Водогосподарський баланс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Водогоспод́арський бала́нс — кількісне зіставлення водних ресурсів та потреб у воді всіх галузей народного господарства певної території. При складанні балансу визначають ресурси поверхневих і підземних вод та оцінюють можливість задовольнити ними потреби водоспоживачів.

Водогосподарський баланс у більшості випадків складають для умов середнього за водністю року та маловодних і дуже маловодних (відповідно 75 %- і 95%-ю забезпеченістю) років. Прибуткову частину балансу встановлюють за даними гідрометричних спостережень та їх узагальнень у вигляді карт стоку та ін., витратну частину — на основі оцінки водоспоживання всіма галузями народного господарства, враховуючи при цьому витрати на випаровування і фільтрацію.

За призначенням водогосподарські баланси поділяють на оперативні, пов'язані з використанням водних ресурсів на діючих водогосподарських об'єктах; баланси, що складають при проектуванні гідротехнічних споруд і використовують для оцінки економічного ефекту щодо намічених заходів; перспективні — баланси окремих басейнів річок, економічних районів тощо для розв'язання планово-економічних проблем і завдань використання та охорони водних ресурсів.

Розрахунок водогосподарського балансу водогосподарської ділянки (далі - ВГД) здійснюється за такою формулою (в одиницях об’єму води за розрахунковий період):

ВГБ = Wвх + Wбіч + Wпзв + Wзв + Wдот ± ΔV – Wвип – Wф – Wз – Wпер – Wвкр – Wе,

де ВГБ - водогосподарський баланс;

Wвх - об’єм стоку, що надходить за розрахунковий період з розташованих вище ВГД;

Wбіч - об'єм стоку, що формується на розрахунковій ВГД (бічний приплив);

Wпзв - об'єм водозабору із підземних водних об’єктів;

Wзв - об'єм зворотних вод на розрахунковій ВГД;

Wдот - дотаційний об’єм води на ВГД (зовнішні та внутрішньобасейнові перекидання);

±ΔV - спрацювання (+), наповнення (-) ставків та водосховищ;

Wвип - втрати на додаткове випаровування та льодоутворення з водосховищ (з урахуванням повернення води від розтавання льоду);

Wф - фільтраційні втрати з водосховищ;

Wз - зменшення стоку річки, викликане забором гідравлічно зв'язаних з нею підземних вод;

Wпер - перекидання частини стоку за межі розрахункової ВГД;

Wвкр - забір поверхневих вод;

Wе - мінімальний екологічний стік у замикаючому створі ВГД.

До прибуткової частини балансу відносяться складові водогосподарського балансу зі знаком «+», а до витратної - зі знаком «-».

В Україні[ред. | ред. код]

Водні ресурси України розміщені на її території нерівномірно, що зумовлює необхідність проведення заходів для регулювання водогосподарського балансу та перекидання води у малозабезпечені райони. З метою регулювання стоку для забезпечення водою різних галузей економіки в Україні в різні роки побудовано 1153 водосховища (крім великих на Дніпрі і Дністрі) та майже 28 тис. ставків.

З метою оцінки наявності та можливості використання водних ресурсів, наказом Міністерства екології та природних ресурсів України № 26 від 26.01.2017 було затвержено «Порядок розроблення водогосподарських балансів». Цей Порядок визначає механізм розроблення водогосподарських балансів для водогосподарських ділянок, виділених у межах районів річкових басейнів (п. 1).

Функції з методичного забезпечення та координації процесу розроблення та затвердження водогосподарських балансів здійснює Держводагентство (п. 5, 9).

Сьогодні Держводагентством затверджено такі водогосподарські баланси[1]:

  1. Район басейну річки Дніпро:
    • суббасейн верхнього Дніпра;
    • суббасейн середнього Дніпра;
    • суббасейн річки Прип'ять;
    • суббасейн річки Десна;
  2. Район басейну річки Дунай;
  3. Район басейну річки Південний Буг;
  4. Район басейну річки Дон:
    • суббасейн річки Сіверський Донець;
  5. Район басейну річки Вісла;

Водогосподарські баланси розробляються у двох примірниках, які зберігаються у відповідному басейновому управлінні водних ресурсів та Держводагентстві (п. 19) та переглядаються кожні 6 років (п. 18).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Водогосподарський баланс – що це?. www.davr.gov.ua. Процитовано 12 червня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]