Україно, Goodbye!

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ворона (фільм))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Україно, Goodbye!
Жанр короткометражне кіно, авторське кіно, документалістика, альманах, драма
Режисер Роман Бондарчук
Євген Матвієнко
Сергій Степанський
Валерій Шалига
Максим Черних
Юлія Шашкова
Аксенія Куріна
Лариса Артюгіна
Дан Воронов
Олег Філіпченко
Дмитро Сухолиткий-Собчук
Артур Млоян
Роман Бондарчук
Юрій Ковальов
Оксана Кузьміна
Володимир Тихий
Сценарист Тимшин Іван
Ганна Легка
Марися Нікітюк
Валерій Шалига
Олена Шевченко
Юлія Шашкова
Оксана Савченко
Михайло Марков
Лариса Артюгіна
Ганна Грабарська
Дан Воронов
Катерина Бабкіна
Дмитро Сухолиткий-Собчук
Артур Млоян
Кінокомпанія Артхаус Трафік
Тривалість 90 хвилин
Мова українська, російська
Країна Україна Україна
Рік 2012
Кошторис 8 304 133

Україно, goodbye! — український кіноальманах-збірка короткометражок про гостру соціальну проблему України — еміграцію за кордон. До збірки входять 25 короткометражок українською або російською мовами.

Ця збірка — один з двох українських кіноальманахів-збірок короткометражок, спродюсованих компанією Артхаус Трафік. Інша збірка, Мудаки. Арабески вийшла у 2011 році.

У 2013 році, з 25 короткометражок «Україно, Goodbye!» було відібрано 6 для нової збірки під назвою «Українські злі»: Гамбург, Очерет, Ксенофілія, Ґауді, Та поїду!, Без ГМО, Красива жінка та Останній день. Прокатник збірки «Українські злі» Артхаус Трафік збирався випустити стрічку в широкий український прокат але через правовласницький конфлікт з Держкіно (яке співфінансувало виробництво короткометражок до збірки «Україно, Goodbye!»),[1][2] стрічку було показано лише одного разу 28 березня 2013 року в київському кінотеатрі Жовтень.[3]

Мета проєкту[ред. | ред. код]

  • Створення циклу короткометражних малобюджетних ігрових фільмів, присвячених соціально-культурним, політичним і ментальним причинам, що мотивують громадян України до еміграції.

Очікування від реалізації проєкту[ред. | ред. код]

  • Виробництво циклу ігрових короткометражних фільмів соціального спрямування, що художньо осмислюють сучасну українську реальність.
  • Постання — через творчо-виробничу практику — нового покоління українських сценаристів, кінорежисерів, акторів, продюсерів.
  • Задоволення попиту українського суспільства на українське кіно.
  • Участь українського кінематографа у престижних міжнародних фестивалях.
  • Формування іміджу України, як країни, в якій прагнуть і можуть знімати сучасне — мистецьки вартісне й соціально активне, загострене, небайдуже — конкурентноспроможне кіно.

Учасники проєкту[ред. | ред. код]

  1. Українські кінематографісти молодшого та середнього віку.
  2. Творче об'єднання «УДАР ЛСД» (Українська Драма — Актуальна Реальність: Лабораторія Сучасної Драматургії).
  3. Українські незалежні кіновиробничі студії.

Перелік стрічок[ред. | ред. код]

Назва Рік Режисер Сценарист У ролях Тривалість Кінокомпанія
1 Без ГМО[4] 2012 Артюгіна Лариса Анастасія Касілова,
Олександр Алексєєв,
Віталіна Біблів
10 хв. Film Toaster Production, Кінотур
У молодої жінки трагічно загинув чоловік. З можливих видів поховання вона вибирає кремацію. Жінка запізнюється на церемонію похорону … Один з працівників крематорію вже отримав останки її чоловіка, і перемелює їх у дробильній машині. Потім акуратно вкладає в урну пакет і висипає туди попіл. Але не весь. Залишає приблизно жменю і завченим рухом відсипає в заздалегідь підготовлену сумку на коліщатках…

Коли сумка стає повною, працівник крематорію забирає її додому … На балконі у нього ростуть помідори, які потребують добрива.

2 Гамбурґ[5] 2011 Володимир Тихий Іван Тімшин Тарас Денисенко,
Ольга Артеменко,
Гордій-Михайло Денисенко,
Ольга Туранська,
Костянтин Жарков
6 хв. Film Toaster Production,
thecoffeepost,
студія «Наши Люди»
Усе своє свідоме життя  герой фільму хотів виїхати до Америки. У найгіршому випадку — до Європи. Проте, його мрії судилося  збутися тільки частково — за кордон виїжджає лише його нирка…
3 Смак морозива[6] 2011 Тьєрі Дюссе 12 хв. Pronto Film, thecoffeepost
Маленький Сєва спостерігає за тим, як розпадається його сім'я, але нічого не може вдіяти з цим. Батько і мати розлучаються, тому що мама вирішила їхати за кордон. Перед від'їздом батько бере сина на прогулянку. Вони рухаються своїм звичним маршрутом — зоопарк, кафе-морозиво, парк. Зазвичай такі прогулянки приносили Сєві велику радість… Тільки не сьогодні.
4 Та поїду![7] 2011 Валерій Шалига Михайло Марков Люба Канюка,
Андрій Мельник,
Лілія Майборода,
Ілля Майєр
10 хв. Pronto Film, thecoffeepost
Аби утримувати чоловіка, сина та матір, головна героїня їздить за кордон працювати різноробочою.  Щоразу, як вона повертається додому — обіцяє собі більше не їздити на заробітки. І щоразу їде знову. Адже у всіх членів родини уже є певні звички — матері подобається дивитись телевізор, син хоче красиво одягатись і мати модний телефон, а чоловікові до вподоби випивати з друзями в гаражі. При цьому ніхто ніде не працює. Коли героїні в черговий раз  телефонують і пропонують роботу, вона вагається, але дивиться на свою родину і розуміє — іншого виходу у неї нема.
5 Красива жінка[8] 2012 Альона Алимова Наталія Ворожбит Поліна Войневич,
Лілія Майборода,
Істан Розумний
14 хв. Film Toaster Production,
thecoffeepost,
студія «Наши Люди»,
KWA Sound Production,
illuminator
Фільм веде про зраду… Він її звабив, Вона подумала, що то любов і відповіла йому взаємністю, та швидко прийшло гірке розчарування — Він нахабно надурив Її, наївну й довірливу. Зрада виявилася такою нестерпною, що Вона вирішила еміґрувати. Вона — це Україна?..
6 Борода[9] 2012 Дмитро Сухолиткий-Собчук Зіновій Симчич
Микола Гоменюк
Марія Романова
Джільберто Форті
Світлана Скрипник
Володимир Матейчук
Євген Зелінський
Яреміїк Ярослав
25 хв. КНУТКіТ ім. І. Карпенка-Карого
Two Glasses Studio
Film Toaster Production
thecoffeepost
Wildfilm
ФОП ЯКОВІЦЬКА
Старий чоловік доживає віку сам у порожньому напівзруйнованому селі. Ім'я старого пам'ятає хіба що його донька та сусід Ґєник. Люди в селі, позаочі, називають старого — Борода. Та доньки нема поруч, а сусід не розуміє, що в старого на душі… Борода годує курей, курить дешеві цигарки, ходить на риболовлю, дивиться на воду і чекає змін. Та одного разу в його руках опиняється патрон до рушниці… Ще мить і все зміниться… Борода зникне.
7 Побачення[10] 2011 Євген Матвієнко Іван Тімшин,
Євген Матвієнко
Оксана Філоненко,
Сергій Малюга,
Єгор Головков
10 хв.10 2332 Production,
thecoffeepost,
студія «Наши Люди»
Аня має маленького сина й не має чоловіка. Аби виховувати дитину, жінці доводиться працювати на двох роботах — озвучувати мультики й… надавати сексуальні послуги телефоном. У Ані є постійний клієнт, він завжди дзвонить вчасно і ніколи не пропускає сеанси. Одного разу клієнт подзвонив, аби попрощатись — він їде й не зможе більше телефонувати. Жінці шкода, йому теж.  Здається, у них зав'язались непогані стосунки. Жінка пропонує останній секс. Аня не підозрює, що для хлопця він і справді може стати останнім — звідти, куди він їде, повертаються не всі…
8 Очерет[11] 2011 Руслан Батицький Володимир Ямненко
Анастасія Стельмах
Валерія Чайковська
Василь Баша
Андрій Колесник
15 хв. Pronto Film
Розповідь про буденні та сумні миті останніх днів життя села, розказана крізь призму реальної історії.
9 Зло (Сова)[12] 2012 Оксана Казьміна Катерина Бабкіна Руслана Хазіпова
Людмила Вишнева
Андрій (Федот) Федотов (гурт «Перкалаба»)
Катерина Вишнева
Володимир Муляр та Остап Данилів (гурт «Фолькнери»)
Ілля Калюкін
Лідія Єрликова
5 хв. 435films, thecoffeepost
Вагітна дівчина Леся без особливих перспектив на майбутнє живе в очікуванні дива. На зміну з подругою Олею вона працює нічною продавчинею в кіоску. Вдень вона спить, щоб не чути нарікань від безробітної матері. Через це дівчина називає себе совою.

Щовечора, йдучи на зміну, Леся думає — щось станеться, і її життя зміниться. Щоранку дівчина, пригнічена тим, що нічого не сталося, іде додому.

День і ніч, дійсність і страхітливі сновидіння героїні переплітаються — і вві сні, і на яву вона приречена на однакові втрати.  

10 Майже кохання[13] 2011 Юлія Шашкова Ганна Тиха
Юлія Ткаченко
Римма Зюбіна
Олег Загородній
Владислав Кірякулов
Ярослав Пасічник
Віктор Лещинський
10 хв. A Production,
thecoffeepost,
студія «Наши Люди»
Аня і Ліза звичайні школярки — вони п'ють каву, нишком курять сигарети, мріють про хлопців і дуркують. Одного разу Аня, побившись об заклад із подругою, виходить до парку повністю гола, лише в самому пальті, і розкривається перед сусідом, що вигулює собаку.

Хлопець забув про цей інцидент, щойно сів до свого шикарного авта. На нього чекає блискуча кар'єра за кордоном і ще безліч таких дівчат. Для Ані цей вибрик теж минув без сліду. Майже… Бо тепер, роблячи фізкультурні вправи, вона лічить англійською.

11 Янгол смерті[14] 2011 Володимир Тихий Марися Нікітюк Ярослав Гаврилюк
Світлана Сердюкова
Марія Новохацька
Ольга Туранська
Марія Шпакович
21 хв. Світлофор фільм, Платформа кіно
У дяді Толі повісилась дружина, а діти виїхали за кордон. Він живе один і почувається дуже самотньо. Аби заглушити це почуття, дядя Толя починає спілкуватись із Богом. Він молиться щодня і просить, аби Бог відновив справедливість і змусив страждати не лише його, а й решту людей. Якби всі померли, а грішники — в особливих муках, дядя Толя отримав би спокій. Але Бог не відповідає на молитви свого раба, і тоді дядя Толя вирішує взяти на себе його функції.
12 Гриби[15] 2011 Валерій Шалига Раїса Голенок,
Ангеліна Фендрікова,
Віталій Шуба
5 хв. Pronto Film
Степанівна і її подруга — дві жінки старшого віку. Вони заробляють гроші, продаючи на базарі гриби. Жінки знають дуже хороші місця — там повно великих і красивих грибів. Їх возить туди родич-міліціонер на автомобілі. Тому що в ті місця закрито доступ для звичайних громадян, і туди не ходить транспорт. Це територія Чорнобильської АЕС.
13 Арівідерчі, Серього![16] 2012 Андрій Тимощук Олена Шевченко Олена Шевченко
Олексій Пасічник
11 хв.
Він мріяв про цей день дуже довго. Втекти! Якомога далі від цієї провінційної країни, від людей, що деградують. Нарешті валізи спаковані, квиток на руках, лише декілька кілометрів відділяють цей парк від аеропорту і все: арівідерчі, Україно, бонжорно, Італіє! Але якийсь важкий смуток у душі не відпускає. Чи то осінь, чи передчасна ностальгія… Хто серед оцих нікчемних людців, що вештаються парком, зміг би його зрозуміти? Пояснити йому, звідки взялася ця щемка туга, і як її позбутися? Вислухати сповідь майбутнього еміґранта доведеться людині, яка, на перший погляд, не дуже для цього підходить…
14 Ворона[17] 2012 Максим Черниш Оксана Савченко Дар'я Орєхова,
Інна Мірошниченко,
Сергій Лутюк,
Сюзанна Арсентьєва,
Ян Арсентьєв
26 хв. Pronto Film
Оля і Зіна — сестри. В Олі — чоловік і діти. У Зіни — папуга і кіт. Оля перебралася жити до Німеччини і не змогла доглядати за матір'ю, що помирала від важкої хвороби. Зіна покинула кар'єру художниці й присвятила весь свій час хворій.

Обох жінок точать образи, недомовленість і докори сумління. Їх розділяють кордони й соціальний стан. І все ж залишається щось невловиме — воно щоразу штовхає сестер на зустріч, хоч і віртуальну. І щоразу рятує від трагедії, на яку кожна така зустріч загрожує обернутись.

15 Хата при дорозі[18] 2012 Віктор Сухобрус Дан Воронов Йосип Найдук
Сергій Нікітін
Олексій Євченко
Андрій Іванов
Олексій Бєлоножко
8 хв. Pronto Film
Він живе сам-один. У нього немає нічого, тільки стара хата при дорозі. Дід любить сидіти на порозі цієї хати й курити люльку. Навколо на багато кілометрів — жодних сусідів. Тож гості у цьому домі — дуже рідкісне явище. Та одного дня до дідової хати під'їжджає великий чорний джип… і почалось…
16 Ключ[19] 2012 Артур Млоян Анастасія Шевченко
Галина Корнєєва
Дмитро Ярошенко
Ігор Постолов
18 хв. Film Toaster Production
Василь вирушає на заробітки за кордон. Додому він привезе чималу суму грошей і сподівається, що зможе витратити їх на підтримку своєї родини. Але чи буде на кого витрачати ці гроші? У хворої матері, схоже, обмаль часу. А надії у коханої дівчини — ще менше.
17 Національна ідея в Україні[20] 2012 Дан Воронов Ольга Бобровська
Олександр Бойко
Олександр Фурман
11 хв. Fresh Productions
  • Синопсис[21]
  • Сценарій фільму «Н.І.В.У.»[22]
18 Ксенофілія[23] 2012 Ілля Калюкін Руслана Хазіпова
Артем Шургальський
Олег «Мох» Гнатів
Артур Млоян
10 хв. 435 Films
Історія чистої любові у брудних обставинах.
19 Ґауді[24] 2012 Аксиня Куріна Марися Нікітюк Віктор Марвін, Валентин Бойко, Ганна Адамович, Алла Сергійко, Алла Самойленко 21 хв. 435 Films, Кінотур
Студент архітектурного факультету Віктор закоханий в Барселону і роботи Ґауді. Він прагне здобути ґрант на навчання в Барселоні і чекає відповіді з іспанського університету. Поки в барселонському університеті вирішують, чи приймати до своїх лав студента з України, він карколомно котиться на самісіньке дно… Чи встигне рятівний лист прийти вчасно?
20 Ядерні відходи[25] 2012 Мирослав Слабошпицький Сергій Гаврилюк
Світлана Штанько
29 хв. Fresh Productions
Він — водій вантажівки на заводі утилізації ядерних відходів у Чорнобильській зоні. Вона працює там само в пральні. Їхні життя й робота підпорядковані одному ритмові й розписані за годинами. Але що приводить у рух механізм їхніх буднів — день за днем?
21 Пиріг[26] 2012 Юрій Ковальов Ганна Грабарська Валерій Астахов
Ліна Будник
Валерій Гнеушев
Олег Загородній
Артем Мяус
Микита Сітдіков
Андрій Черняк
Олег Стешаков
Сергій Крупеня
16 хв. Світлофор Фільм, Платформа Кіно
У провінційному українському містечку всі знають один одного на ім'я і живуть, наче одна велика родина. Баба Зіна пече пироги, частує ними місцевих підлітків… і їм же продає наркотики. Бабу Зіну «кришує» місцева злочинна еліта, вона ж — міліція. Коли керівник злочинної еліти приходить по відсотки, баба Зіна дбайливо пропонує йому обід. Бо це ж її рідний син…
22 Коротка історія[27] 2012 Іван Тімшин Микола Васильєв
Катерина Нетребко
3 хв. Артхаус Трафік
Вітя — карлик. В Україні для таких, як він, не передбачено ані соціального забезпечення, ані навіть банальних зручностей в метро, під'їздах, ліфтах і т. д. Власне, тому що «тут таких не люблять», Вітя вирішує емігрувати. На запитання «А чи люблять таких там?» він не знає відповіді…
23 Як козаки у космос полетіли[28] 2012 Євген Матвієнко В'ячеслав Погудін, Георгій Гавриленко, Лука Матвієнко, Лілія Матвієнко, Тарас Денисенко, Ірина Коротковських, Сергій Сорокін, Валерій Скрипка, Ігор Левенець 26 хв. 435 Films
У Саші є будинок в селі Благодатне і зразкова, любляча дружина. Вони чекають другу дитину, виплачують кредит за великий холодильник, мріють накопичити грошей на газовий котел. А в майбутньому — купити «Ланос» і махнути сім'єю до Криму. Аби втілити всі ці невибагливі мрії в життя, Саші довелося розробити хитромудру схему грошових маніпуляцій. Випадково Сашині махінації викривають. Поїздка до Криму, схоже, відкладається.
24 Швейцарський годинник[29] 2012 Володимир Цивінський Марися Нікітюк Станіслав Боклан
Дмитро Суржиков
18 хв.
Яйце — символ світобудови. Годинник вміщає час. Самотній чоловік дізнається, як з допомогою годинника можна зварити яйце — і наважується на експеримент.
25 Останній день[30] 2012 Анастасія Касілова Анастасія Касілова
Павло Юров
Олександр Сіденко
Наталя Кленіна
Станіслав Боклан
Ліна Будник
Тетяна Круліковська
Олеся Жураківська
Микола Боклан
Павло Бекетов
Марія Єременко
Василь Баша
Костянтин Данилюк
Володимир Коваль
Михайло Досенко
Андрій Павленко
Валентина Хорошун
Олесь Кацион
Дмитро Сова
Сергій Беседін
Павло Юров
Марія Шуб
Олексій Авдєєв
13 хв.
Батьки шістнадцятирічного Сашка прагнуть кращого життя. Для себе і для своєї дитини. Вони вирішили залишити Україну й переїхати до Америки. Завтра життя хлопця повністю зміниться…

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Коментар Держкіно щодо прокату кіноальманаху «Українські злі» — Держкіно, 29/03/2013
  2. Українські короткометражки зняли з прокату. Через фільм про портрет Януковича? [Архівовано 10 січня 2018 у Wayback Machine.] — УП, 29 березня 2013
  3. Українські, злі, непобачені  — Україна молода, № 049 за 02.04.2013
  4. Україно, Goodbye! - Без ГМО. web.archive.org. 12 січня 2017. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 6 травня 2022. 
  5. Україно, Goodbye! - Гамбурґ. web.archive.org. 11 січня 2017. Архів оригіналу за 11 січня 2017. Процитовано 6 травня 2022. 
  6. Україно, Goodbye! - Смак морозива. web.archive.org. 12 січня 2017. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 6 травня 2022. 
  7. Україно, Goodbye! - Та поїду!. web.archive.org. 11 січня 2017. Архів оригіналу за 11 січня 2017. Процитовано 6 травня 2022. 
  8. Україно, Goodbye! - Красива жінка (Бібліотекарка). web.archive.org. 12 січня 2017. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 6 травня 2022. 
  9. Україно, Goodbye! - Борода. web.archive.org. 12 січня 2017. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 8 травня 2022. 
  10. Україно, Goodbye! - Побачення. web.archive.org. 12 січня 2017. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 8 травня 2022. 
  11. Україно, Goodbye! - Очерет. web.archive.org. 12 січня 2017. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 8 травня 2022. 
  12. Україно, Goodbye! - Зло (Сова). web.archive.org. 11 січня 2017. Архів оригіналу за 11 січня 2017. Процитовано 8 травня 2022. 
  13. Україно, Goodbye! - Майже кохання. web.archive.org. 12 січня 2017. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 8 травня 2022. 
  14. Україно, Goodbye! - Янгол смерті. web.archive.org. 12 січня 2017. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 8 травня 2022. 
  15. Україно, Goodbye! - Гриби. web.archive.org. 12 січня 2017. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 8 травня 2022. 
  16. Україно, Goodbye! - Арівідерчі, Серього!. web.archive.org. 12 січня 2017. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 8 травня 2022. 
  17. Україно, Goodbye! - Ворона. web.archive.org. 12 січня 2017. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 8 травня 2022. 
  18. Україно, Goodbye! - Хата при дорозі. web.archive.org. 12 січня 2017. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 8 травня 2022. 
  19. Україно, Goodbye! - Ключ. web.archive.org. 12 січня 2017. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 8 травня 2022. 
  20. Україно, Goodbye! - Національна ідея в Україні. web.archive.org. 12 січня 2017. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 15 травня 2022. 
  21. Національна ідея в Україні // © 2017 «Україно, Goodbye!» / kinokolo.ua
  22. Н.І.В.У. // Коментарі: Володимир Войтенко, 15:59 07.12.2011 / 2017 © Сценарна майстерня / Сайт створений і діє за підтримки компанії B&H
  23. Україно, Goodbye! - Ксенофілія. web.archive.org. 12 січня 2017. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 15 травня 2022. 
  24. Україно, Goodbye! - Ґауді. web.archive.org. 12 січня 2017. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 15 травня 2022. 
  25. Україно, Goodbye! - Ядерні відходи. web.archive.org. 12 січня 2017. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 15 травня 2022. 
  26. Україно, Goodbye! - Пиріг. web.archive.org. 12 січня 2017. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 15 травня 2022. 
  27. Україно, Goodbye! - Коротка історія. web.archive.org. 12 січня 2017. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 15 травня 2022. 
  28. Україно, Goodbye! - Як козаки у космос полетіли. web.archive.org. 12 січня 2017. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 15 травня 2022. 
  29. Україно, Goodbye! - Швейцарський годинник. web.archive.org. 12 січня 2017. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 15 травня 2022. 
  30. Україно, Goodbye! - Останній день. web.archive.org. 12 січня 2017. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 15 травня 2022. 

Посилання[ред. | ред. код]

Офіційні
ЗМІ
Інші