Волосся Вероніки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Волосся Вероніки
Волосся Вероніки
Волосся Вероніки
Латинська назва Coma Berenices
Род. відмінок Comae Berenices
Скорочення Com
Пряме піднесення 12год 45хв
межі від 11год 52хв до 13год 30хв
Схилення 21,83° '
межі від 14° ' до 34° '
Площа 386 кв.град.(42)
Зорі 0 яскравіших від 3m
24 яскравіших від 5,5m
Найяскравіша зоря Бета Волосся Вероніки 4,23m
Метеорні потоки Кома Береніціди
Суміжні сузір'я
Спостерігається в широтах між +90° i −56°
Увечері найкраще спостерігати протягом березня, квітня
Існує з античності. Запропоноване
Сузір'я Волосся Вероніки неозброєним оком.

Воло́сся Вероні́ки (лат. Coma Berenices) — сузір'я північної півкулі неба. Займає на небі площу у 386,5 квадратного градуса й містить 64 зірки, видимі неозброєним оком, з них яскравіше 6m — 50.

Історія виникнення назви[ред. | ред. код]

Волосся Вероніки одне з небагатьох сузір'їв, що отримали назву від історичної персони — Береніки II, дружини правителя Стародавнього Єгипту Птолемея Евергета. За легендою Береніка віддала своє довге гарне волосся як жертву Афродіті на знак подяки за перемогу її чоловіка над сирійцями.

Сузір'я Волосся Вероніки, Волопас, Гончі Пси та Стінний Квадрант (заст.) із «Дзеркала Уранії», набору тематичних карток опублікованого у Лондоні, бл. 1825

Сукупність близько розташованих зір сузір'я здавна розпізнавалась як окремий астеризм. Ератосфен визначав його як «Волосся Аріадни» або «Волосся Вероніки». Птолемей у Альмагесті визначав ці зірки як «Локон», однак не включив його до списку 48 сузір'їв, і вважав його частиною сузір'я Лева.

Запровадження статусу сузір'я Волоссю Вероніки зазвичай приписують Тихо Браге, який включив його до свого зоряного каталогу 1602 року. Хоча очевидно, що для виділення сузір'я він використав описи та вимірювання попередніх картографів неба. У 1603 році Волосся Вероніки як сузір'я з'являється в Уранометрії Йогана Байєра та ще на деяких картах 17 століття.

Зірки[ред. | ред. код]

У цьому сузір'ї немає яскравих зірок, найяскравіша — β Волосся Вероніки — має зоряну величину 4,26m. Спостерігаючи за нею, можна одержати уявлення про те, як виглядає Сонце з відстані 27 світлових років.

Друга за яскравістю зірка інколи зустрічається під назвою Діадема (α Волосся Вероніки) і має зоряну величину 4,32m. Це подвійна зірка, ймовірно затемнено-змінна, чиї компоненти мають майже однакову зоряну величину. Діадема — єдина зірка в сузір'ї, що має назву.

Примітні об'єкти[ред. | ред. код]

  • Поблизу південної межі сузір'я починається велике скупчення галактик Діви, віддалене від нас «усього» на 42 млн світлових років і тому має великий кутовий діаметр (близько 16 градусів). Це скупчення містить понад 3000 галактик, серед яких декілька спіральних: сильно нахилена до променя зору M98, видима майже плазом M99, великі спіралі M88 і M100.
  • Волосся Вероніки містить зоряне скупчення Mel 111 (Мелотт 111). Це велике розсіяне скупчення зірок від 5 до 10 зоряної величини. Скупчення займає на небі область діаметром близько 5°, поблизу γ Волосся Вероніки. Відстань до нього приблизно 270 світлових років.

Література[ред. | ред. код]

Волосся Вероніки // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 84. — ISBN 966-613-263-X.

Див. також[ред. | ред. код]

Список зірок сузір'я Волосся Вероніки

Посилання[ред. | ред. код]

WIKISKY.ORG: Волосся Вероніки [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.]


88 сучасних сузір'їв
АндромедаБлизнятаВелика ВедмедицяВеликий ПесВізничийВітрилаВовкВодолійВолопасВолосся ВеронікиВоронГеркулесГідраГодинникГолубГончі ПсиДельфінДіваДраконЕріданЄдинорігЖертовникЖивописецьЖирафЖуравельЗаєцьЗмієносецьЗміяЗолота РибаІндіанецьКассіопеяКитКільКозорігКомпасКормаКосинецьЛебідьЛевЛетюча РибаЛисичкаЛіраМала ВедмедицяМалий КіньМалий ЛевМалий ПесМікроскопМухаНасосОвенОктантОрелОріонПавичПегасПерсейПівденна ГідраПівденна КоронаПівденна РибаПівденний ТрикутникПівденний ХрестПівнічна КоронаПічРайський ПтахРакРибиРисьРізецьСекстантСіткаСкорпіонСкульпторСтолова ГораСтрілаСтрілецьТелескопТелецьТерезиТрикутникТуканФеніксХамелеонЦентаврЦефейЦиркульЧашаЩитЯщірка