Вортилон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вортилонипрофільовані елементи, призначені для покращення аеродинамічних якостей крила літака на відносно низьких швидкостях польоту. Розміщуються симетрично, під обома консолями крила.

Історія[ред. | ред. код]

Вортилон був винайдений аеродинаміками, що працюють у Douglas Aircraft, які раніше розробляв пілони двигуна для Douglas DC8. Початкові пілони, що обертали передню кромку крила, довелося обрізати, щоб зменшити надмірний опір крейсерського польоту. Випробування в аеродинамічній трубі наступного комерційного літака Douglas, Douglas DC9 , який не мав двигунів під крилом, показали, що скорочення пілона двигуна буде корисно для підйому крила і змиву вгору в хвостовій частині при низькій швидкості звалювання. Пілон був зменшений у розмірах і перетворився на вортилон (ВОРТ екс-генеруючий-р ІЛОН).

Вортилони складаються з однієї або декількох плоских пластин, прикріплених до нижньої сторони крила поряд з його передньою кромкою, вирівняною у напрямку польоту. Коли швидкість знижується і є ризик звалювання, локальний потік на передній кромці відхиляється назовні; цей компонент швидкості по розмаху навколо вихору створює вихор, що обтікає верхню поверхню, збуджуючи прикордонний шар . Більш турбулентний прикордонний шар, своєю чергою, затримує зрив локального потоку.

Вортилони вперше були введені з McDonnell Douglas DC-9, щоб досягти сильного носа. момент тангажу нижче звичайного звалювання, та його вплив перестало надавати будь-який вплив поза кута атаки 30 градусів.

Вони використовувалися на наступних літаках, зокрема:

Rutan VariEze

Rutan Long-EZ

BAe 125 1000 серії

Hawker 800XP

Embraer ERJ 145

Learjet 45

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]

А.С. Довгалюк Основы авиастроения и теории авиации - , 2021.