Волошка Чихачова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Волошка Чихачова
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Айстроцвіті (Asterales)
Родина: Айстрові (Asteraceae)
Рід: Волошка (Centaurea)
Вид:
Волошка Чихачова (C. tchihatcheffii)
Біноміальна назва
Centaurea tchihatcheffii
Синоніми

Cyanus tchihatcheffii (Fisch. & C.A.Mey.) Wagenitz & Greuter

Волошка Чихачова (лат. Centaurea tchihatcheffii, тур. Sevgi Çiçeği; Yanardöner) — рослина роду волошка, родини айстрові, або складноцвіті. Ендемік, що росте на території Туреччини і знаходиться під загрозою зникнення.

Поширення[ред. | ред. код]

Росте в дикій природі тільки у мулі Анкари, в районі Гельбаши, переважно в околицях озера Моґан. Згідно оцінкам Міжнародного союзу охорони природи (IUCN), рослина знаходиться під загрозою зникнення виду (CR). Популяція рослини скорочується в результаті застосування хімічних речовин і гербіцидів у сільському господарстві, створення рекреаційних зон та насадження лісів. За деякими даними, волошка Чихачова зростає в одному із заповідників Вірменії.

Опис[ред. | ред. код]

Однорічна рослина, росте на висоті 900-1000 метрів, у степу та на сільськогосподарських полях.[1] Стебло прямостояче, галузиться знизу. Листки рифлені, запушені[2]. Рослина має яскраві квітки, відтінок яких відрізняється від червоного і пурпурного, до рожево-червоного та блідо-рожевого кольорів. Квітки переливаються на сонці і вітрі, через що серед місцевих жителів квітка отримала назву Yanardöner, тобто переливчастий, з відливом. Цвітіння починається в кінці весни і триває до початку літа (найактивніший період травень-червень).

Викликає таксономічний інтерес, оскільки має незвичайні і унікальні особливості, які не зустрічаються в інших представників роду Centaurea. Наприклад, Centaurea tchihatcheffii має воронкоподібні квітки з світло відбиваючими гофрованими пелюстками, що мають рівні різьблені кінці. Примітно також, що волошка вдало зростає на посушливій і неродючій землі, виростаючи до 40–50 см.

Відкриття і визнання[ред. | ред. код]

Вперше квітка була описана 1848 року російським вченим Петром Олександровичем Чихачовим, в ході наукової експедиції Малою Азією. Оригінал праці був зданий до Ботанічного Товариства Франції (Sociéte botanique de France, SBF). У науковому світі як новий вид був визнаний лише за 6 років опісля, 1854 року, російськими ботаніками-систематиками Ф. Б. Фішером і К. А. Меєром, і отримав назву Centaurea tchihtcheffii[2].

Швейцарський ботанік Буасьє, у своїй роботі Flora orientalis, докладно описав цю рослину,[3] однак під назвою Melanoloma tchihatcheffii. Ботаніки Герхард Вагеніц і Вернер Гройтер описали цю рослину також під іншою назвою — Cyanus tchihatcheffii.[4]

Вперше рослину було знайдено в районі Афьон-Карахісара, біля села Мехметкей, проте до справжнього моменту більше там не зустрічалася. Лише 1995 року, в районі Гельбаши, при проведенні дослідних робіт одним з університетів Анкари випадково була повторно відкрита, після чого взято під охорону.[5]

В даний час рослина знаходиться під охороною держави, вживаються проекти захисту і відродження популяції, а також штучно вирощується добровольцями в цілях запобігання вимирання популяції.

У жовтні 2002 року монетним двором Туреччини були випущені монети із зображенням рідкісних квітів, серед яких була і волошка Чихачова.[6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (тур.) Centaurea tchihatcheffii Taxon Page. Turkish Plants Data Service (TÜBİVES). Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 15 січня 2013.
  2. а б Annales des sciences naturelles. Botanique. Ser.4, T.1:31 (1854)
  3. Див. Pierre Edmond Boissier. Flora Orientalis T.3: 704 (1875)
  4. (англ.) Інформація про Centaurea tchihtcheffii на сайті İPNİ. İPNİ. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 13 червня 2013.
  5. (тур.) Sadece Gölbaşı'nda açan 'Sevgi Çiçekleri'. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 13 червня 2013.
  6. (рос.) Монеты серии "Цветы". Монеты СССР, России и мира. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 16 січня 2013.

Література[ред. | ред. код]

  • Annales des sciences naturelles. Botanique. Ser.4, T. 1:31 (1854)
  • Pierre Edmond Boissier. Flora Orientalis (лат.), T. 3: 704.
  • Tan K & Vural M. 2007. Centaurea tchihatcheffii Fischer & C. A. Meyer (Asteraceae), Pl. Syst. Evol. 263: 203-207.
  • Ozel CA, Khawar KM, Mirici S, Ozcan S, Arslan O. 2006. Factors affecting in vitro plant regeneration of the critically endangered Mediterranean knapweed (Centaurea tchihatcheffii Fisch et. Mey). Naturwissenschaften 93:511-517.

Посилання[ред. | ред. код]