Волошин Ігор Анатолійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Волошин Ігор Анатолійович
 Старший сержант
Загальна інформація
Народження 17 листопада 1985(1985-11-17)
Рівне
Смерть 21 липня 2014(2014-07-21) (28 років)
Кам'янка, Донецька область
Поховання Рівне
Громадянство Україна Україна
Alma Mater НУВГП
Військова служба
Роки служби 2014
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Рід військ Територіальна оборона
Формування
Війни / битви Війна на сході України
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

І́гор Анато́лійович Воло́шин (нар.17 листопада 1985(19851117), Рівне — пом.21 липня 2014, Кам'янка, Донецька область) — український військовик, старший сержант Збройних сил України.учасник російсько-української війни.

Життєпис[ред. | ред. код]

Ігор Волошин народився в обласному центрі Рівне, був єдиною дитиною в сім'ї. Навчався у рівненській школі «Центр Надії». Ще у шкільні роки побував у Німеччині, Болгарії, Франції, жив у французькій сім'ї за програмою обміну. Закінчив Рівненський кооперативний економіко-правовий коледж за спеціальністю «банківська справа» з відзнакою. Працював в Укрексімбанку та навчався на економічному факультеті Національного університету водного господарства та природокористування. Під час Майдану 2004 року разом з іншими студентами на кілька днів їздив у Київ, де брав участь в акціях протесту. 2005 року був призваний на строкову службу, яку проходив в Рівному у військовій частині СБУ. В подальшому повернувся до роботи у банку на посаді менеджера-економіста.

З початком російської збройної агресії Ігор одразу пішов у військкомат, але його призов двічі відкладали. Він звернувся до батальйону тероборони, що формувався у Дніпропетровську, і 16 травня 2014 у добровільному порядку був мобілізований Красногвардійсько-Кіровським ОРВК м. Дніпропетровськ.

Кулеметник 39-го батальйону територіальної оборони «Дніпро-2».

21 липня 2014 року о 19:40 неподалік селища Кам'янка на блокпост українських сил АТО заїхав мікроавтобус, начинений вибухівкою, та підірвався. Загинуло п'ять військовиків: старші сержанти Ігор Волошин і Костянтин Буша, старші солдати Олександр Загородній і Юрій Кривсун, солдат Олександр Калаянов.

Ігор Волошин похований 26 липня 2014-го у Рівному на кладовищі «Нове» поряд із героями Небесної сотні. Вдома залишились батько Анатолій Андрійович, мати Наталія Олексіївна та наречена.

Нагороди[ред. | ред. код]

14 листопада 2014 року за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відзначений — нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно)[1].

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

  • На будівлі спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів «Центр надії», відкрили меморіальну дошку на честь Ігора Волошина. Ініціатором встановлення меморіальної дошки та збору коштів була організація «Спілка офіцерів»[2].
  • Один із провулків в центрі міста Рівне носить ім'я Ігоря Волошина[3].
  • Почесний громадянин міста Рівне (посмертно; рішення Рівненської міської ради № 5756 від 17 вересня 2015 року).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ президента України № 873/2014. Архів оригіналу за 21 травня 2016. Процитовано 17 листопада 2016.
  2. На будівлі «Центру надії» рівненському Герою відкрили меморіальну дошку (відео). Архів оригіналу за 12 серпня 2016. Процитовано 14 квітня 2015.
  3. Розпорядження голови ОДА.

Посилання[ред. | ред. код]