Вогнівка яблунева

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вогнівка яблунева

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Родина: Хореутиди (Choreutidae)
Рід: Choreutis
Вид: Вогнівка яблунева
Choreutis pariana
(Clerck, 1759)
Синоніми
Anthophila pariana Cl., Simaethis pariana Cl.
Посилання
Вікісховище: Choreutis pariana
EOL: 2868182
NCBI: 687022

Вогнівка яблунева, міль листовійка плодова[1] (Choreutis pariana Cl.) — вид лускокрилих комах родини хореутид (Choreutidae), поширених в Європі та Азії, зокрема в Україні, а також інтродукований до Північної Америки. Гусениці живляться на листі беріз, яблунь, глоду та споріднених дерев.

Опис[ред. | ред. код]

Дрібний темно-сірий метелик, розмах крил — 10-12 міліметрів. Забарвлення крил дуже подібне до близьких видів роду, крила лише дещо більш буруваті, ніж у інших видів[2].

Гусениці жовто-зелені з блискучими крапками вздовж тіла і з світло-коричневою голівкою. Довжина дорослої гусениці 12-13 міліметрів.

Лялечка заплетена в тришаровий шовковий кокон.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Гусениці трапляються поодиноко на листі берези, яблуні, груші, глоду, горобини тощо. Вони заплітають листя павутиною та скелетують його з верхнього боку. Вони дуже рухливі, потривожені, швидко залишають павутинні гнізда і спускаються по павутинні. В Україні зазвичай розвивається два покоління, які в серпні — вересні часом пошкоджують усе листя на дереві викликаючи його передчасне засихання та опадання. У Великій Британії розвивається два покоління метеликів - у липні та вересні[3]. За сприятливих умов може розвиватися й 3 покоління. Зимують лялечки, проте іноді також зимує імаго другого покоління та може з'являтися ранньою весною[2].

Ареал[ред. | ред. код]

Євразійський вид. Поширений у більшості країн Європи, окрім крайнього півдня. Звичайний вид у Великій Британії[3] Також трапляється у Центральній Азії, в Південному Сибіру, на Далекому сході Росії, в Японії[2]. У 1917 році поширився до Північної Америки, де трапляється в США у штатах на західному та східному океанічному узбережжі, а в Канаді по всій помірній зоні: Британська Колумбія, Онтаріо, Нью-Брансвік, Нова Скотія, Острів Принца Едварда, Ньюфаундленд і Лабрадор[4]. 2021 року вперше виявлений у Південній Кореї.

Економічне значення[ред. | ред. код]

Вид не вважається важливим шкідником, лише іноді локально трапляються спалахи розмноження гусениць, які можуть масово скелетувати листя яблунь чи інше плодових дерев у молодих садах наприкінці літа. У 1917 році був відмічений масовий спалах виду в яблуневих садах штату Нью-Йорк, але пізніше подібні спалахи не повторювалися[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мельниченко Н.В. Комплекс членистоногих – шкідників рослин роду горобини (Sorbus sp.) / Н. В. Мельниченко, Н. П. Чепурна, О. Ю. Мухіна // Біорізноманіття, екологія та експериментальна біологія. – 2020. – Т. 22, № 1. – С. 84–93.
  2. а б в г Kyu-Tek Park, John B. Heppner. The apple-and-thorn skeletonizer, Choreutis pariana (Clerck), new for Korea (Lepidoptera: Choreutidae) // Journal of Asia-Pacific Biodiversity. — 2021. — Т. 14, вип. 2. — С. 267-270. — ISSN 2287-884X. — DOI:10.1016/j.japb.2021.01.004.(англ.)
  3. а б Apple Leaf Skeletonizer Choreutis pariana (Clerck, 1759) [Архівовано 15 січня 2022 у Wayback Machine.] Ukmoths(англ.)
  4. Species Choreutis pariana - Apple Leaf Skeletonizer Moth [Архівовано 15 січня 2022 у Wayback Machine.]. Bugguide(англ.)

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]