Волендам (футбольний клуб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Волендам»
Повна назва Football Club Volendam
Засновано 1920
Населений пункт Волендам, Нідерланди Нідерланди
Стадіон «Крас»
Вміщує 6,984
Президент Генк Крас
Головний тренер Вім Йонк
Ліга Ередивізі
2021/22 Еерстедивізі, 2 (підвищення)
Вебсайт fcvolendam.nl
Домашня
Виїзна

«Волендам» (нід. FC Volendam) — футбольний клуб з села Волендам, Нідерланди. Виступає в Ередивізі, найвищій футбольній лізі Нідерландів, після підвищення у сезоні 2021—22. Заснований 1 червня 1920 року під назвою «Вікторія», нинішню назву команда отримала в 1923 році.

Клуб має репутацію heen-en-weer club ("клуб вперед-назад") завдяки численним підвищенням і пониженням у класі між першим і другим рівнями нідерландського футболу. Вони здобули рекордні десять підвищень до Ередивізі.[1] «Волендам» також дійшов до двох фіналів Кубка Нідерландів — у 1957—58 та 1994—95 роках, які закінчилися поразками від двох роттердамських клубів, «Спарти» та «Феєнорда» відповідно.

Історія[ред. | ред. код]

Клуб був заснований 1 червня 1920 року під назвою «Вікторія». У той час команда виступала в червоно-чорних смугастих сорочках і чорних трусах[2]. У 1923 році команда була перейменована в «Волендам», у клубу також змінився і колір форми, на помаранчевий колір[2]. У зв'язку з тим, що клуб знаходився в католицькомі селі Волендам, команда досить скоро приєдналася до Католицької футбольної асоціації Нідерландів[nl][2].

Стадіон «Крас»

У 1935 і 1938 році «Волендам» вигравав чемпіонат Католицької футбольної асоціації Нідерландів[2]. У роки Другої світової війни клуб був змушений приєднатися до Королівської футбольної федерації Нідерландів[2]. В 1955 році «Волендам» вступив у Вищий дивізіон Нідерландів, який отримав статус професіональної ліги[2].

Команда відразу заслужила репутацію клубу-ліфіта, який то полишає вищий дивізіон, то знову повертатися, і так протягом усієї історії клубу. Тим не менш протягом багатьох років, клуб славиться своїм вихованцями: «Волендам» «виростив» таких гравців як Вім Йонк, Едвін Зутебір, а також братів Арнольда і Геррі Мюрена. «Волендам» має відмінну програму підготовки молодих гравців.

Колишні гравці[ред. | ред. код]

Відомі тренери[ред. | ред. код]

Досягнення[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. FC Volendam gaat op voor tiende promotie (нід.). Algemeen Dagblad. 3 травня 2013. Процитовано 11 березня 2023.
  2. а б в г д е Historie FC Volendam (нід.). fcvolendam.nl. Архів оригіналу за 14 березня 2012. Процитовано 8.10.2011.

Посилання[ред. | ред. код]