Висільна петля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Висільна петля

Висільна петля (вісільний вузол, зашморг, петля/вузол Лінча) — вид морського вузла, що належить до самозатяжних петель.

Використання в морській справі[ред. | ред. код]

У морській справі використовується при тимчасовому кріпленні троса до плаваючих у воді предметів або при накиданні та кріпленні троса до якогось предмета на березі. Одна з найміцніших і найнадійніших самозатяжних петель. Її щільно прилягаючі один до одного завитки забезпечують хороші амортизаційні і ковзально-захоплюючі властивості[1]. Цей вузол має перевагу навіть перед таким хорошим вузлом, як зашморг з півштиками, тому що ходовий кінець троса не може вислизнути з петлі в разі її ослаблення, і тому зашморг вважається більш надійним.

Інші сфери застосування[ред. | ред. код]

Може бути використана при риболовлі для з'єднання волосіні і снастей, а також як кидальний вантаж.

Петля може використовуватися для страти через повішення, звідки і отримала свою назву. Особливо поширене таке її використання в минулому — так, в США вона стійко асоціюється з судом Лінча, і за часів сегрегації петлю вивішували в громадських місцях для залякування чорношкірого населення. Публічний показ петлі і зараз вважається в США розпалюванням расової ненависті і в ряді штатів карається штрафами[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Будворт, 2014.
  2. Висільна петля привела до безладів в каліфорнійському університеті. lenta.ru. 27 лютого 2010. Архів оригіналу за 7 березня 2016. Процитовано 4 березня 2016.

Література[ред. | ред. код]

  • Джеффри Будворт. Петли. Висельная петля // [1] — Ексмо, 2014. — С. 198-199. — ISBN 9785457665927. Архівовано з джерела 5 березня 2016