Волиньбаскет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
БК «Волиньбаскет»


Ліги Суперліга Фаворит Спорт
Заснований 2007
Арена
Місто Луцьк, Україна Україна
Командні кольори білий, чорний, червоний
              
Президент Україна
Головний тренер Україна Чайковський Дмитро Йосипович
Чемпіонство
Сайт
Форма
Домашня jersey
Team colours
Домашня
На виїзді jersey
Team colours
На виїзді
Альтернативна jersey
Team colours
Альтернативна


Баскетбольний клуб «Волиньбаскет» — український баскетбольний клуб із Луцька, заснований у 2007 році.

Історія[ред. | ред. код]

Баскетбольний клуб «Волиньбаскет» був створений улітку 2007-го року. Президентом клубу став Василь Столяр. З того часу керівництво клубу постійно вдосконалює структуру та матеріально-технічно базу, тому команда невпинно продовжує розвиватися.

У першому своєму сезоні на серйозному щаблі (Перша ліга, 2007-2008 рр.) команда посіла 5-е місце у турнірній таблиці. Уже наступного ігрового року (сезон-2008/2009) луцький баскетбольний клуб виступав у Дивізіоні «Б» УБЛ (Українська баскетбольна ліга), де в підсумку зайняв 7-у сходинку. У сезоні-2009/2010 БК «Волиньбаскет» стартував у Вищій лізі України. Проба на міцність показала, що вже тоді лучани були добротним середняком всеукраїнської першості. Результат – 6-те місце.

Особливо вдалим був сезон-2010/2011, в якому команда стала срібним призером у Кубку України та посіла ІІ місце у Національному Чемпіонаті з баскетболу, здобувши для області 1 796 рейтингових очок. Тобто у 2011 році вдалося оформити срібний дубль – і це неабиякий здобуток команди, міста та Волинської області в цілому. Варто зауважити, що поступалися першими місцями тоді команда з Луцька тільки іменитим маститим «Черкаським мавпам», які нині впевнено виступають в Суперлізі України.

У сезоні 2011-2012 років команда «Університет-Волиньбаскет» здобула золоті медалі у Національному Чемпіонаті України. У фіналі Кубка України БК «Університет-Волиньбаскет» здобула бажані бронзові нагороди. Тож у підсумку команди за сезон-2011/2012 виборола золото та бронзу.

Вагомим досягненням «Волиньбаскету» є здобуття Кубка України у 2013 році. Зважаючи на кадрові втрати у міжсезоння, будь-яка нагорода чемпіонату чи кубка у прогнозах фахівців сприймалася сенсаційно.

У півфінальній грі Волиньбаскет» переміг тоді чинного чемпіона регулярного сезону «Муссон». До слова, на шляху до фіналу, окрім чемпіона, луцькі баскетболісти здолали і срібного призера – харківський «Авантаж». Тож підопічні Сергія Смітюха сповна реваншувалися з основними конкурентами чемпіонату в кубкових протистояннях.

Фінал Чотирьох Кубка України вперше в історії області та міста відбувся у травні 2012 року у Луцьку у спорткомплексі Східноєвропейського національного університету. Баскетбольний клуб «Університет-Волиньбаскет» переміг у драматичному матчі БК «Харцизьк». Отож, «Університет-Волиньбаскет» став переможцем Кубка України.

При цьому весь цей час фінансування команди здійснювалось за рахунок коштів мецената Кропиви О. А., який став президентом клубу з грудня 2010 р. Його зусилля стали визначальними у розвитку єдиної волинської професійної баскетбольної команди.

З початком сезону-2013/14 у команді з Волині почалися не найкращі часи. Він став для волинської команди одним із найважчих в історії клубу. Головна баскетбольна команда області у Вищій лізі України дебютувала з новою назвою «Лучеськ-Університет». Олександр Кропива, який останні роки вкладав кошти у «Волиньбаскет», через проблеми в бізнесі змушений був призупинити фінансування. В літньому міжсезонні команда була у підвішеному стані – хлопці майже не тренувалися, ба навіть зборів не було. І лише за лічені тижні до старту Вищої ліги команда змогла знайти кошти, щоб врятуватись і заявитись на чемпіонат. За підсумками сезону «Лучеськ-Університет» під керівництвом тренерського тандему Смітюх-Чайковський потрапив до Фіналу Восьми, що за тих обставин було великим досягненням.

Сезон 2014-2015 років починався, на жаль, як логічне продовження минулого «періоду балансування на межі між смертю та життям». Щоправда, клубу було повернуто історично виправдану назву – «Волиньбаскет». Клуб майже повністю оновив, а точніше – омолодив склад, ставши однією з наймолодших команд Вищої ліги України[1]. Ще перед зимовим міжсезонням клуб під своє покровительство взяв Ігор Єремеєв, і команда стала йменуватися «Волиньбаскет-WOG-Університет»[2]. Разом із тим, до гравців та тренерів повернулася впевненість у завтрашньому дні, тому кінцівку першості клуб дограв значно потужніше. Однак надолужити втрачене не вдалося, й команда посіла 5-е місце, не дотягнувши до Фіналу Чотирьох.

Команда[ред. | ред. код]

Структура та заслуги команди дозволили Федерації баскетболу України запросити у цьому сезоні БК «Волиньбаскет» у найвищий дивізіон – Чемпіонат Суперліги.

В сезоні 2015-2016 рр. команда «Волиньбаскет-WOG» бере участь в Чемпіонаті Суперліги Фаворит Спорт. Всі зусилля спрямовані на те, щоб команда змогла гідно виступити в дебютному для себе сезоні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. БК «ВолиньБаскет»: Перезавантаження чи друге народження?. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 25 грудня 2015.
  2. ВОЛИНСЬКІ БАСКЕТБОЛІСТИ ЗАВЖДИ ПАМ’ЯТАТИМУТЬ ЄРЕМЕЄВА. Архів оригіналу за 13 грудня 2015. Процитовано 25 грудня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]