Хиляк Володимир

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Володимир Хиляк)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимир Хиляк
Псевдонім Єронім Анонім, В. Нелях, Лемко Семко
Народився 27 липня 1843(1843-07-27)
с. Верхомля Велика
Помер 25 червня 1893(1893-06-25) (49 років)
с. Літиня
Громадянство Австро-Угорщина Австро-Угорщина
Національність українець
Діяльність прозаїк
Alma mater Львівський університет
Мова творів руська
Роки активності 1872—1893
Жанр повісті, гумористичні оповідання
Magnum opus «Шибеничний верх»

Володи́мир Хиля́к (літературні псевдоніми: Єронім Анонім, В. Нелях, Лемко Семко та ін.; 27 липня 1843, с. Верхомля Велика, тепер Новосондецького повіту, Польща — 25 червня 1893, с. Літиня) — український письменник та етнограф родом із Лемківщини, священник Української греко-католицької церкви.

Життєпис[ред. | ред. код]

Володимир Хиляк

Володимир Хиляк народився 15 (27) липня 1843 в селі Верхомля Велика Новосондецького повіту на Лемківщині в родині священника. Коли йому виповнилося два роки — померла мати. Після закінчення сільської школи вступив до 6-класної гімназії у Новому Сончі, а у 7 клас гімназії — у Пряшеві, де здав матуру. Надалі, підтримуючи родинну традицію, посвятив себе богословським студіям.

Перші три роки богословського факультету закінчив у Львівському університеті, а четвертий рік у Єпархіальному інституті в Перемишлі.

Після закінчення студій одружився з дочкою священика Дуркота, пароха в Ізбах — Анелею і 1866 року був висвячений перемишльським єпископом Томою Полянським та призначений парохом у село Долини біля Шимбарка. Через два роки перейшов у село Ізби, але незабаром переїхав на парафію в село Бортне недалеко від Горлиць, де пробув 20 років. Останні два роки працював у селі Літиня під Дрогобичем. Там і помер 13 (25) червня 1893 року. Похований на місцевому цвинтарі.

Хиляк був багатодітним сім'янином, мав восьмеро дітей (Іполит, Володимир, Мирослав, Віктор, Софія, Любов, Надія, Віра).

Творчість[ред. | ред. код]

Постійно вивчав життя селян, записував їх народні пісні, вірування. 1864 року виступив зі статтею «Із крайнє західної Русі». Незабаром вийшла його етнографічно-фольклорна праця «Весільні звичаї у лемків» (1866). Перша повість «Польський патріот» (1872) вивела автора на літературну ниву. Надалі його ім'я не сходить зі сторінок галицьких часописів.

1873 року вийшов твір «Повість на часі». Новим кроком у літературній творчості була повість «Шибеничний верх» у двох частинах, в якій розповідається про навалу польських конфедератів. Повість надруковано у «Слові» в 1877—1878 роках. Це, на думку критиків, один із найкращих літературних творів письменника-лемка. Повість має велику історичну цінність, як документ епохи. Основна вартість в тому, що автор зумів правдиво змалювати картини народного побуту. Просто і нескладно змалював рідну Лемківщину, її природну красу.

На початку 1880-х років Хиляк створив літературне полотно про життя лемків — повість «Руська доля».

Обидві повісті — «Шибеничний верх» і «Руська доля» — друкувалися в «Нашому слові» у 1968, 19721973 роках.

Написав низку гумористичних оповідань із селянського життя — «Лихо на світі», «Сипкова поляна», «Гумор у лемків» та інші.

Про незвичайну працездатність письменника свідчить той факт, що вже 1882 року у Львові вийшли з друку три томи його творів, а 1887 року — четвертий том. Перший том — це повість «Шибеничний верх», другий — повісті «Руська доля», «Послідні із рода», «Потяг сердець» і «Лихо на світі»; третій — повісті «Польський патріот», «Смерть і жена — від Бога», «Повість на часі», «Супружество і чотири факультети», "Великий перекинчик; четвертий — «Блаженної пам'яті дяк», «Риби», «Поштовий ріжок», «Клара Мислич», «Упрямі старики», «Кусок людського життя».

Як письменник заслужив щиру повагу і визнання в середовищі лемків.

Твори[ред. | ред. код]

Автор наступних повістей та оповідань «Польський патріот» (1872), «Повісті на часі» (1873), «Шибеничний верх» (1877—1878),[1][2] «Руська доля»; етнографічно-фольклорної праці «Весільні звичаї у лемків» (1866).

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]