Високоентропійні сплави

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Високоентропійні сплави (ВЕСи) – сплави, що мають у своєму складі 5 і більше елементів-металів, при цьому концентрація кожного коливається в інтервалі 5-35 % ат., (формальне визначення). З фізичної точки зору багатокомпонентний сплав буде високоентропійним, якщо його ентропійний фактор TΔS (з формули фаз Гіббса ΔG=ΔH-T*ΔS) більше, ніж ентальпія утворення (ΔH) найстійкішого хімічного з'єднання на подвійних та потрійних діаграмах стану елементів, що утворюють дану систему.[1]

Фактори які забезпечують високі механічні властивості ВЕСів[ред. | ред. код]

1. Суттєве спотворення кристалічної ґратки, що виникає внаслідок наявності різнорідних атомів елементів з різною електронною будовою, розмірами і термодинамічними властивостями.

2. Сповільнена дифузія атомів і їх кооперативне переміщення забезпечують стабільність фазового складу при термообробці.

3. Взаємодія різнорідних атомів, які утворюють в тому числі і гібридні зв'язки в кристалічній ґратці твердого розчину, що забезпечує композиційний ефект зміцнення в сплаві на атомарному рівні.
[2]

Можливі різновиди ВЕСів[ред. | ред. код]

Аморфні[ред. | ред. код]

Однофазні тверді розчини (ОЦК, ГЦК)[ред. | ред. код]

Багатофазні тверді розчини (ОЦК+ГЦК)[ред. | ред. код]

Впорядковані тверді розчини[ред. | ред. код]

Багатокомпонентні інтерметаліди[ред. | ред. код]

фази Лавеса (С14, С15), сигма-фази (типу FeCr) мю-фази (типу Fe7Mo6), R-фази (типу Mo3Fe5Cr2)[3]

Перспективи використання ВЕСів[ред. | ред. код]

Дані сплави мають перспективу практичного використання як покриття на ріжучих інструментах, формах для литва, штампах, фільєрах[4], також можуть використовуватись як дифузійні бар'єри та мішені для магнетронного напилення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. О. М. Мисливченко та інші Властивості багатокомпонентного високоентропійного сплаву AlCrFeCoNi легованного міддю «Проблеми тертя та зношування» м. Київ, Україна № 2 за 2014 Ст 103—111.
  2. О. М. Мисливченко та інші. Мікроструктура і фізико-механічні властивості високоентропійного сплаву AlCrCoNiCuFex «Фізика і хімія твердого тіла» м. Івано-Франківськ, Україна, № 3 за 2014, Ст. 661—665.
  3. Мысливченко А. Н. и др. Влияние содержания Ni на износостойкость литого высокоэнтропийного сплава VCrMnFeCoNix «Современная электрометаллургия» г. Киев, Украина № 1 за 2015 Ст 56-60.
  4. М. В. Мисливченко, О. С. та інші. Механічні властивості та особливості формування фаз в високоентропійних сплавах системи CrFeNiCuCoAlx «Порошковая металлургия» м. Київ, Україна № 5/6 2015 р. Ст. 116—126.