Ворона та Лисиця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ворона та Лисиця
рос. Ворона и Лисица
Жанр байка
Автор Іван Крилов
Мова російська
Написано 1807

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«Ворона та Лисиця» (рос. «Ворона и Лисица») — байка російського письменника Івана Крилова, написана не пізніше 1807 року. Вперше опублікована в часописі «Драматичний вісник» у 1808 році[1][2].

Історія створення[ред. | ред. код]

Іван Крилов використав древній сюжет, що з'являється в Езопа, Федра, Бабрія, Ігнатія Діакона, Жана де Лафонтена, Готгольда Лессінга, Олександра Сумарокова та Василя Тредіаковського. У байці Езопа лисиця обманювала крука з допомогою лестощів, щоб отримати м'ясо. Сир уперше з'являється у версії Федра у I столітті н. е. Крук (уособлення мудрості) змінюється на ворону (для російськомовного читача — символ розтяпи) вперше у версії Сумарокова[3][4][5][6].

Сюжет[ред. | ред. код]

Байка відкривається вступом-мораллю: автор попереджає, що «лестощі гидкі, шкідливі; але тільки все не на користь, І в серці підлабузник завжди знайде куточок». Далі розповідається історія про ворону, що десь роздобула шматок сиру й збирається його з'їсти. Випадково пробігає повз лисиця, почувши сир, захотіла відібрати його, і заради цього почала розхвалювати ворону та вмовляти її заспівати. Піддавшись на лестощі, ворона каркнула, сир випав, і лисиця втекла з ним.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. И. А. Крылов. Сочинения в двух томах. Москва, «Государственное издательство художественной литературы», 1955.
  2. Примечания к басне [Архівовано 21 березня 2022 у Wayback Machine.] на сайте РВБ
  3. Басня И. А. Крылова «Ворона и Лисица» [Архівовано 13 травня 2021 у Wayback Machine.] на сайте «К уроку литературы»
  4. С. А. Фомичев Последний русский баснописец [Архівовано 18 червня 2018 у Wayback Machine.]. Из материалов конференции, посвященной И. А. Крылову (1-2 ноября 1994 года). Опубликовано в сб. «XVIII век» (вып. 20). СПб, Изд «Наука», 1996 г.
  5. Басня Федра [Архівовано 16 листопада 2019 у Wayback Machine.] на сайте «Эзоп»
  6. Басня Бабрия [Архівовано 18 листопада 2019 у Wayback Machine.] на сайте «Эзоп»

Посилання[ред. | ред. код]