Володимир-Волинська єпархія УПЦ (МП)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Володимир-Волинська єпархія

Кафедральний Успенський собор з дзвіницею (2012)
Основні дані
Церква РПЦвУ
Заснована 1996
Юрисдикція Володимирський і Ковельський райони Волинської області
Єпархіальний центр Володимир
Кафедральний собор Успенський собор
Благочинь 12
Парафій 196
Монастирів 5
Священиків 204
Сайт єпархія.укр
Правлячий архієрей

Володимир-Волинський і Ковельський

Митрополит Володимир
CMNS: Володимир-Волинська єпархія УПЦ у Вікісховищі

Володимир-Волинська єпархія (також Володимир-Волинська і Ковельська єпархія) — єпархія РПЦвУ на території західних районів Волинської області: Володимирського і Ковельського районів, а також міст Володимир, Ковель і Нововолинськ. Очолюється митрополитом Володимир-Волинським і Ковельським Володимиром Мельником.

Особливістю єпархії є те, що у деяких парафіях богослужіння звершуються за, так званим, галицьким обрядом, церквнослов'янською мовою з українською вимовою (київським ізводом).

Передісторія[ред. | ред. код]

Єпархія вважає себе спадкоємницею давньої Володимирської єпархії, що існувала на Волині ще до Хрещення Русі, а у 992 році була заснована як складова частина Київської митрополії[1]. Певний час єпархія відносилася до Галицької митрополії. У 1596 році приєдналася до Берестейської унії.

Православні краю перебували в підпіллі, поки внаслідок приєднання Волині до Російської імперії за другим поділом Речі Посполитої державною релігією на цих землях стало православ'я. Натомість греко-католицизм переслідувався, тож віряни і священики переходили в православну церкву. Спочатку новоприєднані землі в межах Російської православної церкви відійшли під юрисдикцію Мінської єпархії. У 1799 році для них була заснована окрема Волинська єпархія з центром в Житомирі. 1891 року в її складі створюється Володимир-Волинське вікаріатсво.

Після Першої світової війни на територію сучасної єпархії поширювалася юрисдикція Волинської єпархії Польської православної церкви, після Другої світової — Волинської єпархії Українського екзархату. У жовтні 1990 року Український екзархат було перетворено на Українську православну церкву, самоврядну з правами широкої автономії. Волинська єпархія стала її складовою.

Історія[ред. | ред. код]

3 травня 1996 року синод РПЦвУ виділив Володимир-Волинську єпархію зі складу Волинської. Першим єпископом було призначено преосвященнійшого кир Симеона (Шостацького) з титулом «єпископ Володимир-Волинський і Ковельський». Новій єпархії відійшло 8 північно-західних адміністративних районів Волинської області, в яких розміщено 12 благочинь. Діяло 167 церков і Милецький монастир, богослужіння звершували 148 священиків[1]. Восени 1999 року церкві було передано будівлю Єпископського замочка у Володимирі.

Устрій[ред. | ред. код]

Зимненський монастир (сьогодні — ставропігійний)

Володимир-Волинська єпархія налічує 235 парафій. В них проходить служіння 220 священиків. Діють 5 монастирів, 180 недільних шкіл, у яких навчається 3 750 дітей. При єпархії діють:

  • Регентське духовне училище з трьохрічною формою навчання;
  • Православний центр просвітництва та педагогіки у Нововолинську;
  • Богословська студія та братство святителя Миколая і преподобного Іова у Ковелі;
  • Благодійна їдальня для малозабезпечених людей у Ковелі.
  • Щорічно проводиться літній табір для дітей-сиріт та фестиваль духовної і патріотичної пісні.
  • Видаються: газета «Волинь Православна» і журнал «Наша Церква».[2]

Монастирі[ред. | ред. код]

Правлячі архієреї[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Історія Володимир-Волинської єпархії. Офіційний сайт Володимир-Волинської єпархії Української православної церкви (Московського патріархату)
  2. Сучасність

Посилання[ред. | ред. код]