Вихід Німеччини з ЄС

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вихід Німеччини з ЄС
Країна  Німеччина
Учасник(и) Німеччина і ЄС

Вихід Німеччини з ЄС або Dexit — це гіпотетичний вихід Німеччини з Європейського Союзу або в межах ЄС із єврозони (Dexit).[1] Слово Dexit засноване на терміні Grexit для обговорюваного виходу Греції з єврозони: це портманто De (для «Німеччини») та exit (англійською «вихід»). Термін вживається в міжнародній пресі з 2016 року,[2] а також ця тема реалізується в деяких проєктах сатиричного мистецтва.[3]

Одне із значень терміну Dexit полягає у виході Німеччини з ЄС, подібно до ідеї Öxit в Австрії або Brexit у Сполученому Королівстві. Згідно з опитуванням, проведеним ЄС, населення Німеччини погодилося на членство в Європейському Союзі у віці 82 років - відсоток порівняно високий (середній показник по ЄС 62 %). Подібну проєвропейську точку зору можна спостерігати і серед молодих європейців, оскільки 71 % молодих європейців (16-26 років) проголосували б проти виходу з ЄС на референдумі. Так само в бізнес-колах категорично відкидається вихід Німеччини з ЄС.[4] Ліва партія, яка критикує прогалини у правосудді в ЄС, займає критичну позицію щодо Європи. Окрім невеликих лівих партій, таких як Комуністична партія Німеччини, явних прихильників декситу також можна знайти в «Альтернативі для Німеччини» та інших правих групах.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Weerth, Dr Carsten. Definition: Dexit. https://wirtschaftslexikon.gabler.de/definition/dexit-54288 (нім.). Процитовано 21 червня 2022.
  2. Erst Brexit, dann Dexit? Mehrheit der deutschen Ökonomen sagt Nein!. wallstreet-online.de (нім.). 24 травня 2016. Процитовано 21 червня 2022.
  3. Polyakova, Alina; Fligstein, Neil (6 липня 2016). Opinion | Frexit? Dexit? Auxit? No Way. Britain Is Special. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 21 червня 2022.
  4. LTO. EU-Austritt: Dexit und Bayxit wären verfassungswidrig. Legal Tribune Online (нім.). Процитовано 21 червня 2022.