Вилоподібний хрест (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вилоподібний хрест
Версії
Перевернутий вилоподібний хрест
Деталі

Вилоподібний хрест (палл) — в геральдиці і вексилології є Y — подібною геральдичною фігурою, що має кінці в трьох кутах поля.

Опис[ред. | ред. код]

Прикладом балки, що розходиться у горизонтальний вилоподібний хрест, є зелена частина південноафриканського національного прапора.

Якщо в хресті є симетрія, її блазон може бути спрощений в геральдичній мові використовується термін «між» — «посеред, щоб зробити симетричну композицію».[1] Герб Сен-Вандріль-Рансону є прикладом, коли французький опис є подібним до традиційного англійського блазону, проте його можна описати спрощеним англійським блазоном.

Фігура може ділити монохромний щит на три поля, одне між Y-плечами та інше поле з кожного боку, а може і на поля різних градацій. Під час блазону спочатку звертається до верхнього поля, потім до правого і, нарешті, лівого.

Варіанти[ред. | ред. код]

Вилоподібний хрест, який не сягає країв щита і має загострені кінці, називається вилкою, хоча деякі геральдичні джерела не роблять різниці між вилоподібним хрестом і вилкою.

Хрест, що стоїть догори ногами, називається перевернутим.

Вилоподібний хрест на щиті може вказувати на зв'язок з духовенством, особливо з архієпископством, хоча в цих випадках нижня кінцівка зреста зазвичай не сягає краю щита і має бахрому. Такий хрест часто називають церковною паллією або паллієм. Це стосується церковного одягу, з якого походить цей геральдичний знак.

Подібно до інших геральдичних зображень, у розділі поділу щита згадується вилоподібний поділ, коли три поля безпосередньо стикаються одне з одним, не маючи «видимого» хреста.

Модифіковані хрести[ред. | ред. код]

Вилоподібні хрести можуть бути модифіковані більшістю ліній поділу, наприклад хвилястими, як у гербі Сен-Вандріль-Рансон. Ширина можлива від ширини стовпа до нитки.

Хрест, накладений на стовп (Ψ), називається дишлом або ластовицею.

Якщо ширина хреста значна, а верхнє поле між кінцями однакового кольору, тобто Y-подібна секція, заповнена тим же кольором, це називається шмат вилки.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://dictionary.reference.com/browse/between [Архівовано 3 березня 2016 у Wayback Machine.] Definition of 'between', meaning 14 Heraldry. in the midst of, so as to make a symmetrical composition: a cross argent between four bezants.
  2. Boutell, Charles (1914). Fox-Davies, A.C. (ред.). Handbook to English Heraldry, The (вид. 11th). London: Reeves & Turner. с. 58—59. Архів оригіналу за 23 квітня 2021. Процитовано 8 квітня 2021.

 

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  •  

 Pall . // Encyclopædia Britannica (11th ed.). Т. V. 20. 1911. с. 635. (англ.)