Врело (печери)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Врело
Характеристики
Глибина 230 м
Висота н. р. м. 600 м
Розташування
Країна  Північна Македонія
Регіон Сарай
Місцевість Матка
Карти розташування
Врело (печери). Карта розташування: Північна Македонія
Врело (печери)

Мапа

CMNS: Врело у Вікісховищі

Врело (мак. Врело) — дві печери (підводна та надводна) поблизу міста Скоп'є, Північна Македонія.

Глибина печери сягає 230 метрів, що в даний час робить її найглибшою підводною печерою на Балканах і другою найглибшою в Європі, проте глибина не повністю досліджена. Врело вважається однією з найглибших підводних печер в Європі та світі.

Опис[ред. | ред. код]

Підводна печера Врело розташована в каньйоні Матка з правого боку річки Треска. Печера — це система двох печер, одна зверху (називається Врело), а одна під водою (під назвою Подврело) та озеро. Стеля — справжній «дощ» сталактитів і не менш дивовижна кількість стовпів. Особливо вражають «близнюкові колони», які сягають висотою близько 6 метрів і мають білий кристалічний колір.

У глибині печери є два озера, мале та велике, зі своїм так званим російським пляжем. Пляж отримав таку назву через те, що серед перших тут купалися російські пілоти, зайняті в македонській авіації. Маленьке озеро має форму цифри 8. У найширшій частині мале озеро має ширину 8 м, а довжина і глибина становить 15 метрів, а велике озеро має довжину 35 м, ширину 15 м і глибину 15-18 м. Наявність сталактитів у воді приводить до висновку, що раніше в печері не було води. Цей висновок підтверджує спелеолог і повідомляє, що озера були створені після побудови водосховищ на річці Матка в 1936 році.

У печері є також так званий «концертний зал», з лівого боку якого є «письмові камені». Це система знаків, можливо для листа, для розшифрування та інтерпретації якого потрібна експертна допомога.

У печері можна побачити кажанів.

Відвідування печер[ред. | ред. код]

До печери Врело організований транспорт на човнах, подорож триває близько 20 хвилин. Човен зупиняється на спеціально виготовленій платформі, а потім підходить до входу в печеру. Відразу біля входу є «концертний зал», а зліва — «письмові камені». Центральний простір займає сталактитова «щіпка» (два метри заввишки), відповідно до якої називається друга зала, а потім йде третя зала (зала озер).[1]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Пештерата Врело во Кањонот Матка», Економија и бизнис, година 16, број 178, април 2013, стр. 86-87. (мак.)

Посилання[ред. | ред. код]