Витязь на роздоріжжі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Васнецов Віктор Михайлович
рос. Витязь на распутье
Творець: Васнецов Віктор Михайлович
Час створення: 1882
Висота: 167 см
Ширина: 299 см
Матеріал: олійна фарба і полотно
Техніка: Полотно, олійні фарби
Зберігається: Російський музей
Музей: Російський музей
CMNS: Васнецов Віктор Михайлович у Вікісховищі

«Витязь на роздоріжжі» (рос. Витязь на распутье) — картина Віктора Васнецова.

Олівцеві начерки та ескізи до картини з'явилися на початку 1870-х років. У 1877 В. Васнецов з молодшого брата Аполлінарія пише етюд «Воїн у шоломі з кольчужкою». Сюжет картини виник під враженням билини «Ілля Муромець і розбійники».

У 1877 році була закінчена робота над першим варіантом картини. В. Васнецов виставляє її на VI Пересувний виставці 1878.

Остаточний варіант картини був написаний в 1882 для Сави Івановича Мамонтова.

Напис на камені відповідає билинним текстам, але його видно не повністю. У листі до Володимиру Стасову В. Васнецов пише:

На камені написано: «Як пряму їхати — живу не бувати — немає путі ні перехожому, ні проїжджому, ні пролітному». Далі ідуть написи: «направо їхати — жонату бути; наліво їхати — багату бути» — на камені не видно, я їх сховав під мох і стер частково. Написи ці знайдені мною в публічній бібліотеці за Вашого люб'язного сприяння.

Критик В. Стасов похвалив картину.

У початкових ескізах витязь був повернутий обличчям до глядача. В останній версії був збільшений розмір полотна, уплощена композиція, збільшений розмір фігури витязя. У початкових версіях картини була дорога, але В. Васнецов прибрав її у версії 1882 для більшої емоційності, щоб не було іншого виходу, крім зазначеного на камені.

До билинної темі В. Васнецов також звертався в ранній акварелі «Богатир» (1870) і пізніших картинах «Богатирі» (1898) і «Богатирський скок» (1914)

Картини написані олією на полотні. Версія 1882 зберігається в Державному Російському музеї. Перша версія 1878 зберігається в Серпуховском історико-художньому музеї.

Сюжет «Витязя на роздоріжжі» відтворений на надгробку художника на Введенському кладовищі.

У 2013 році на честь 165-річчя з дня народження Віктора Васнецова пошукова система «Яндекс» на головній сторінці зробила спеціальний логотип за мотивами картини «Витязь на роздоріжжі»[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Google и "Яндекс" отметили логотипами 165-летие Васнецова. РИА Новости. 15 травня 2013. Архів оригіналу за 10 липня 2015. Процитовано 8 липня 2015. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]