Всесвітній день боротьби проти сказу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Емблема

Всесвітній день боротьби проти сказу (англ. World Rabies Day) — пам'ятна дата, що відзначається щорічно 28 вересня, починаючи з 2007 року. Входить в систему міжнародних днів ООН. Був встановлений з ініціативи Глобального альянсу з контролю сказу (Global Alliance for Rabies Control), що є некомерційною організацією зі штаб-квартирою в США[1].

Всесвітній день боротьби проти сказу щорічно проводиться 28 вересня і приурочений до дня смерті французького мікробіолога Луї Пастера, який створив першу в історії вакцину від сказу[2].

Сказ — особливо небезпечне смертельне інфекційне захворювання, що викликається вірусом сказу Rabies virus. Сказ зустрічається в більш ніж в 150 країнах і територіях. Але його можна запобігти за допомогою вакцини. За даними ВООЗ в переважній більшості випадків смерті людей від сказу джерелом інфекції виступають собаки, на яких припадає до 99 % всіх випадків передачі сказу людям[3].

Мета пам'ятного дня — привернути увагу до наслідків цієї хвороби у людей і тварин, підвищити обізнаність про профілактичні заходи і залучити увагу до успішних прикладів боротьби з цим захворюванням. Підвищення інформованості населення про профілактику сказу та боротьбу з ним включає в себе освіту і поширення інформації про відповідальне володіння тваринами, профілактику укусів собак і негайні заходи після укусу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Our Story | Global Alliance for Rabies Control. rabiesalliance.org. Архів оригіналу за 18 грудня 2019. Процитовано 6 грудня 2018.
  2. ВОЗ | Всемирный день борьбы с бешенством. WHO. Архів оригіналу за 29 листопада 2018. Процитовано 6 грудня 2018.
  3. Бешенство (рос.). www.who.int. Архів оригіналу за 10 грудня 2019. Процитовано 6 грудня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]