Вольфганг Бот

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вольфганг Бот
Ім'я при народженні Вольфганг Бот
Народився 1950
Громадянство Німеччина
Діяльність критик,
громадський діяч
Мова творів німецька
Magnum opus Rote Blaupausen

Вольфганг Бот (нім. Wolfgang Both; нар. 1950) — німецький видавець, критик-фантастикознавець, громадсько-політичний діяч.

Біографія[ред. | ред. код]

Вивчав інформаційні технології в університеті Ільменау. Після закінчення навчання більше 20 років працював у галузі промислових досліджень. На початку 1990-х співпрацював у рамках проекту Федерального міністерства досліджень. Спеціалізується на впровадженні транскордонної інноваційної стратегії в галузях інформаційно-комунакаційних технологій та медіа, безпеці інформаційних технологій та Інтернет-послуг. Більше 15 років працює в Департаменті економіки, технологій та досліджень Берлінського земельного Сенату.

Внесок до фантастикознавства[ред. | ред. код]

Є визнаним істориком німецької фантастики та дослідником соціалістичних утопій. Разом з Гансом-Пітером Нейманом і Клаусом Схефлером видав історію фендомів НДР «Звіти з паралельного світу» (1998). Найбільшою заслугою Вольфганга Бота є випуск наразі єдиної відомої в світі критичної роботи з аналізом комуністичних утопій у фантастиці «Червоні креслення [Архівовано 5 серпня 2016 у Wayback Machine.]». В 2009 році автор за цю книгу був нагороджений премією імені Курда Лассвіца (номінація «Спеціальна премія»). В «Червоних кресленнях» прослідковуються витоки жанру комуністичної утопії, аналізується бачення комунізму в творах фантастики (переважно німецькомовної), інші пов'язані аспекти як фантастичні сюжети (диктатура пролетаріату, фемінізм, атеїзм і т. ін.).

Посилання[ред. | ред. код]