Високошвидкісне газополуменеве напилювання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Високошвидкісне напилення антикорозійного покриття
HVOF напилення металокерамічного порошку гасовим пальником

Високошвидкісне́ (надзвукове́) газополумене́ве напи́лювання (HVOF — англ. High velocity oxygen fuel — високошвидкісний киснево-паливний метод) — одна з технологій газотермічного напилення захисних покриттів, при якій порошковий матеріал наноситься на підкладку на високій (зазвичай до трьох швидкостей звуку) швидкості.

Основні параметри[ред. | ред. код]

Для напилення використовують надзвуковий газовий струмінь, який формується спеціальним пальником з камерою прискорення ракетного типу при спаленні гасу, ацетилену, пропану, водню, пропілену або метил-ацетилену при тиску 0,6…0,8 МПа у суміші з киснем під тиском 1,2 МПа.

Швидкість струменя продуктів згоряння при способі HVOF сягає від 1350 до 2880 м/с, швидкість частинок матеріалу, що напилюється — від 300 до 1000 м/с, а температура горіння — 3100 °C.

Історична довідка[ред. | ред. код]

Процес високошвидкісного газополуменевого напиления HVOF винайдено у 1958 в компанії Union Carbide Corporation[1], але вперше був застосований аж у 1980-х роках, після того, як Джеймс Браунінінг (англ. James Browning) створив устаткування для високошвидкісного напилення. Ліцензії на устаткування було передане компанії Deloro Stellite[1], обладнання «JetKote» якої стало першим поширеним у практичному використанні. Услід за цим низка компаній запропонувала власні версії устаткування: «DiamondJet» від Sulzer Metco[en] , «JP-5000» від TAFA, «Intelli-Jet» від фірми UniqueCoat Technologies, що сприяло швидкому поширенню технології. У 1992 Д.Браунінг запатентував також метод HVAF[2], як дешевшу альтернативу HVOF (англ. High velocity oxygen fuel — високошвидкісний повітряно-паливний метод).

Технологія[ред. | ред. код]

З використанням високошвидкісного напилення наносяться покриття з карбідів Карбід вольфраму та хрому, порошків на базі нікелю, кобальту чи заліза[3]. Важливою перевагою технології є малі значення механічних напружень розтягу в таких покриттях, що дозволяє отримувати шари товщиною до 5 мм.

Дослідженнями показано[4], що механічні властивості покриттів з карбіду вольфраму у випадку нанесення високошвидкісним методом виявилися вищими, ніж при плазмовому напиленні, напиленні газодинамічним методом у вакуумі чи детонаційним методом. Зокрема йде мова про високі адгезійні та когезійні властивості. Отриманий ефект пояснюється відносно низькою робочою температурою — до 3000°С і великими — до 500 м/с швидкостями руху частинок. Відзначена також висока якість покриттів WC-Co, отриманих тим же методом. Покриття відрізняються високою міцністю зчеплення з основою, щільністю, твердістю та збереженням значної масової частки (%) WC.

При реалізації технології дисперсність порошку повинна бути до 45 мкм, витрати порошку з керамічних матеріалів — 2…2,5 кг/год, а з металевих 4…6 кг/год.

Застосування[ред. | ред. код]

Через високу швидкість потоку газу і розплавленого металу покриття присутня значна віддача, що практично повністю виключає можливість ручного нанесення покриттів. Для отримання однорідного шару рівномірної товщини в промисловості при нанесенні покриття високошвидкісним методом використовуються спеціальні роботизовані або механізовані установки.

Технологія широко застосовується для створення твердосплавних покриттів як екологічно чистіша і гнучкіша заміна гальванічних методів, хіміко-термічної обробки для захисту від корозії та зносу плунжерів, штоків компресорів і запірної арматури, шиберів, каландрових валів, деталей бурового та нафтовидобувного обладнання, авіаційної техніки. Технологія також застосовується для створення термобар'єрних покриттів деталей газотурбінних двигунів.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Joseph R. Davis Handbook of thermal spray technology
  2. U.S. Patent 5120582. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 10 грудня 2012.
  3. Kuroda, Seiji; Kawakita, Jin; Watanabe, Makoto; Katanoda, Hiroshi (2008). Warm spraying—a novel coating process based on high-velocity impact of solid particles (PDF). Sci. Technol. Adv. Mater. 9 (3): 033002. doi:10.1088/1468-6996/9/3/033002. Архів оригіналу (PDF) за 28 березня 2020. Процитовано 10 грудня 2012.
  4. Rao K.V., Somrvill D.A., Lee D.A. Properties and characterization of coatings made using «Jet-Cote» thermal spraying technique // Adv-in Thermal Spraying: Proc. of the ITSS`86 (Montreal. Sept. 8-12, 1986.) — New Jork: Pergamon Press. 1986. -P. 873–882.

Джерела[ред. | ред. код]