Власенко Валерій Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Власенко Валерій Миколайович
Народився 15 жовтня 1959(1959-10-15) (64 роки)
м. Суми
Діяльність історик, краєзнавець, викладач, член НСКУ
Заклад Сумський державний університет
Нагороди Диплом Президента України

Власенко Валерій Миколайович (15. 10 1959, м. Суми) – викладач, історик, краєзнавець, кандидат історичних наук, доцент, член Наукового товариства історії дипломатії і міжнародних відносин, член НСКУ (2010) та Сумського обласного осередку Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса. Напрямки наукових досліджень: український національно-визвольний рух та українська еміграція в Південно-Східній Європі, регіональна історія, історія кооперації.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 15 жовтня 1959 р. в м. Суми.

В 1977 р. закінчив Сумську середню школу № 18, працював у Сумському машинобудівному науково-виробничому об’єднанні імені М. В. Фрунзе (нині ПАТ «Сумське МНВО»).

З 1977 по 1979 рр. служив у військах Протиповітряної оборони ЗС СРСР. Після служби в армії працював на сумських підприємствах "Насосенергомаш" та «Сумському МНВО ім. М. В. Фрунзе".

З 1982-1986 рр. працює старшим лаборантом, згодом завідувачем лабораторії Сумського кооперативного технікуму.

В 1990-му Валерій Миколайович закінчує історичний факультет Харківського державного університету імені О. М. Горького (нині Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна).

З 1991 р. працює у Сумському державному університеті: з 2003-2009 рр. – старшим лаборантом, а згодом, очолює кафедру історії.

З 2015-2016 рр. – завідувач кафедри теорії та історії держави і права.

Тепер – завідувач секції історії кафедри конституційного права, теорії та історії держави і права.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Становлення Валерія Власенка як науковця, визначення спектрів його наукових зацікавлень, розпочалося під час його роботи в Сумському державному університеті, де він формується як науковець та викладач.

З 1994 р. його науковий шлях продовжується здобувачем кафедри історії України Харківського державного університету.

У 1998 р. - захищає дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук на тему «Кредитна кооперація Лівобережної України другої половини XIX – початку XX ст.»

Член редакційної колегії та редакції «Енциклопедії Сумщини».

1999 р. – присуджено науковий ступінь кандидата історичних наук.

2002 р. – присвоєно вчене звання доцента.

Досліджуючи теми міжвоєнної української політичної еміграції в Європі, Валерій Власенко працював в українських і зарубіжних архівах : Обласний архів у Празі, Національний архів Чеської республіки, був учасником міжнародних всеукраїнських і регіональних наукових конференцій. Публікувався у зарубіжних і українських наукових виданнях, республіканській і місцевій пресі. Визнаний переможцем міжнародних, всеукраїнських й обласних конкурсів.

2003-2004 рр. – заступник, 1-й заступник, член редакційної колегії та редакції енциклопедичного довідника «Сумщина в іменах», науковий редактор всеукраїнського видання «Реабілітовані історією. Сумська область».

З 2005 р. В. Власенко – головний редактор наукового видання «Сумський історико-архівний журнал».

2008 р. – учасник Всеукраїнського уроку пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. в Україні, який проводив Президент України Віктор Ющенко у Харківській спеціалізованій школі № 62, трансляція якого відбулася на центральних каналах державного телебачення.

2008-2009 рр. — член наукової ради Сумського державного університету, редколегії та редакції книги «Освіта Сумщини: минуле і сучасність».

Доцент кафедри історії Сумського державного університету. Упорядник книг «Василь Филонович. Березневі дні Карпатської України» та «Листи Костя Мацієвича до Симона Петлюри (1920-1923 рр.)».

2009-2012 рр. – докторант історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Неодноразово виїздив у наукові відрядження за кордон. Робота в державних, наукових, і приватних архівах та бібліотеках Боснії і Герцоговини, Болгарії, Польщі, Естонії, Сербії, Румунії, Чорногорії, Фінляндії та Хорватії. Вчений працював в Центральних державних архівах та обласних архівах України, а також бібліотеках України. Виступав з лекціями в Софійському імені святого Климента Охридського та Белградському університетах на тему української еміграції на Балканах.

 Як результат його наукової праці – більше 300 наукових і науково-методичних праць у зарубіжних виданнях США, Німеччини, Польщі, Чехії, Болгарії, Молдови, Румунії, Сербії, та вітчизняних виданнях. Майже 650 статей в енциклопедичних виданнях та енциклопедичних довідниках «Енциклопедія Сучасної України», «Україна в міжнародних відносинах. Енциклопедичний словник-довідник», «Сумщина в іменах».

Автор досліджень про емігрантів Василя Филоновича, Олександра Олеся, Володимира та Сергія Тимошенків, Олексія Анциферова, Павла Зайцева та інших. Йому належать наукові розвідки про Надзвичайну дипломатичну місію УНР в Румунії, Українське посольство в Болгарії, Союз українських журналістів і письменників на чужині, Українське товариство прихильників Ліги Націй та багато інших. Праці Валерія Миколайовича надруковані в зарубіжних виданнях таких як: «Пороги», «Український історик» (США), «Бьлгарска украинистика» (Чехія), «Наукові записки УТГІ», «Rusin (Молдова), «Ridna. Mova»(Польща) «Анамнеза» (Німеччина) та багато інших.

Член Національної спілки краєзнавців України.

Член обласної редакційної колегії тому «Звід пам’яток історії та культури України: Сумська область».

Доцент кафедри теорії та історії держави і права Сумського державного університету.

2013-2014 рр. – сприяє встановленню меморіальних дощок у с. Самотоївка Краснопільського району Сумської області уродженцям села та учасникам Української революції 1917-1921 рр., голові Української національної ради Борису Іваницькому та генеральному писарю УНР Івану Мірному.

 Участь у відкритті меморіальної дошки уродженцю Сум, громадсько-політичному і культурному діячеві, шевченкознавцю, члену Української Центральної Ради Павлу Зайцеву на будівлі Сумської класичної гімназії.

 2015-2016 рр. – завідувач кафедри теорії та історії держави і права Сумського державного університету. Член Вченої ради університету.

Поїздка з науковим відрядженням до Сербії та наукове стажування на кафедрі славістики філологічного факультету Белградського університету на тему «Формування та розвиток української громади в Сербії».

 2017 р. – член наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин. Наукове відрядження до Румунії для участі в науковій конференції.

 2018 р. – член експертної робочої групи при координаційній раді з питань національно-патріотичного виховання при Сумській обласній державній адміністрації.

Наукове відрядження до Греції, Румунії, Болгарії, Молдови. Рецензент журналу «Славистика» (Београд, Славистичко друштво Србије, Филолошки факултет Универзитета у Београду, 2018, № ХХІІ-2, ERIH PLUS) та анонімний рецензент міжнародного історичного журналу «Rusin» (Кишинів, Scopus, Web of Science).

 З 2019 р. – головний редактор журналу «Сумська старовина» (з 2001 р. визнаний ВАК України як фаховий у галузі «Історичні науки») та «Європейські історичні студії» (Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

Член науково-методичної ради державного архіву Сумської області й Сумського історичного порталу, редколегії наукового журналу "Зовнішні справи".

Значним є внесок науковця в історію Сумщини. Його публікації з краєзнавства надруковано у центральній пресі – газетах «Аспекты 2000. Еженедельник «2000», «Самостійна Україна»,«Українське слово», «Вісті Центральної спілки споживчих товариств України», «Урядовий кур'єр», та у місцевій пресі: – «Господар», «Новина» «В двух словах», «Данкор», «Панорама», «СПАС», «Сумщина», «Суми і сумчани», «Червоний промінь» та інших.

Також - на сторінках таких українських періодичних видань, як «Зовнішні справи = UA Foreign Affairs», «Вісник Центрального державного архіву зарубіжної україніки», «Київська старовина», «Історія науки і біографістика», «Наука і суспільство», Політика і час», «Студії з архівної справи та документознавства», «Україна дипломатична», «Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст.» та інших; на сторінках сумських видань: «Вісник Сумського державного університету. Серія: Філологічні науки», «Сумський історико-архівний журнал» «Земляки: альманах Сумського земляцтва в Києві», «Сумський краєзнавчий збірник» (Суми), «Сумська старовина», тощо. Численні статті у збірниках наукових праць та участь у наукових заходах: конгресах, конференціях, симпозіумах, круглих столах. В. Власенка беззаперечно слід вважати найвідомішим сучасним дослідником української діаспори південнослов’янських земель.[1]

Нагороди[ред. | ред. код]

  • 2006 – лауреат 2-ї премії в галузі україністики Фонду Воляників-Швабінських при Фундації Українського вільного університету в Нью-Йорку.
  • 2007 – переможець Всеукраїнського конкурсу науково-пошукових робіт «Голодомор 1932–1933 років. Україна пам’ятає» у номінації «За кращу роботу серед студентів, аспірантів і науковців». Нагороджений Дипломом Президента України та дипломом управління освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації.[2]
  • 2008 – переможець Всеукраїнського просвітницько-патріотичного конкурсу вчинених дій щодо вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років «Голодомор 1932–1933 років. Пам’ять народу» у номінації «Аналітичне дослідження».
  • Нагороджений Дипломом Міністерства освіти і науки України й Українського інституту національної пам’яті.
  • 2009 – Нагороджений Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України та Почесною грамотою голови Сумської обласної державної адміністрації.
  • 2010 – Нагороджений Грамотою Міністерства освіти і науки України.
  • Подяка Національної спілки краєзнавців України.
  • 2013 – Нагороджений Дипломом оргкомітету ХІІ Київського Міжнародного фестивалю документальних фільмів «Кінолітопис-2013» в номінації «Фільм духовної тематики» за фільм «Пересопницьке Євангеліє – видатна пам’ятка українського відродження» (співрежисер).
  • 2015 – Нагороджений грамотою Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації.
  • 2017 – Лауреат Сумської обласної літературно-краєзнавчо-мистецької премії у номінації «Краєзнавство».
  • 2018 – Нагороджений грамотою Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації та грамотою Сумського міського голови

Бібліографія[ред. | ред. код]

Окремі видання[ред. | ред. код]

  • Кредитна кооперація Лівобережної України другої половини ХІХ – початку ХХ ст. : дис. на здобуття наук. ступеня канд. іст. наук : спец.  07.00.01 «Історія України» / Харківський держ. ун-т. – Харків, 1998. – 232 с.
  • Кредитна кооперація Лівобережної України другої половини ХІХ – початку ХХ ст. : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. іст. наук : спец. 07.00.01 «Історія України» / Харківський держ. ун-т. – Харків, 1998. – 17 с.
  • Уродженці Сумщини – учасники Української революції 1917–1921 рр. / Сумської обл. орг. Нац. спілки краєзнавців України. – Суми : Мрія, 2016. –
  • 198 с. : іл., фот.
  • «Я ще вернусь…» : Олександр Олесь і Білопільщина : наук.-попул. вид. / авт.: О. Г. Ткаченко, В. М. Власенко, В. О. Садівничий та ін. – Суми : Вид-во СумДУ, 2008. – 216 с.
  • Суми: вулицями старого міста : іст.-архіт. альб. / СОГО «ЦСГР «Рідний край» ; авт. текстів: В. М. Власенко та ін. – 4-те вид., перероб. і доп. – Київ : Фолігрант, 2010. – 280 с. : іл. – Текст укр., рос. та англ. мовами.
  • Історичний розвиток порубіжжя Північно-Східної України як засіб конструювання загальнонаціональної моделі історичної пам’яті : звіт про НДР [науково-дослідну роботу] / В. Власенко, С. Дегтярьов, В. Нестеренко та ін. – Суми : Вид-во СумДУ, 2017. – 243 с.
  • Мар’ян Тумір — громадсько-політичний діяч української еміграції в Югославії (1920-1946) // Українці Хорватії. Матеріали та документи: зб матеріалів: міжнародна наукова конференція в Загребі з нагоди 120-річчя переселення українців до Хорватії. — Кн. 4. / упоряд. С. Бурда — Загреб, 2021. — С. 60-66.
  • До історії українського пласту в Загребі у 1930-ті роки // Українці Хорватії. Матеріали та документи: зб матеріалів: міжнародна наукова конференція в Загребі з нагоди 120-річчя переселення українців до Хорватії. — Кн. 4. / упоряд. С. Бурда — Загреб, 2021. — С. 66-73.

Вибрані публікації[ред. | ред. код]

  • Забутий архітектор Сергій Тимошенко // Сумська старовина : зб. наук. пр. / Сумський держ. ун-т. – Суми : Мрія, 1996. – С. 17–20.
  • Олесь й Олександр Український вільний університет // Олександр Олесь. Творча спадщина і сучасність : зб. наук. пр. / Ін-т літ. ім. Т. Г. Шевченка НАН України ; СумДУ. – Суми : Козацький вал, 1999. – С. 181–186.
  • Конотопський журнал «Кооперация и жизнь» у добу української революції // Вісник Львівської комерційної академії : зб. наук. пр. –  2002. – Вип. 4. – С. 324–330. – (Серія «Гуманітарні науки»).
  • Увічнемо їх імена // Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років в Україні. Сумська область / Укр. ін-т національної пам’яті ; Сумська обл. держ. адміністрація ; обл. редкол.: О. Ф. Лаврик (співголова), О. В. Медуниця (співголова), В. М. Власенко та ін. – Суми : Собор, 2008. – С. 7–34.
  • Українське культурне об’єднання в Болгарії // Дриновський збірник : зб. наук. пр. / Харківський нац. ун-т ім. В. Н. Каразіна ; Центр болгаристики та балканських досліджень ім. Марина Дринова ; Харківське міське т-во болг. культури ім. Марина Дринова ; БАН, Ін-т іст. досліджень ; Комісія істориків Україна-Болгарія, Община Панагюриште. – Харків ; Софія, 2014. – Т. 7. – С. 87–97.
  • До біографії військового дипломата Сергія Дельвіга (Емігрантський період) // Україна в сучасному світі : матеріали міжнародної наукової конф. (18-19 черв. 2020 р., м. Суми).— Суми : ФОП Цьома. — С.11-14.
  • Мацієвич Кость Андріанович / В. М. Власенко, В. С. Буцевицький // Українська журналістика в іменах / за ред. М. М. Романюка. – Львів, 1996. – Вип. ІІІ. – С. 211–213.
  • Огієвський Василь Дмитрович // Енциклопедія Сумщини : матеріали. – Вип. 1. Діячі науки / Сумський держ. ун-т ; за ред. В. Б. Звагельського. – Суми : Собор, 1998. – С. 41–42.
  • Тимошенко Степан Прокопович / Г. Й. Семенець, В. М. Власенко // Енциклопедія Сумщини : матеріали. – Вип. 2. Діячі науки / Сумський держ. ун-т ; за ред. В. Б. Звагельського. – Суми : Мрія, 1999. – С. 42–44.
  • Бородаєвський Сергій Васильович // Енциклопедія Сучасної України. Т. 3. Біо–Бя / НАН України та ін. – Київ, 2004. – С. 358.
  • Филонович Василь Захарович // Україна в міжнародних відносинах : енцикл. словник-довід. – Вип. 6. Біографічна частина: Н–Я / Ін-т історії України НАН України ; відп. ред. М. М. Варварцев. – Київ, 2016. – С. 273–276.
  • Державний секретар УНР // Сумщина. Велика спадщина. Краєзнавство / за заг. ред.О. Корнієнка; авт.-упоряд.: О. І. Кисельов, О. М. Корнієнко. – Суми : Університетська книга, 2019. – С. 259-261.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Власенко Валерій Миколайович : бібібліогр. покажч. : до 50-річчя від дня народження / Сумський держ. ун-т; упоряд. В. А. Нестеренко; передм. Б. І. Матяш. – Суми : ФОП Кальченко О., 2009. – 84 с.
  • Валерій Власенко : до 60-річчя від дня народження : біобібліогр. покажч. / Сумська обл. універс. наук. б-ка; Сумський держу ун-т; упоряд.: О. К. Линник, О. М. Малиш; передм. В. А. Нестеренка. – Суми, 2019. – 170 с.
  • Власенко Валерій Миколайович // Сумщина в іменах : енцикл. довід. / Сумський держ. ун-т ; Рекл.-вид. об-ня «АС Медіа» ; голов. ред. В. Б. Звагельський. – 2-ге вид., перероб. та допов. – Київ : Фолігрант, 2004. – С. 75: фот.
  • Сумщина. Велика спадщина. Краєзнавство / за заг. ред.О. Корнієнка; авт.-упоряд.: О. І. Кисельов, О. М. Корнієнко. – Суми : Університетська книга, 2019. – С. 258.
  • Нестеренко В. А.  60 років від дня народження Валерія Миколайовича Власенка // Календар знаменних і пам’ятних дат Сумщини на 2019 рік / Сумська обл. універс. наук. б-ка. – Суми, 2018. – С. 91–97.
  • Українці Хорватії. Матеріали та документи: зб матеріалів: міжнародна наукова конференція в Загребі з нагоди 120-річчя переселення українців до Хорватії. — Кн. 3. / упоряд. С. Бурда — Загреб, 2021. — С. 131-142, 194-203, 204-213, 250-259.
  • Українці Хорватії. Матеріали та документи: зб матеріалів: міжнародна наукова конференція в Загребі з нагоди 120-річчя переселення українців до Хорватії. — Кн. 2. / упоряд. С. Бурда — Загреб, 2021. — С. 22-30, 31-42, 43-58, 81-94, 95-105, 114-123, 124-126, 127-131, 305.

Посилання[ред. | ред. код]

Валерій Власенко : до 60-річчя від дня народження : біобібліогр. покажч. / Сумська обл. універс. наук. б-ка; Сумський держу ун-т; упоряд.: О. К. Линник, О. М. Малиш; передм. В. А. Нестеренка. – Суми, 2019. – 170 с.[1] [Архівовано 27 жовтня 2021 у Wayback Machine.]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Нагірний, Микола (2021). Хорватські українці у фокусі української історіографії // Українці Хорватії. Матеріали та документи: Збірник матеріалів. Кн. 4 / упоряд С. Бурда. Загреб. с. 20. ISBN 978-953-96527-5-1. 
  2. Нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу науково-пошукових робіт "Голод 1932-1933 рр. Україна пам’ятає" //. Сумська старовина. — 2007 — №№ XXI-XXII — C. 175.