Замок у селі Висічка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Замок у селі Висічка
Південно-східна вежа замку

48°47′ пн. ш. 25°59′ сх. д. / 48.783° пн. ш. 25.983° сх. д. / 48.783; 25.983Координати: 48°47′ пн. ш. 25°59′ сх. д. / 48.783° пн. ш. 25.983° сх. д. / 48.783; 25.983
Статус пам'ятка архітектури
Статус спадщини пам'ятка архітектури національного значення України
Країна  Україна
Розташування Тернопільська область, Борщівський район, село Висічка
Стан в руїнах
Замок у селі Висічка. Карта розташування: Україна
Замок у селі Висічка
Замок у селі Висічка (Україна)
Мапа

CMNS: Замок у селі Висічка у Вікісховищі

Замок у селі Висічка (пол. Zamek w Wysuczce) — фортифікаційна споруда у селі Висічка Борщівського району Тернопільської області. Пам'ятка архітектури національного значення. До 2010 року вціліла лише південно-східна вежа фортеці.

Відомості[ред. | ред. код]

Вигляд замку
Замок у 2000-х
Руїни замку
Руїни замку

Розташований у с. Висічка Борщівського району на вершині гори в межиріччі р. Нічлави та її правої притоки — струмка Драпаки. На цьому місці виявлено залишки давньоруського городища, на території якого у XVII ст. збудований замок у вигляді чотирикутника. Кожен наріжник був увінчаний вежею, з північного боку розташована в'їзна брама.

1672 рік — замок захопило турецьке військо, невдовзі поляки відвоювали фортецю.

В 1675 р. тут перебував з облогою король Ян III Собеський.

Наприкінці XVII ст. зруйнований замок занепав.

На початку XIX ст. власниця Висічки, Голєйовська-Чарковська, збудувала на руїнах палац, що примикав до південно-західної вежі. Збереглися світлини та малюнки того часу, на яких зображено палац на горі, оточений парком, який нагадує своєю мальовничістю європейські замки.

Нині збереглися: фундаменти палацу та оборонних мурів, шестикутна південно-східна двоїярусна вежа (одна з двох), залишки південно-західної вежі були зруйновані в 1991 році за рішенням Глибочецької сільради, до якої тоді належало с. Висічка.

Література[ред. | ред. код]