Володимир Святославич (князь рязанський)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимир Святославич
Помер 1161[1]
Знання мов давньоруська
Титул князь
Рід Рюриковичі
Батько Святослав Ярославич (князь рязанський)
Діти Yury of Muromd

Володимир Святославич (*д/н — 1161) — 5-й князь рязанський у 11531161 роках, князь муромський у 1155—1161 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син Святослава Ярославича, князя рязанського. Ймовірно після смерті батька 1145 року залишив Муром. Восени 1146 року долучився до війська чернігівського князя Святослава Ольговича у протистоянні з Ізяславом Мстиславичем, великим князем київським. Спробував зайняти Муром, але зазнав поразки від князя Ростислава Ярославича й втік до Новгорода-Сіверського, а звідти до Чернігова.

4 квітня 1147 року зі Святославом Ольговичем прибув до Москви на перемовини з Юрієм Володимировичем Долгоруким, князем Володимиро-Суздальським. Влітку того ж року брав участь в поході Святослава Ольговича на Мценськ. 1148 року не зміг завадити Глібу Ростиславичу зайняти Рязань, але у 1153 році зміг того вибити з міста. 1155 року після смерті Ростислава Ярославича зайняв Муром.

Цим розгардіяшем скористалися половці й волзькі болгари, що 1155 року з різних боків вдерлися до Рязанського князівства, яке сильно пограбували.

У 1159 році брав участь в поході військ владимиро-суздальського князя Андрія Боголюбського на підтримку князя Святослава Вщизького і Ізяслава Давидовича у боротьбі за київський і чернігівський трони відповідно.

Помер Володимир Святославич 1161 року, внаслідок чого Муромо-Рязанське князівство остаточно розпалося. Його син Юрій отримав Муромське князівство, а стриєчний брат Гліб повернув собі Рязанське князівство.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Славянская энциклопедия. Киевская Русь — Московия: в 2 т. / Автор-составитель В. В. Богуславский. — Т. 1. — С. 198.