Вихід через сувенірну крамницю

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вихід через сувенірну крамницю
Exit Through the Gift Shop
Жанр документальний фільм
Режисер Бенксі
Продюсер Голлі Кашинґ
Джеймі Д'Круз
Джеймс Ґей-Різ
Сценарист Joachim Levyd і Бенксі
Оповідач Ріс Іванс
У головних
ролях
Тьєррі Ґуетта
Бенксі
Шепард Фейрі
Invader
André
Оператор Бенксі[1] і Mr. Brainwashd[2]
Композитор Джефф Барроу
Монтаж Том Фулфорд
Кріс Кінґ
Кінокомпанія Paranoid Pictures
Дистриб'ютор Revolver Entertainment (Велика Британія)
Вольґа Україна (Україна)
Тривалість 87 хв.
Мова англійська
Країна Велика Британія Велика Британія
США США
Рік 2010
Дата виходу 5 березня 2010 (Велика Британія)
2 грудня 2010 (Україна)
Касові збори $ 4 790 751
IMDb ID 1587707
banksyfilm.com

«Вихід через сувенірну крамницю» (англ. Exit Through the Gift Shop) — документальний фільм Бенксі, в якому показано історію Тьєррі Ґуетта, французького емігранта в Лос-Анджелесі, та його стосунки зі стріт-артом.

Документальні кадри у фільмі зняв сам Тьєррі, який мав звичку фільмувати все, що відбувалося навколо нього. Сюжет починається зі знайомства Тьєррі з стрит-артом, яким займався його двоюрідний брат Інвадером[fr]. Після цього знайомства Тьєррі став протягом багатьох років знімати різні акції вуличних художників. За його словами, він робив це без якоїсь мети, хоча й казав художникам, що готує документальний фільм. Коли він дізнався про Бенксі (відомого вуличного художника, що приховував будь-яку інформацію про себе), його метою стало взяти в нього інтерв'ю. Проте через таємничість Бенксі, Тьєррі ніяк не вдавалося відшукати художника, аж поки той сам випадково не опинився в Лос-Анджелесі, де вони й познайомилися. Якийсь час вони співпрацювали: Бенксі малював, Тьєррі це знімав. Пізніше Бенксі підштовхнув Тьєррі до малювання, і той став художником графіті під псевдо Mr. Brainwash (MBW).

Сам Бенксі також коментує фільм, його обличчя приховане, а голос змінений. Фільм був презентований 24 січня 2010 року на кінофестивалі «Санденс». Закадровий текст читає Ріс Іфанс (Rhys Ifans), автор музики — Джефф Барроу (Geoff Barrow). Попри дискусії щодо того, чи насправді фільм є документальним, чи лише псевдодокументальним, він був номінований на премію «Оскар 2011» у категорії «Найкращий документальний повнометражний фільм». На церемонію вручення премії «Оскар 2011» Бенксі відмовився прийти, бо організатори вимагали від художника відкрити своє обличчя. Раніше фільм узяв участь у Берлінале, де Бенксі у масці пройшов червоною доріжкою.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]