Прядивні і волокнисті рослини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поле квітучого льону
Бавовник, дозрілий для збирання
Дверна підкладка зроблена з пластику армованого конопляним волокном (матриця поліетилен ПЕ)

Пряди́вні та волокнисті рослини — рослини, з яких одержують волокно для текстильноджутової та інших галузей промисловості. Луб'яні волокна отримують зі стебел і листя рослин. Прядивні культури належать до групи технічних культур.

На земній кулі росте до двох тисяч волокнистих рослин,[1][2] використовують близько 600 видів,[1] проте менш ніж два десятки із них використовується для виробництва тонких тканин.[2]

Прядивні культури класифікують на три групи: рослини, з яких отримують вільні волоски, що вкривають насіння (бавовник), рослини, які містять волокно в луб'яному шарі кори стебла (льон, коноплі, джут, кенаф, канатник), рослини, у яких джерелом волокна є листки (новозеландський льон, агава).

У світовому виробництві найбільше вирощуються бавовник, джут, льон-довгунець і коноплі.

В Україні поширені льон-довгунець і коноплі; у 1930 — 1940-их роках чимале значення мав бавовник і деяке кенаф, але з 1950-их pp. їх не культивують.

Прикладами є: бамія, бавовна, кудзу, кропива, окра, рамі (китайська кропива), ротанг, сизаль, хаменерій вузьколистий, кендир, кенаф, канатник, льон, коноплі, джут і ін..

  1. а б Бабічев Ф.С., Кудрицький А.В. Український радянський енциклопедичний словник, 1986 (с.: 335)
  2. а б Артамонов В.И. Зеленая лаборатория планеты. — М.: «Агропромиздат», 1987. — 143с.