найсильніших фізично)[2]. Еволюційні біологи сьогодні уникають цього терміну, тому що він неадекватно описує нинішню концепцію еволюції.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Letter 5140 — Wallace, A. R. to Darwin, C. R., 2 July 1866. Darwin Correspondence Project. Архів оригіналу за 25 листопада 2010. Процитовано 12 січня 2010.

    Letter 5145 — Darwin, C. R. to Wallace, A. R., 5 July (1866). Darwin Correspondence Project. Архів оригіналу за 13 травня 2011. Процитовано 12 січня 2010.

    Герберт Спенсер у своїй книзі Principles of Biology, 1864, том. 1, стор. 444, писав: '''This survival of the fittest, which I have here sought to express in mechanical terms, is that which Mr. Darwin has called «natural selection», or the preservation of favoured races in the struggle for life.''' Maurice E. Stucke, Better Competition Advocacy, архів оригіналу за 30 вересня 2007, процитовано 29 серпня 2007, процитовано за виданням HERBERT SPENCER, THE PRINCIPLES OF BIOLOGY 444 (Univ. Press of the Pac. 2002.)
  2. Чарльз Дарвин и Герберт Спенсер: естественный отбор и переживание наиболее приспособленных. Архів оригіналу за 12 липня 2021. Процитовано 12 липня 2021.

Див. також[ред. | ред. код]