Вологий газ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Воло́гий газ (рос. влажный газ; англ. wet gas; нім. Feuchtgas n) — суміш сухого газу й водяної пари.

Синонім — мокрий газ.

Вологий газ - це будь-який газ з невеликою кількістю рідини. Термін "вологий газ" використовується для опису ряду умов, що варіюються від вологого газу, який насичується парами рідини до багатофазного потоку з вмістом газу 90%.

Вологий газ є особливо важливою концепцією в галузі вимірювання витрати, оскільки різноманітна густина складового матеріалу є значною проблемою.

Типовим прикладом потоків мокрого газу є виробництво природного газу в нафтогазовій галузі. Природний газ являє собою суміш вуглеводневих сполук і різних не вуглеводнів. Кількість вуглеводнів, присутніх у рідкій фазі вологого газу, що видобувається, залежить від температури резервуара (природного пласта-колектора) та умов тиску, які з часом змінюються, оскільки газ та рідина видаляються. Зміни у вмісті рідини та газу також виникають, коли вологий газ транспортується з резервуара за високої температури та тиску на поверхню, де температуру і тиск нижчі. Наявність та мінливість цього вологого газу може спричинити проблеми та помилки у здатності точно вимірювати витрату газофазного потоку.

Важливо бути в змозі точно оцінити потоки мокрих газів, щоб кількісно оцінити виробництво з окремих свердловин та максимально використовувати обладнання та ресурси, що допоможе зменшити витрати.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2004. — Т. 1 : А — К. — 640 с. — ISBN 966-7804-14-3.
  • Бойко В. С., Бойко Р. В. Тлумачно-термінологічний словник-довідник з нафти і газу. Тт. 1-2, 2004—2006 рр. 560 + 800 с.
  • Саранчук В. І., Ільяшов М. О., Ошовський В. В., Білецький В. С. Основи хімії і фізики горючих копалин. (Підручник з грифом Мінвузу). — Донецьк: Східний видавничий дім, 2008. — 640 с.