Вони!

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вони!
англ. Them!
Оригінальний постер до фільму
Жанр фантастика, жахи
Режисер Дуглас Гордон
Продюсер David Weisbartd
Сценаристи
  • Тед Шердеман
  • Рассел Г'юз
У головних
ролях
Джеймс Вітмор
Едмунд Гвенн
Джоан Велдон
Оператор Сід Гікокс
Композитор Броніслав Капер
Кінокомпанія Warner Bros.
Дистриб'ютор Warner Bros.
Тривалість 94 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1954
Дата виходу 19 червня 1954 (США)
Касові збори $2,2 млн (рентний прибуток)[1]
IMDb ID 0047573
Рейтинг IMDb: 7.3/10 stars
CMNS: Вони! у Вікісховищі
Додаткові характеристики
Формат плівки 35 мм
Співвідношення 1,75 : 1
Колір чорно-білий
Звук моно (RCA Sound System)

«Вони!» (англ. Them!) — чорно-білий американський науково-фантастичний фільм з елементами фільму жахів, поставлений у 1954 році режисером Дугласом Гордоном.

«Вони!» є однією з перших кінострічок, що підняла тему можливих небезпечних наслідків випробувань ядерної зброї[2]. Фільм був номінований на премію «Оскар» в категорії Найкращі спецефекти, і значною мірою визначив напрям розвитку кінофантастики та жахів майже на 15 років — услід за ним було знято безліч фільмів про велетенських чудовиськ. Прем'єра фільму відбулася в Нью-Йорку 16 червня 1954 року; широкий прокат почався 19 червня. Фільм став найбільш комерційно успішним фільмом студії Warner Bros. у 1954 році, його збори в США склали 2,2 мільйона доларів[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

У пустелі Нью-Мексико поліцейські сержант Бен Пітерсон і його колега Ед Блекберн знаходять дівчинку в стані глибокого шоку, що втратила дар мови. Вони також знаходять розгромлений пасажирський трейлер та розорену крамницю, а також декілька мертвих тіл. Блекберн, залишившись у крамниці, гине в зіткненні з невідомим ворогом. Судмедексперт говорить, що в тілі однієї жертви міститься мурашина кислота в кількості, здатній убити 20 людей. На місце трагедії прибувають доктор Медфорд, направлений міністерством сільського господарства, і його донька Патриша. Медфорд вивчає сліди та підносить до носа дівчинки флакон з мурашиною кислотою, стежачи за її реакцією. У паніці дівчинка кричить: «Вони! Вони»! Медфорд спочатку приховує жахливу гіпотезу, яку він вивів з останніх подій. Але поява в пустелі велетенської 2,5-метрової мурахи підтверджує її незаперечно. Радіація, викликана вибухом першої атомної бомби в пустелі в 1945-му, породила жаливі мутації серед мурах.

У наступні кілька годин армійські частини виявляють мурашник і знищують його фосфорними бомбами та гранатами з ціанідом. Патриша спускається всередину мурашника і, разом з батьком, приходить до висновку, що дві крилаті королеви врятувалися повітрям. Їх обов'язково необхідно знайти і знищити, оскільки вони здатні відкладати яйця. Медфорд показує документальний фільм про мурашок високопоставленим чиновникам у Вашингтоні, щоб ті повною мірою відчули масштаб небезпеки, навислої над людством через появу нової раси велетенських комах. Він вимагає засекретити операцію, щоб не сіяти паніку в країні.

Корабель, на якому відклала яйця одна королева, топлять сили ВМС. Стає відомо, що в Каліфорнії зникла величезна партія цукру. Пошуки ведуться в цьому районі. Місцевий житель гине, а двоє його дітей зникають безслідно. Усе вказує на те, що новий розсадник розташований в каналізаційній мережі. У Лос-Анджелесі оголошений воєнний стан. Двох переляканих дітей знаходять неподалік мурашника. Бен Пітерсон жертвує життям заради їхнього порятунку. Чудовиськ винищують вогнеметами, і доктор Медфорд відмічає, що перший атомний вибух трохи відкрив двері в незвіданий світ.

У ролях[ред. | ред. код]

Джеймс Вітмор сержант Бен Пітерсон
Едмунд Гвенн доктор Гарольд Медфорд
Джоан Велдон доктор Патриша Медфорд
Джеймс Арнесс Роберт Грем
Онслоу Стівенз генерал О'Браєн
Шон Макклорі майор Кіббі
Кріс Дрейк Ед Блекберн
• Сенді Дешер дівчинка
• Олін Гаулін п'яниця в лікарні
• Фесс Паркер льотчик у психіатричній лікарні

Виробництво[ред. | ред. код]

Згідно з оригінальним задумом, фільм мав бути знятий в кольорі і тривимірному форматі. У останню хвилину скорочення бюджету змусило творців фільму працювати з чорно-білою плівкою.

На підготовчій стадії виробництва стрічки були побудовані дві велетенські механічні мурахи, щоб уникнути використання фотографічних спецефектів, украй складних для створення в тривимірному форматі. Вони були використані в чорно-білих кадрах. Лише початкові титри на перших копіях фільму збереглися в кольорі.[3]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Список нагород та номінацій[4]
Кінопремія Рік Категорія Номінант(и) Результат
Премія Оскар 1955 Найкращі візуальні ефекти Вони! Номінація
Товариство аудіомонтажерів кіно США 1955 Найкращий монтаж звуку Вони! Перемога

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б «The Top Box-Office Hits of 1954.» Variety Weekly, January 5, 1955.
  2. Жак Лурселль, 2009, с. 1161.
  3. Жак Лурселль, 2009, с. 1162.
  4. Нагороди та номінації фільму Вони! на сайті IMDb (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Лурселль, Жак. Them! / Они! // Авторская энциклопедия фильмов. — СПб. : Rosebud Publishing, 2009. — Т. 2. — С. 1160—1162. — 3000 прим. — ISBN 978-5-904175-02-3.(рос.)

Посилання[ред. | ред. код]

  • Вони! на сайті IMDb (англ.) 7.3/10 stars (станом на 16.10.2017)