Виключне або (логічний вентиль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Логічний вентиль
Виключне АБО (XOR)
Позначення на схемах
Таблиця істинності
Входи Вихід
0 0 0
0 1 1
1 0 1
1 1 0

Виключне АБО (англ. eXclusive OR, XOR) — логічний вентиль, який реалізує операцію виключна диз'юнкція або, що те ж саме, логічна еквівалентність з інверсією результату. Активний сигнал («логічна 1», «істина») на виході цього вентиля присутній тоді, коли активний сигнал присутній на одному і лише на одному із входів. Якщо ж на обох входах присутні пасивні сигнали («логічний 0», «хиба») або активний сигнал присутній більше, ніж на одному вході, на виході сигнал пасивний.

В нотації алгебри логіки дія цього вентиля записується формулою:

Умовні позначення[ред. | ред. код]

Існує два основних умовних графічних позначення вентиля Виключне АБО на принципових схемах, описані в стандартах IEC 60617-12:1997 і ANSI 91-1984. Стандарт DIN 40700 застарів, але описані в ньому символи досі зустрічаються у схемах. Позначення логічних вентилів згідно ДСТУ ГОСТ 2.743-91 «Позначення умовні графічні в схемах. Елементи цифрової техніки» (частина ЄСКД) мають незначні відмінності від стандарту IEC 60617-12.

Умовні позначення вентиля Виключне АБО
IEC 60617-12:1997 ANSI 91-1984 DIN 40700 (до 1976)
або

Реалізація[ред. | ред. код]

Релейно-контактні схеми[ред. | ред. код]

Реалізація логіки Виключне АБО контактами реле

Релейно-контактна логіка[en] здійснює операції шляхом формування за допомогою контактів перемикачів або реле кіл для протікання електричного струму, який, у свою чергу, активує наступні реле або живить виходи схеми.

Для реалізації функції XOR використовуються як нормально-розімкнені, так і нормально-замкнені контакти реле. Різнотипні контакти обох реле з'єднуються послідовно і два таких ланцюги з'єднуються паралельно. Таким чином, при неактивних реле струм не проходить. Якщо активується будь-яке одне реле, то струм проходить через його нормально-розімкнений контакт і через нормально-замкнений контакт іншого реле. Якщо активувати обидва реле, то знову кожна з паралельних гілок не проводитиме струм. Отже, напруга на виході з'явиться тоді і лише тоді, коли активоване одне реле (стан реле різний, не-еквівалентний).

Напівпровідникові схеми[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Хоровиц, П. Исскусство схемотехники : [рос.] = The Art of Electronics: Second Edition : в 3 т. / П. Хоровиц, У. Хилл ; пер. с англ.: Б. Н. Бронина, И. И. Короткевич [и др.]. — Изд. 4-е, перераб. — М. : Мир, 1993. — Т. 2. — 371 с. — ISBN 5-03-002338-0.

Посилання[ред. | ред. код]