Волкова Анна Федорівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Волкова Анна Федорівна
Народилася 1800
Померла 1876
Санкт-Петербург, Російська імперія
Країна  Російська імперія
Діяльність хімік
Відома завдяки: перша в світі жінка-хімік

Анна Федорівна Волкова (? -1876) — російська хімікиня. Перша в світі жінка, яка отримала диплом хіміка (1870), перша в світі жінка, яка опублікувала наукову роботу з хімії, перша жінка — член Російського хімічного товариства.

Життєпис[ред. | ред. код]

Від 1869 року працювала в лабораторії О. М. Енгельдарта в Петербурзькому лісовому інституті[ru], від 1870 року — в лабораторії П. А. Кочубея. Під керівництвом Д. І. Менделєєва вела практичні заняття зі слухачками Петербурзьких публічних курсів.

1870 року Волкова опубліковала статтю, де вона вперше описала отримання в чистому вигляді ортотолуолсульфокислоти, її хлорангідриду й аміду (надалі хлорангідрид і амід стали використовуватися як основа для виробництва сахарину). Сплавленням сульфокислот толуолу з лугами А. Ф. Волкова отримала відповідні крезоли, тим самим посприяла розкриттю будови сульфокислот. З пара-крезолу вона вперше отримала паратрикрезолфосфат, який згодом стали широко використовувати як компонент-пластифікатор для пластмас. За три роки (1870—1873) в журналі Російського хімічного товариства Волкова опублікувала близько двох десятків статей про досліджені нею аміди ароматичних сульфокислот і деяких їх похідних[1][2].

Наукові досягнення[ред. | ред. код]

Пам'ять[ред. | ред. код]

На її честь названо кратер[ru] Волкова на Венері .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Первые женщины - химики России. www.chem.msu.su. Архів оригіналу за 23 лютого 2020. Процитовано 5 березня 2019.
  2. Волкова Анна Федоровна - Волшебство науки. magic-sci.ru. Архів оригіналу за 21 березня 2020. Процитовано 5 березня 2019.
  3. Creese, Mary R. S.  // Bulletin for the History of Chemistry[en] : journal. — 1998. — No. 21. — P. 19—20.
  4. Большая биографическая энциклопедия. 2009.

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]