Всевидяче око

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Всевидяще око)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Всевидяче око

Всеви́дяче Око, також Всевидяще Око[1] — в іконописі складна символіко-алегорична композиція, що символізує Всевидячого Бога.[джерело?]

Опис[ред. | ред. код]

Також Всевидячим оком може називатися символічне зображення Всевидячого Божого ока, вписане до трикутника — символу Трійці.

Всевидяче око (як символ Трійці) присутнє на гербах низки українських міст і містечок XVIII—XIX століть, зокрема Буцнева, Нового Виткова, Підкаменя, Радехова, Станіславчика. Наприкінці XVIII ст. в Речі Посполитій Всевидяче око було офіційним символом Чотирилітнього сейму (результатом діяльності якого стало прийняття Травневої конституції 1791 року); на пам'ять про це зображення цього символу з'явилося в низці міських і містечкових гербів, що одержали у 1791—1792 рр. підтвердження магдебурзького права, зокрема в гербах Браслава (сучасна Білорусь) і таких литовських міст, як Байсогала, Жієжмаряй, Кальварія, Плунге, Стаклішкес, Шяуляй.

Всевидяче око є одним з головних символів масонів[2]. За переконаннями масонів Всевидяче око (Промениста Дельта) — трикутник, з поміщеним досередини оком є знаком просвіти або принципу свідомості. Цей символ, який масони запозичили у християнстві, постійно є присутнім на всіх роботах ложі.

На українських банкнотах 500 гривень 2006-2015 року випуску на зворотньому боці поруч із будівлею Києво-Могилянської академії зображено Всевидяче око.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Всевидяще (всеви́дяче) око Словник української мови: в 11 томах. / АН УРСР. Інститут мовознавства; за ред. І. К. Білодіда. — К.: Наукова думка, 1970—1980. — Т. 1. — С.763
  2. Офіційний сайт великої масонської ложі Росії. Архів оригіналу за 4 листопада 2006. Процитовано 3 жовтня 2006.

Посилання[ред. | ред. код]